Λουιζέττα: το καμαρίνι μιας επανάστασης


Λουιζέττα: το καμαρίνι μιας επανάστασης

Η επανάσταση παίρνει τη μορφή ενός αναλλοίωτου φαινομένου που μας πιέζει από όλες τις πλευρές και που το ονομάζουμε Αναγκαιότητα. Μπροστά σε τούτο το ανεξιχνίαστο κράμα του καλού και του κακού ορθώνεται το «Γιατί;» της Ιστορίας.

Βικτόρ Ουγκώ, 1793

Credits

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας
Δραματουργική συνεργασία: Στέλλα Ράπτη
Ιστορική έρευνα: Φιλήμων Πατσάκης
Βίντεο: Παντελής Μάκκας
Xορογραφία: Αθανασία Κανελλοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Κατσιναβάκη
Παίζουν: Adrian Frieling, Αναστασία Κατσιναβάκη, Δάφνη Μαρκάκη, Αντώνης Πριμηκύρης, Άλκηστις Πολυχρόνη, Ρόζα Προδρόμου, Θοδωρής Σκυφτούλης, καθώς και εθελοντές, εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ελευσίνας
Μουσικός επί σκηνής: Νεφέλη Μαρκάκη
Συμμετέχει ως τραγουδίστρια: Νάσια Γκόφα
Συμπαραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Η λουιζέττα, όπως αποκαλούσε χαϊδευτικά την καρμανιόλα ο Μαρά, δίνει το όνομά της στο νέο έργο της Έλλης Παπακωνσταντίνου, που διαδραματίζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας. Εκεί παρακολουθούμε τα γυρίσματα μιας ταινίας με θέμα τη Γαλλική Επανάσταση και την αστική δημοκρατία. Τι συμβαίνει, όμως, στα διαλείμματα των γυρισμάτων; Πώς σχετίζεται ο σημερινός άνθρωπος με το τρίπτυχο «ελευθερία – ισότητα – αδερφοσύνη»; Στην παράσταση ακούγονται κείμενα των Ζαν Ζακ Ρουσσώ, Ζαν Πωλ Μαρά, Χάινερ Μύλλερ,  Γκυ Ντεμπόρ, Ραούλ Βανεγκέμ, Νίκου Γκάτσου, Φρειδερίκου Νίτσε, Μαίρης Όλιβερ, Μαξιμιλιανού Ροβεσπιέρου, αποσπάσματα από τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 και από τη γαλλική νομοθεσία της εποχής, κείμενα των αδελφών Γουατσόφσκι για την ταινία The Matrix και του Τράβις Στάουτ για το βιντεοπαιχνίδι Assasin’s Creed: Unity.

Επίσης χρησιμοποιούνται  κείμενα που προέκυψαν κατά τους αυτοσχεδιασμούς με τα παιδιά με ειδικές δεξιότητες του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ελευσίνας, μαθητές και μαθήτριες που συνεργάζονται με ηθοποιούς, μουσικούς και εικαστικούς και είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές.

Η παράσταση, που θα έχει περιπατητικό χαρακτήρα, αποτελεί συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και επιστέγασμα μιας ευρύτερης συνεργασίας της ομάδας ODC Ensemble με το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Grand Central.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes