Ημέρα της Ευρώπης στην Ελευσίνα: Ομιλίες – Έκθεση – Προβολές – Πάρτι


Ημέρα της Ευρώπης στην Ελευσίνα: Ομιλίες - Έκθεση - Προβολές - Πάρτι

Η Ελευσίνα γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης με εκδηλώσεις για τους νέους και πλήθος παράλληλων δράσεων για όλες τις ηλικίες

Μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Είσοδος ελεύθερη. Προκράτηση θέσεων στη φόρμα συμμετοχής. (Δωρεάν μετακίνηση από και προς το κέντρο της Αθήνας)

Αφιερωμένη στους νέους, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό η φετινή Ημέρα της Ευρώπης στην Ελευσίνα, με αφορμή την ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, περιλαμβάνοντας μια σειρά ενδιαφέρουσων εκδηλώσεων, που συνδιοργανώνουν στην πόλη η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Σάββατο 07 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Ημέρας της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις μεταξύ νέων για τις βιώσιμες πόλεις, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, ενώ αναμένονται παρεμβάσεις ευρωβουλευτών, καλλιτεχνών και άλλων εξεχουσών προσωπικοτήτων. Παράλληλα και ενόψει της μεγάλης διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2023, θα λάβουν χώρα καλλιτεχνικά δρώμενα, που θα στηρίζονται στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις της Ημέρας της Ευρώπης είναι ελεύθερη για το κοινό. Προκράτηση θέσεων στη φόρμα συμμετοχής (περιλαμβάνονται πληροφορίες για τους τρόπους δωρεάν μετακίνησης από και προς το κέντρο της Αθήνας).

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Περίπατος στην πόλη της Ελευσίνας
Ώρα: 13:00 – 13:45
Χώρος Εκκίνησης: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Ελλάδας ΕΚΕΔΑ
Διεύθυνση: Χαριλάου 28, 19200 Ελευσίνα

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ως θεσμός επικεντρώνεται στην ανάδειξη του πλούτου, της ποικιλομορφίας και των κοινών πτυχών των πολιτισμών της Ευρώπης, φιλοδοξώντας να ενισχύσει τους δεσμούς και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Στοχεύει, επίσης, στην ανάδειξη και την ανάπτυξη της υλικής και άυλης οικονομίας της πόλης, με τη διαμεσολάβηση και την παρέμβαση της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Έρευνας.

Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η 2023 Ελευσίνα διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με γενικό τίτλο ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, που κινείται σε τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις: Πολιτισμός, Άνθρωπος, Πόλη και Περιβάλλον. Επιπλέον, αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη, διαμορφώνονται και οι τρεις κεντρικοί θεματικοί άξονες του προγράμματός της, διακριτοί και διασυνδεδεμένοι: Άνθρωπος/Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία.

Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επιχειρεί, μέσα από τον περίπατο στην περιοχή της Κάτω Ελευσίνας, να αποκαλύψει την αθέατη πλευρά της πόλης,  σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Κεντρική Εκδήλωση
Ομάδες Εργασίας – Έτος Νεολαίας
Ώρα: 14:00 – 15:30
Χώρος: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Ελλάδας ΕΚΕΔΑ
Διεύθυνση: Χαριλάου 28, 19200 Ελευσίνα

Κεντρικό ρόλο στην ημερίδα θα αναλάβουν τέσσερις ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από νέους/εες 16-30 ετών, που θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν παράλληλα και δια ζώσης τα ακόλουθα θέματα:

Νέοι & πολιτιστική και κοινωνική καινοτομία

Ένα εργαστήριο συν-δημιουργίας, που διερευνά τη διασύνδεση των νέων με τον πολιτισμό στην Ελλάδα, και τη σχέση μεταξύ του πολιτισμού και του κοινωνικού περιβάλλοντος. Ακολουθώντας τις αρχές του New European Bauhaus για τη δημιουργία ενός όμορφου, βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος για την Ευρώπη, θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι τέχνες και ο πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν όχημα για την κοινωνική αλλαγή. Πώς η νέα γενιά μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον ορισμό του πολιτισμού, και να μας καθοδηγήσει σε αυτό το μετασχηματιστικό ταξίδι;

Νέοι και δημοκρατία

Οι συμμετέχοντες θα καταθέσουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με τη συμμετοχικότητα και τη λήψη αποφάσεων. Θα δώσουν την δική τους οπτική για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στις διαδικασίες, θα προσπαθήσουν να καταγράψουν τις δυσκολίες της συμμετοχής τους σε αυτές και τέλος, θα επιχειρήσουν να προτείνουν λύσεις για να αρθούν όλα τα σχετικά εμπόδια.

Νέοι, κλιματική αλλαγή και βιώσιμες πόλεις

Για πόσο ακόμα θα μπορούμε να αγνοούμε ή να αρνούμαστε την κλιματική αλλαγή; Γιατί θεωρείται η πηγή όλων των ζητημάτων; Ο τρόπος που ζούμε, καταναλώνουμε και παράγουμε μπορεί να συνδυαστεί με ένα καλύτερο μέλλον; Πώς μπορούν οι πόλεις να γίνουν βιώσιμες; Εκατομμύρια νέοι σε όλον τον πλανήτη διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους και απαιτούν δράσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το ακανθώδες θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική κρίση δεν είναι απλώς μια περίπλοκη υπόθεση. Αφορά στην επιβίωσή μας. Δεν αποτελεί στόχο μιας χώρας, αλλά το σημαντικότερο οικουμενικό πρόβλημα.

Κεντρική Συζήτηση

Η κεντρική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση από τους λογαριασμούς YouTube και Facebook του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα και τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών, καλλιτεχνών και άλλων εξεχουσών προσωπικοτήτων, ώστε να αναλυθούν τα ευρήματα των παραπάνω επιμέρους συζητήσεων. Για τους παρευρισκόμενους θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα σε ισχύ κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιείται φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:
Αργύρης Οικονόμου, Δήμαρχος Ελευσίνας
Κωσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής Γραφείου ΕΚ στην Ελλάδα
Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Μιχαήλ Μαρμαρινός, 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής συζήτησης θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του μονόλεπτου animation movie, που διακρίθηκε στον διαγωνισμό Animation Challenge. Μια διοργάνωση του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.

Mystery 64_Print your city | 64_Εκτυπώνουμε την πόλη μας
Ώρα: 18:15 – 18:45
Χώρος: ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS
Διεύθυνση: Σωτηρίου Γκιόκα και Τζαφέρη, Ελευσίνα 19200
Εντός βιομηχανικής εγκατάστασης ΤΙΤΑΝ

To Print Your City είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας The New Raw, που εξερευνά τη σχέση της τρισδιάστατης εκτύπωσης με την ανακύκλωση πλαστικού, μέσα από τη δημιουργία πρωτότυπων αντικειμένων. Πρόκειται για τη δημιουργία και λειτουργία ενός Εργαστηρίου Ανακύκλωσης Πλαστικού, το οποίο θα περιλαμβάνει μηχανήματα διαχωρισμού και κατεργασίας πλαστικού αλλά και έναν ρομποτικό βραχίονα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Επιπλέον, μέσα στο εργαστήριο, η ομάδα του έργου θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει ένα Κέντρο Εμπειρίας, δηλαδή έναν χώρο ενημέρωσης σχετικά με τη μετάβαση από την ανακύκλωση στην τρισδιάστατη εκτύπωση.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το Εργαστήριο και το Κέντρο Εμπειρίας θα είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες με ελεύθερη είσοδο, ενώ παράλληλα θα υλοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με έμφαση στην κυκλική οικονομία, το περιβάλλον, τη συν-δημιουργία και τις Νέες Τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, θα δημιουργηθούν μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης πρωτότυπα αντικείμενα ή έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό, τα οποία μετά το πέρας της δράσης θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη.

Το Εργαστήριο θα εγκατασταθεί μέσα στο ΕΛΕVΣΙΣ INNOVATION LAB by 2023 ELEUSIS, αποτελώντας την πρώτη δράση της θεματικής εφαρμοσμένης καινοτομίας με τίτλο Fabricated Worlds.

Ο χώρος είναι μία ευγενική παραχώρηση του ΤΙΤΑΝ.

Μυστήριο 2 | Λόγια του Ρολογιού
Ώρα έναρξης: 19:15
Χώρος: Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Στο πλαίσιο του άξονα Ordinary Mysteries | Περιβάλλον, φιλοξενήθηκαν έως τώρα τρεις παρουσιάσεις εντός του αρχαιολογικού χώρου με τίτλο «Τα Λόγια του ρολογιού», με φόντο το ιστορικό Ρολόι της πόλης. Σημαντικοί καλλιτέχνες ανέγνωσαν κρίσιμα κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας, συνοδεία μουσικής.  Στόχος της δράσης, που επαναλαμβάνεται δύο φορές τον χρόνο, είναι η ενεργοποίηση του ιστορικού τοπόσημου του Ρολογιού και η παγιοποίησή της ως εκδήλωσης και μετά το πέρας  του καλλιτεχνικού προγράμματος της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ακρογωνιαίος λίθος της μοντερνιστικής ποίησης η Έρημη Χώρα του Τ.Σ. Έλιοτ θεωρείται πλέον ένα κλασικό ποιητικό έργο. Δημοσιευμένο πριν από 100 χρόνια (1922), εκφράζει τη θλίψη και την απαισιοδοξία μετά την εμπειρία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μεγάλη ποίηση του Έλιοτ θα ακουστεί στον μαγικό χώρο της Ελευσίνας, στην επέτειο των 100 χρόνων από τη δημοσίευσή της και σε μια συγκυρία όπου “η ταφή του νεκρού” ξαναέγινε καθημερινή υπόθεση.

Συντελεστές

Hθοποιός: Ρούλα Πατεράκη
Σκηνοθετική-Δραματουργική επιμέλεια: Μάνος Λαμπράκης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δηώ Καγγελάρη
Εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Μπερντέ

Ειρήνια τόξα – Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής με διακριθέντα έργα νεαρών καλλιτεχνών
Ώρα: 20:00 – 21:00
Χώρος: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας  (εντός του Αρχαιολογικού Χώρου)
Διεύθυνση: Νικολαΐδου & Λάσκου, 19200 Ελευσίνα

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, σε συνεργασία με την 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για παιδιά & εφήβους: «Ειρήνια τόξα» στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης 2022. Η ειρήνη είναι ο βασικός στόχος της ενωμένης Ευρώπης. Η επικράτηση της ειρήνης ήταν ανέκαθεν η ουσιαστική προϋπόθεση για πρόοδο σε κάθε τομέα της ζωής. Αντίθετα, ο πόλεμος – όπως η ιστορία διδάσκει και όπως ξεκάθαρα το βιώνουμε ακόμα μια φορά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία  – μόνο καταστροφή, προβλήματα και θλίψη προκαλεί.

Κόντρα στις πολεμικές ιαχές, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτάσσει τις αρχές και τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι νέοι καλλιτέχνες επιστρατεύουν τα πινέλα τους, για να επαναφέρουν τα “ειρήνια” τόξα πάνω από την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Με σύμμαχό μας τη δύναμη της τέχνης, φωνάζουμε ηχηρά ΟΧΙ στον πόλεμο και φιλοτεχνούμε το όνειρο όλων των παιδιών της γης, το μεγαλύτερο “ειρήνιο” τόξο, να ανατείλει και να μεσουρανεί παντοτινά σε όλη την οικουμένη.

Περισσότερες πληροφορίες: https://sites.google.com/view/eirinia-toxa/home

Προβολή της ταινίας Μεγάλη Απόδραση (Great Freedom), του Sebastian Meise. υποψήφιας για το Βραβείο Κοινού LUX 2022
Ώρα: 21:00 – 22:30
Χώρος: X Bowling Art Center
Διεύθυνση: Χαριλάου 12, 19200 Ελευσίνα

Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο Hans φυλακίζεται επανειλημμένα επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Η λαχτάρα του να ζήσει ελεύθερος αποδεικνύεται όνειρο απατηλό, όταν κρίνεται ένοχος για παραβίαση της παραγράφου 175 του γερμανικού Ποινικού Κώδικα. Μόνη σταθερά στη ζωή του αποτελεί πια ο επί μακρόν συγκρατούμενός του, ο Viktor, που έχει καταδικαστεί για φόνο. Η απέχθεια που νιώθει ο ένας για τον άλλον σταδιακά μετατρέπεται σε αγάπη.  Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Closing party
Ώρα: 22.30
Χώρος:X Bowling Art Center
Διεύθυνση: Χαριλάου 12, 19200 Ελευσίνα

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes