Μυστήριο 109 Το σωματίδιο Higgs

Μυστήριο 109 Το σωματίδιο Higgs

Μια σειρά εργαστηρίων κοινωνικού τσίρκου, ακροβασίας και σύγχρονου χορού για παιδιά και ενήλικες σε συνεργασία και με τη συμμετοχή των κατοίκων της Ελευσίνας.

Συντελεστές:

Σύλληψη: Δημήτρης Αποστολάκης, Χριστίνα Σουγιουλτζή
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Κι Όμως Κινείται
Σκηνικά: Camilo Bentancor
Μουσική Σύνθεση & Ερμηνεια: Δημήτρης Αποστολάκης, Κλέωνας Αντωνίου, Τάκης Κανέλλος, Θοδωρής Ρέλλος
Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Κι Όμως Κινείται
Συντονισμός Έργου Για Τη 2023 Ελευσίς: Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών

Τοποθεσία:

1o & 3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

11.00 –  12.00 (παιδιά) , 12.30 – 14.30 (ενήλικες)

Στο πλαίσιο:

SYNOIKISMOI LOGO 007

Στις 4 Ιουλίου 2012 οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου με μάζα 126,5 GeV με απόκλιση 5 σίγμα, που σημαίνει βεβαιότητα κατά 99,99995%, καθώς και ότι αυτή η παρατήρηση είναι επαληθεύσιμη και μπορεί να αναπαραχθεί οποτεδήποτε. Αυτό το σωματίδιο εικάζεται ότι είναι μποζόνιο, και μάλιστα το βαρύτερο που έχει βρεθεί. Το 2014 η ομάδα σύγχρονου τσίρκου «Κι όμως κινείται» δημιούργησε την παράσταση Το σωματίδιο του Θεού, η οποία απέσπασε την ίδια χρονιά το βραβείο κριτικών θεάτρου και χορού.

Η παράσταση βασίζεται σε μια ιδέα της Χριστίνας Σουγιουλτζή και του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη, και είναι ταυτόχρονα μια διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Αποστολάκη, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο CERN ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς. Με βάση τη συγκεκριμένη παράσταση, οι «Κι όμως κινείται» δημιουργούν στην Ελευσίνα ένα εργαστήριο κοινωνικού τσίρκου και προσκαλούν παιδιά και ενήλικες να έρθουν σε επαφή με τη μαγεία του σύγχρονου τσίρκου μέσα από μια σειρά εργαστηρίων ακροβασίας και σύγχρονου χορού. Μέσα από αυτή την εργαστηριακή διαδικασία, σε συνεργασία και με τη συμμετοχή των κατοίκων της Ελευσίνας, η ομάδα διαμορφώνει μια νέα, συμμετοχικού χαρακτήρα, εκδοχή της παράστασης Το σωματίδιο Ηiggs, η οποία θα παρουσιαστεί στην Ελευσίνα το φθινόπωρο του 2023.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs

Μια συναρπαστική παράσταση σύγχρονου τσίρκου και χορού, το Μυστήριο 109 ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και της χορογράφου Χριστίνας Σουγιουλτζή, παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes