Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια – Απόκριες

Συντελεστές

Επιμέλεια-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Πληροφορίες

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου | 17.00 – 19.30 – Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ, Χαριλάου 28)
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου | 13:00 – 16:00 (Ελαιουργική)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, από το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Φεβρουαρίου ξεκινά ένας κύκλος δράσεων, με τον γενικό τίτλο Μυστήριο 100 Ιερά Τραγούδια, που εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και ώρα 17.00-19.30, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ, Χαριλάου 28) θα πραγματοποιηθεί η Εναρκτήρια Ημερίδα με τίτλο «Από τα Ελευσίνια Μυστήρια στα λαϊκά δρώμενα και τελετουργίες», όπου θα παρουσιαστεί το σκεπτικό του κύκλου «Τα Ιερά Τραγούδια».

Ομιλητές:

– Ανδρομάχη Οικονόμου (ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών). «Ιεροί Γάμοι. Λαϊκές αντιλήψεις και σύγχρονα ευετηρικά δρώμενα»
– Ζωή Μάργαρη (ερευνήτρια στο ΚΕΕΛ Ακαδημίας Αθηνών). «Οι Ιεροί Χοροί»
– Λάμπρος Λιάβας «Τα Ιερά Τραγούδια στον κύκλο της ελληνικής Αποκριάς».

Παράλληλα, θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ «Η Πνοή της Γης. Λαϊκά έθιμα και τελετουργίες στη Βόρεια Ελλάδα» (Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος, επιστημονική έρευνα: Λάμπρος Λιάβας).

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 13.00-16.00 στην ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ, εγκαινιάζονται οι πάνδημες γιορτές του κύκλου «Τα Ιερά Τραγούδια» με τα τραγούδια και τους χορούς της Ελληνικής Αποκριάς.

«Τούτες οι μέρες τό ‘χουνε!.. Η Ελληνική Ιεροτελεστία της Άνοιξης» είναι ο τίτλος της αποκριάτικης γιορτής, με παραδοσιακές μεταμφιέσεις, κουδουνάτους και σατιρικά τραγούδια και χορούς απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού. Εσείς δεν χρειάζεται παρά να φέρετε τη «διονυσιακή» σας διάθεση και αναπαυτικά παπούτσια για χορό!
Τον τόνο δίνουν οι «Κουδουνάτοι» και «Γλεντιστάδες» από τον Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», η Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα, η παραδοσιακή μπάντα με τα μακεδονίτικα χάλκινα πνευστά και οι τραγουδιστές Σπύρος Μπρέμπος και Αυγερινή Γάτση.

Οι τελετουργίες στον κύκλο της Ζωής καλύπτουν την ανθρώπινη πορεία «από το νανούρισμα στο μοιρολόι»: γέννηση, παιδική ηλικία, έρωτα-γάμο, ξενιτιά, θάνατο. Ενώ τα δρώμενα στον κύκλο του Χρόνου και της Βλάστησης συνοδεύουν «ομοιοπαθητικά» τις γεωργοκτηνοτροφικές ασχολίες μέσα από συμβολικές πράξεις-έθιμα με την πάνδημη συμμετοχή της κοινότητας.

Οι εκδηλώσεις για «Τα Ιερά Τραγούδια» κατανέμονται σε όλη τη διάρκεια του 2023 και σηματοδοτούν τους κυριότερους εποχικούς σταθμούς:

12 Φεβρουαρίου 2023
Απόκριες – «Τούτες οι μέρες τό ‘χουνε!». Η ελληνική Ιεροτελεστία της Άνοιξης
19 Μαρτίου 2023
Εαρινή Ισημερία – «Σήκω Μαριόλα από τη γη!». Ο θεϊκός και ο ανθρώπινος θρήνος
22 Απριλίου 2023
Πάσχα – «Άνοιξαν τα δέντρα όλα!». Του Χριστού και του Άδωνι!
24 Ιουνίου 2023
Θερινό Ηλιοστάσιο – «‘Έβγα Ήλιε, πύρωσέ με!». Του Θέρους και του Κλήδονα
2 Αυγούστου 2023
Καλοκαιρινά Πανηγύρια – Το «Πάσχα του Καλοκαιριού»
14 Σεπτεμβρίου 2023
Του Σταυρού (αναχώρηση ξενιτεμένων, προσφυγιά) – «Σαν πας στα ξένα!»
21 Νοεμβρίου 2023
Μεσοσπορίτισσα (απόδοση καρπών) – Τα τρία αγαθά της Γης: σίτος, οίνος, έλαιον
16 Δεκεμβρίου 2023
Χειμερινό Ηλιοστάσιο – «Δώδεκα μέρες γιορτινές Χριστούγεννα σημαίνουν!..»

Οι δράσεις ξεκινούν και ολοκληρώνονται με δύο Ημερίδες (11 Φεβρουαρίου και 16 Δεκεμβρίου 2023), με ειδικές εισηγήσεις και προβολές ταινιών που εισάγουν το κοινό στους συμβολικούς κώδικες, στο βαθύτερο νόημα και στη λειτουργία των λαϊκών δρωμένων.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 92 Piano, Violin, Viola, Cello

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonΑrt παρουσιάζει την εμβληματική σύνθεση του Morton Feldman Piano, Violin, Viola, Cello.


Μυστήριο 177 Visions from the Underworld

Η έκθεση Visions from the Underworld εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αντλεί ελεύθερα στοιχεία από μυστικές εμπειρίες και τα χρησιμοποιεί ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

MARCH

Days
Hours
Minutes
What's on

ΜΑΡΤΙΟΣ

Days
Hours
Minutes