Μυστήριο 14 Human Requiem In Eleusis


Μυστήριο 14 Human Requiem In Eleusis

Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Γάλλου κινηματογραφιστή Stephan Talneau για την ομώνυμη παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία Sasha Waltz, παρουσία των δημιουργών της.

Συντελεστές:

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Jochen Sandig
Δραματουργία – Χορογραφία: Sasha Waltz
Σκηνογραφία: Brad Hwang
Σχεδιασμός Φωτισμών: Jörg Bittner
Σχεδιασμός Ήχου: Holger Schwark
Σκηνοθεσία ταινίας: Stephan Talneau

Rundfunkchor Berlin
Μουσική Διεύθυνση: Gijs Leenaars
Μουσική Συνδιεύθυνση: Justus Barleben
Ερμηνεύουν: Marlis Petersen (σοπράνο), Benjamin Appl (βαρύτονος), Angela Gassenhuber & Philip Mayers (πιάνο) και 65 χορωδοί της Rundfunkchor Berlin

Καλλιτεχνική συνεργασία / Πρόβα: Davide Camplani, Claudia de Serpa Soares, Ilka Seifert
Χορευτές/τριες: Clémentine Deluy (Δήμητρα), Claudia de Serpa de Soares (Περσεφόνη), Virgis Puodziunas (Άδης)

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Σάββατο 27 Απριλίου

Χώρος: Σινέ Ελευσίς

Ώρα: 20:00

Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσεων εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 28 Απριλίου εδώ

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή του γαλλικού κοινού στην Avant Premiere της στις 4 Απριλίου, στην κατάμεστη αίθουσα της UNESCO στο Παρίσι, η ταινία Μυστήριο 14 HUMAN REQUIEM IN ELEUSIS του Γάλλου σκηνοθέτη Stephan Talneau, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, παρουσία των δημιουργών της, στο Σινέ Ελευσίς το Σάββατο 27 Απριλίου, ενώ μία μέρα αργότερα, την Κυριακή 28 Απριλίου, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μια ξεχωριστή αποτύπωση της ομώνυμης παράστασης σε σκηνοθεσία του Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς, το φθινόπωρο 2023, στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές. Είσοδος ελευθερη με προκράτηση θέσεων εδώ.

Το Μυστήριο 14 HUMAN REQUIEM IN ELEUSIS είναι μια υπερβατική μουσική δημιουργία-στοχασμός, που σχεδιάστηκε ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, επιχειρώντας να προβάλει τα ίδια υπαρξιακά ερωτήματα που έθεταν τα φημισμένα Ελευσίνια Μυστήρια επί σχεδόν δύο χιλιετίες. Το αρχαίο ιερό της Ελευσίνας μεταμορφώνεται σε ανοιχτό δημόσιο χώρο συλλογικής κάθαρσης, όπου το κείμενο και το σώμα, ο χώρος και ο ήχος συνενώνονται σε ένα ενιαίο έργο τέχνης. Δεν πρόκειται για νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά για μια τελετή εορτασμού της ζωής: memento mori (θυμήσου τον θάνατο), που μετατρέπεται σε carpe diem (άδραξε τη μέρα). Μια εμπειρία συλλογικής κάθαρσης, που βασίζεται στην παραδοχή ότι η θνητότητα ενώνει όλους τους ανθρώπους σε μία κοινή μοίρα.

 Βασισμένη στη σύνθεση του Johannes Brahms “A German Requiem” η ταινία προβάλλει, επίσης, τη συμμετοχή ενός από τα καλύτερα χορωδιακά σύνολα του κόσμου, του  Berlin Radio Choir (Rundfunkchor Berlin) υπό τη διεύθυνση του Gijs Leenaars, όπου καθένας από τραγουδιστές γεμίζει το χώρο με τη φωνή του ως σολίστας: η σοπράνο Marlis Petersen, ο βαρύτονος Benjamin Appl,  η Angela Gassenhuber και ο Philip Mayers στο πιάνο, καθώς και σολίστ της χορευτικής ομάδας Sasha Waltz & Guests. Η παράσταση έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη στο Χονγκ Κονγκ, από το Βερολίνο και την Αθήνα στην Αδελαΐδα, και από το Άμστερνταμ έως τη Γρανάδα. Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Classical: NEXT Innovation Award, ενώ χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα New York Times “παράσταση-ύμνος στην εποχή μας.”

Το Μυστήριο 14 HUMAN REQUIEM IN ELEUSIS παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Συμποσίου Μυστήριο 299 «Πώς θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στο ΙΡΙΣ, στην Ελευσίνα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 Μια συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του  World Human Forum, της Χορωδίας της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, της Sasha Waltz & Guests και του Radialsystem-Berlin.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes