Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας


Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει τη νέα εποχή του ανακαινισμένου εργοστασίου ΙΡΙΣ με το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας από τον διεθνή καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval. Μία έκθεση-αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάζονται στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη Δυτική Αττική, ένα τεράστιο συλλογικό πορτρέτο που αντιπροσωπεύει όσους έχουν σφυρηλατήσει με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια και τη ζωή τους τη σημερινή εικόνα του τόπου όπου κατοικούν. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη : Έναρξη | Μια τελετή.

Συντελεστές:

Καλλιτέχνης: Juan Esteban Sandoval
Επιμέλεια: Ζωή Μουτσώκου – Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης 2023 Ελευσίς
Σκηνοθέτης mini documentary: Γιώργος Κυβερνήτης
Ηχητικός καλλιτέχνης: Γιώργος Μωραΐτης
Συντονισμός έργου: Ζωή Μουτσώκου, Ζωή Δρακοπούλου
Συνεργάτης συντονισμού προγράμματος & mini documentary: Αναστασία Τσοπελάκη
Φωτογράφος: Σύλβια Διαμαντοπούλου
Συντονίστρια συλλογής προσωπικών δεδομένων: Ζωή Δρακοπούλου
Ενεργοποίηση κοινού: Αναστασία Τσοπελάκη, Ζωή Δρακοπούλου, Γιάννης Κουκμάς, Μαίρη Παπακωνσταντίνου
Συντονισμός δημόσιου προγράμματος εργαστηρίων: Ζωή Δρακοπούλου
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Central Projects ΑΜΚΕ
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής mini documentary: Central Projects ΑΜΚΕ – Long Run Productions
Οργάνωση – εκτέλεση εργαστηρίων: Sektor30
Κατάλογος έκθεσης: MNP Design
Συντονισμός παραγωγής στην Ιταλία: Faenza Art Ceramic Center, Faenza
Κατασκευή κρανών: Manifatture Sottosasso, Brisighella, Italy

Βοηθός παραγωγής κρανών: Jean Canevaro

Μια διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

 

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: 17 Δεκεμβρίου 2023 έως 11 Φεβρουαρίου 2024
Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη έως Παρασκευή, 17.00 – 20.00, Σάββατο & Κυριακή, 13.00 – 20.00

Κλειστά: 24/12 & 31/12

Εγκαίνια: Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, 13.00 [Στο πλαίσιο της τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη : Έναρξη | Μία τελετή]

 

Τις τελευταίες εβδομάδες της έκθεσης, και συγκεκριμένα από αυτή την Κυριακή 21 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη και Κυριακή, ο Juan Sandoval θα βρίσκεται στο ΙΡΙΣ για να μοιράσει στους συμμετέχοντες αλλά και στους κατοίκους της Ελευσίνας τα πήλινα κράνη που δημιούργησε γι’ αυτούς! Με αυτό τον τρόπο, το έργο δεν θα σταματήσει υπάρχει αλλά θα παραμείνει ζωντανό στην πόλη μέσα στην οποία και για την οποία δημιουργήθηκε.
Οι ημερομηνίες αναλυτικά:
Τετάρτη 24 & 31.01, 7.02 | 17.00 – 20.00
Κυριακή 21 & 28.01, 4 & 11.02 | 13.00 – 20.00

Περισσότερα από 2.000 σε μία έκθεση – αφιέρωμα σε όσους εργάζονται στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη Δυτική Αττική! Το έργο αποτελείται από 2.000 χειροποίητα πήλινα κράνη με σημείο αναφοράς το εργατικό δυναμικό της περιοχής και την έννοια της εργασίας μέσα από τη ματιά των κατοίκων του Θριάσιου πεδίου. Ο Sandoval επισκέφτηκε εργοστάσια στην Ελευσίνα και στη Δυτική Αττική, συνομίλησε με τους εργάτες, ενώ, μετά και από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς την τοπική κοινότητα, περισσότεροι από 1.000 εν ενεργεία ή συνταξιούχοι εργαζόμενοι συμμετείχαν στο έργο συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο με προσωπικά τους στοιχεία, όπως τα ονόματα των αγαπημένων τους προσώπων, τα χόμπι και τις προτιμήσεις τους. Το υλικό αυτό, μαζί με λέξεις που συγκεντρώθηκαν από εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής για τη σημασία που έχει γι’ αυτούς η εργασία, αποτέλεσε τη βάση με την οποία δούλεψε ο κολομβιανής καταγωγής καλλιτέχνης για να διακοσμήσει το κάθε κράνος ξεχωριστά. Όλα τα κράνη εκτίθενται σε μία μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση στο πρώην εργοστάσιο χρωμάτων, η οποία συνοδεύεται από ένα ηχητικό τοπίο που δημιούργησε αποκλειστικά για το έργο ο διεθνής sound artist Γιώργος Μωραΐτης, συνθέτοντας μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη με πολλαπλές αναφορές στο βιομηχανικό περιβάλλον της περιοχής

Ο Juan Sandoval, δουλεύοντας σε όλο τον κόσμο με κοινότητες και συλλόγους, αναπτύσσει συμμετοχικά έργα που συνομιλούν με το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργούνται. Τα τελευταία χρόνια, η έρευνά του επικεντρώνεται στην ιδέα της χειρωνακτικής εργασίας και στον ρόλο που διαδραματίζει ο εργαζόμενος στις διαδικασίες οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού μετασχηματισμού. Με το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας, ο καλλιτέχνης προβάλλει τα αποτελέσματα του κόπου χιλιάδων ανθρώπων που μετέτρεψαν, μέσα σε λίγες δεκαετίες, μια γεωργική γη σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της χώρας, τις πολλαπλές επιπτώσεις αυτού του μετασχηματισμού αλλά και τις συνεχείς μεταβάσεις, τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται ακόμα και σήμερα

Το κράνος επιλέγεται ως κεντρικό στοιχείο του έργου καθώς αφενός πρόκειται για ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται καθημερινά για την προστασία των εργαζομένων σε όλους τους τομείς της βιομηχανικής δραστηριότητας, αφετέρου το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα κράνη –ο πηλός– παραπέμπει στα καθημερινά και τελετουργικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Λειτουργεί έτσι ως σύμβολο που συνδέει το σύγχρονο βιομηχανικό παρελθόν και παρόν της πόλης με την αρχαία ιστορία της. 

Με την ολοκλήρωση της έκθεσης, τα πήλινα κράνη θα μοιραστούν στους συμμετέχοντες. Με τον τρόπο αυτό, το έργο δεν θα σταματήσει να υπάρχει αλλά θα παραμείνει ζωντανό μέσα στην πόλη στην οποία και για την οποία δημιουργήθηκε

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν μία σειρά εργαστηρίων κεραμικής για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ τα πήλινα αντικείμενα που θα δημιουργηθούν από τους συμμετέχοντες θα ψηθούν σε αυτοσχέδιο καμίνι που θα βρίσκεται στο εργοστάσιο ΙΡΙΣ την ημέρα των εγκαινίων. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας είναι ένα έργο που κατορθώνει να ενεργοποιήσει την τοπική κοινότητα της περιοχής, της πόλης αλλά και της ευρύτερης Δυτικής Αττικής, ένα έργο που εγείρει ερωτήματα για τη φύση, την εξέλιξη αλλά και το μέλλον της εργασίας και ταυτόχρονα για την αξία του πολιτισμού σήμερα σε μία βιομηχανική πόλη, ένα έργο που προβληματίζει, που προκαλεί

Το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Greece 2.0 NextGeneration Black outline gr

Θεματικός Άξονας

Εργασία

Ο θεματικός άξονας Εργασία του καλλιτεχνικού προγράμματος διερευνά το παρελθόν και το μέλλον της εργασίας, τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της επισφάλειας και την καλλιέργεια ενός μοντέλου σύγχρονης, βιώσιμης οικονομίας, με χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή διασύνδεση της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία. Προσεγγίζεται έτσι και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιομηχανία, η οποία έχει αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες. Δημιουργεί συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιστήμονες, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», «Culture My Profession/Culture My Hobby», «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes