Ε_ΦΥΓΑ


Credits

Oμάδα Station Athens: Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, , Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί, Αϊντίμ Τζοϊμάλ
Σύλληψη- Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Δραματουργία: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου
Kαλλιτεχνική & Σκηνογραφική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης
Σχεδιασμός Ήχου & Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Oλυμπία Μυτιληναίου
Βοηθός Φωτίστριας: Νεφέλη Ντακοζούδη
Συμμετέχουν: Ελεάνα Καυκαλά, Ρένα Κυπριώτη, Εύα Οικονόμου- Βαμβακά, Ευθαλία Παπακώστα
Συντονισμός Δράσης: Ιωάννα Βαλσαμίδου
Συντονιστές: Γιούλη Νάση, Τηλέμαχος Τσώλης
Bοηθοί παραγωγής: Τάνια Κουταλά, Τζένη Αναγνωστοπούλου, Νίκος Χαραλαμπίδης
Φωτογράφος: Ελίνα Γιουνανλή
Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη
Με την υποστήριξη:  mind the fact

Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, POLYPLANITY Productions

Information

Ημερομηνίες και ώρες:
Παρασκευή  15 Ιουνίου 2018 και ώρα εκκίνησης 20:21

Σάββατο 16, Κυριακή 17, Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Ιουνίου και ώρες εκκίνησης 20:21 & 22:00

Σημείο Εκκίνησης: Family

Διεύθυνση: Θείρων 17, Ελευσίνα

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου

Στην άκρη της πόλης, πάνω από τις γραμμές του τρένου, η γειτονιά που δημιουργήθηκε και κατοικήθηκε για σχεδόν εκατό χρόνια χρόνια από πρόσφυγες Μικρασιάτες, φιλοξενεί την ομάδα Station Αthens του Χασάν, του Αϊντίμ, του Ρεζά, του Χαλίλ και του Λευτέρη. Μια σχολική τάξη στο Μπαγκλαντές, μια φυλακή στην Αθήνα, ένα σπίτι στην Καμπούλ, ένα υπόγειο στην Τεχεράνη, ένα νοσοκομείο «μετακομίζουν» στην ιστορική γειτονιά της Ελευσίνας και εγκαθίστανται στα χαμηλά σπίτια με τις ασβεστωμένες αυλές και τα ολάνθιστα κηπάκια, στα στενά των προσφυγικών πλακόστρωτων, στο  Δημοτικό Σχολείο που φιλοξένησε τρεις γενιές Μικρασιατών και στα μικροσκοπικά καταστήματα. Το χτες με το σήμερα συνυφαίνονται θεατρικά γύρω από την πλατεία Μικρασιατών, όπου η τέχνη γίνεται εργαλείο για εξερεύνηση, νοσταλγία και εξομολόγηση. Οι προσωπικές τους αφηγήσεις ενσαρκώνουν την ιστορία μ’ έναν μοναδικό κι αυθόρμητο τρόπο και επανανοηματοδοτούν το χώρο, ενώ οι θεατές βιώνουν μια ξεχωριστή εμπειρία στην ιδιαίτερη συνοικία.

Από φυγάδες του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές, τα μέλη της ομάδας Station Athens μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές. Αφηγούνται προσωπικές ιστορίες, μοιράζονται μνήμες και αντικείμενα, εκθέτουν ντοκουμέντα και φωτογραφίες από την ζωή στις πατρίδες τους. Φωνάζουν. Τραγουδούν. Μιλούν στο skype. Εργάζονται. Μαθαίνουν ελληνικά. Και όλα αυτά μέσα από τη θεατρική πράξη. Η ομάδα συσπειρώνεται για τη δημιουργία μιας παράστασης για όγδοη συνεχή χρονιά, ενώ για πρώτη φορά εγκαθίσταται σε μία ολόκληρη γειτονιά, προσκαλώντας τον θεατή, να περπατήσει τον τόπο και να ανακαλύψει τους πρωταγωνιστές της σκηνής – αλλά και τους άλλους, αυτούς της πραγματικής ζωής.

Η έρευνα της ομάδας γύρω από τις ιστορίες της φυγής ξεκίνησε το 2014, οπότε και δημιουργήθηκε η πρώτη εκδοχή του θεατρικού έργου Ε_ΦΥΓΑ, που παρουσιάστηκε σε διαφορετικούς χώρους του Συνεργείου, ενός πενταόροφου κτιρίου στην περιοχή του Μεταξουργείου. Η παρουσίαση του Ε_ΦΥΓΑ στην περιοχή της Άνω Ελευσίνας είναι αποτέλεσμα της μεταγενέστερης δουλειάς της ομάδας, που εργάστηκε εκ νέου στη διασκευή και την εγκατάσταση της θεατρικής παράστασης στην ιστορική γειτονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Γιολάντα Μαρκοπούλου

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι σκηνοθέτης και παραγωγός. Στο διάστημα 2007-2017 επικέντρωσε τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες στο χώρο που ονόμασε ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ (www.synergyo.gr) όπου και σκηνοθέτησε τις παραστάσεις Tejas Verdes, Νεκροί Ταξιδιώτες, Shoot get treasure repeat, Kόντρα στην Πρόοδο, ‘Εξοδος, 1911, Στο άλσος των σεμνών (Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών), το Χώμα κ.α.  Στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας παρουσίασε τις παραστάσεις Θάλαμος Αρ.6 και Εμιγκρέδες. Παράλληλα με τη δουλειά της με επαγγελματίες ηθοποιούς, συνεργάζεται και καθοδηγεί ομάδες με διαφορετικό υπόβαθρο, οι οποίες μεταπλάθουν και παρουσιάζουν επί σκηνής τη βιογραφία τους και τις προσωπικές τους μαρτυρίες, προτείνοντας το δικό της θεατρικό ιδίωμα που κινείται μεν στο χώρου του θεάτρου ντοκουμέντου, εμπλουτίζεται δε με στοιχεία μυθοπλασίας. Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι παραστάσεις της Ε_ΦΥΓΑ και Είμαστε οι Πέρσες! με την ομάδα Station Athens, που συγκροτείται από νέους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και οι παραστάσεις Εγώ, ο Παίκτης και Ρουλέτενμπουργκ με το θεατρικό εργαστήρι ο Παίκτης, που συγκροτείται από ανθρώπους που υπήρξαν παθολογικά εξαρτημένοι από το τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια. Όλα αυτά τα έργα δημιουργήθηκαν μέσα από τακτικές συναντήσεις και μακρόχρονη ερευνητική εργασία με τους συμμετέχοντες. Αυτή ακριβώς η πολύχρονη σχέση με την κάθε ομάδα ενισχύει την καλλιτεχνική διαδικασία.  Στόχος της είναι να προτείνει–μέσα από την προσεκτική επιλογή του χώρου παρουσίασης κάθε project με site specific όρους- νέες συνθήκες ‘γνωριμίας’ των συμμετεχόντων με το κοινό. Με αυτό τον τρόπο, και μέσα από ένα όσο το δυνατόν πιο άρτιο καλλιτεχνικό και αισθητικό πλαίσιο, υπερβαίνει την αποκλειστικά συγκινησιακή στόχευση ή την απλή καταγραφή και δίνει τελικά στους συμμετέχοντες- ηθοποιούς την ευκαιρία να αναδείξουν τις ιστορίες τους με καθαρά θεατρικούς όρους.

Από το 2017 μαζί με την Ιωάννα Βαλσαμίδου ίδρυσαν και επιμελούνται το φεστιβάλ mind the fact (www.mindthefact.gr), ένα καινοτόμο μοντέλο παραγωγής τέχνης και πολιτισμού, που φιλοδοξεί να στρέψει το βλέμμα μας στον Άλλο. Αναδεικνύει πραγματικά γεγονότα με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ανθρώπους που τα έζησαν. Oι παραστάσεις, εκθέσεις και δράσεις του mind the fact δημιουργούνται μέσα από ένα σύστημα προσεκτικά σχεδιασμένων πολύμηνων εργαστηρίων με την καθοδήγηση επαγγελματιών καλλιτεχνών και την υποστήριξη ανθρωπιστικών οργανώσεων, ομάδων στήριξης και κοινωνικών επιστημόνων και παρουσιάζονται στο mind the fact festival μαζί με επιλεγμένες δράσεις από διεθνείς πλατφόρμες.

Oμάδα Station Athens

Το καλλιτεχνικό εργαστήρι θεάτρου, φωτογραφίας, βίντεο και εικαστικών για νέους μετανάστες και πρόσφυγες δημιουργήθηκε το 2010 στο χώρο του  ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ από την ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ, τη Δάφνη Καλαφάτη, τη Μαργαρίτα Παπαδοπούλου και τη Γιολάντα Μαρκοπούλου. Διατηρώντας έναν σταθερό πυρήνα συμμετεχόντων -επικεντρωμένων πλέον στο θέατρο- και εξερευνώντας σκηνικά και εικαστικά τις έννοιες του σταθμού, του πολέμου, της προσφυγιάς και του Ξένου, η ομάδα παρουσίασε τις θεατρικές παραστάσεις – performances Station Athens (2011), Είμαστε Σπίτι (2011), Ε_ΦΥΓΑ (2014), Είμαστε οι Πέρσες! (2015) και ΜΕΣΑ-ΖΩΝΤΕΣ (2016). Η θεατρική παράσταση Είμαστε οι Πέρσες!  παρουσιάστηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών το 2015, ενώ δύο χρόνια αργότερα προσκλήθηκε στο Espoo City Theatre της Φινλανδίας. Tο 2017, η ομάδα αποτέλεσε έναν από τους καλλιτεχνικούς πυρήνες δημιουργίας του mind the fact.

Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση  από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Συνοικισμός, κάνε κλικ εδώ.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes