NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Συνάντηση «Πολιτισμός 2030»

Με στόχο να δημιουργήσουν το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής και την εμβάθυνση των σχέσεων του καλλιτεχνικού κόσμου με τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τα θέματα πολιτισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στην Περιφέρεια ξεκίνησαν σήμερα 8 Νοεμβρίου 2018 οι εργασίες της Συνάντησης «Πολιτισμός 2030, Είναι η Τέχνη Πρωτεύουσα;» που διοργανώνει η «Ελευσίνα 2021, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Αυτό άλλωστε τόνισε στην πρώτη σημερινή Κεντρική Ομιλία της Συνάντησης η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά αναλύοντας το βασικό πλαίσιο του σχεδίου του ΥΠΠΟΑ για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού. (δείτε τον συνολικό χαιρετισμό εδώ)

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελευσίνα 2021, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» Σοφία Αυγερινού-Κολώνια υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του ότι η Ελευσίνα με την μακρά ιστορία είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τονίζοντας ότι «σήμερα είναι  μέρα ευφορίας και μεγάλης χαράς, γιατί ανοίγουμε  τον τετραήμερο  γιορτασμό, της δεύτερης επετείου από την απονομή του τίτλου της ΠΠΕ 2021 στην ιστορική  Πόλη της Ελευσίνας. Η παγκόσμια, μοναδική ιστορική αξία, της κληρονομιάς της αρχαιότητας, αλλά και η σημασία της συμβολής της Ελευσίνας στη νεώτερη ελληνική ιστορία και στην ανάπτυξη της χώρας  δεν μπορούν  να αμφισβητηθούν. Εκείνο όμως που κατακτήθηκε, η προστιθέμενη αξία που έφερε η υποψηφιότητα της πόλης, η Μετάβαση στην EUphoria είναι η πρόταση και ένα πρόγραμμα, που έστειλαν σ’ ολόκληρη τη χώρα  και στην Ευρώπη, τα μηνύματα της ιστορίας, αλλά το κυριότερο, ένα όραμα για ένα ελπιδοφόρο αύριο. Ένα δημιουργικό αύριο που θα συνδυάζει τις ιστορικές αφετηρίες με τις  σύγχρονες δυνατότητες. Αυτό το όραμα και ο σύγχρονος πολιτισμός, που ανθίζει χάρη στην τοπική κοινωνία, κέρδισαν τη σκέψη και τις καρδιές μας. (δείτε τον συνολικό χαιρετισμό εδώ).

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Τσουκαλάς στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της Συνάντησης «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2030» για την ανάπτυξη των πολιτιστικών υποδομών των Δήμων και γενικότερα για τον πολλαπλασιασμό των δράσεων που θα φέρουν πιο κοντά τους δημότες με τα πολιτιστικά δρώμενα. Αναφορικά με την «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» υπογράμμισε ότι η Ελευσίνα μπορεί να γίνει μια πόλη Πολιτισμού και Καινοτομίας και εξέφρασε τη σιγουριά ότι η Πόλη θα αποτελέσει μια επιτυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Ευάγγελος Λίγγος μίλησε για τα οφέλη που θα υπάρξουν για την πόλη και τη νέα γένια με την ανακήρυξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ζητώντας να δημιουργηθεί μετά από το 2021 το νέο πολιτισμικό αποτύπωμα της Ελευσίνας.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 28 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 19 Μαΐου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.


Μυστήριο 14 Human Requiem In Eleusis

Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Γάλλου κινηματογραφιστή Stephan Talneau για την ομώνυμη παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία Sasha Waltz, παρουσία των δημιουργών της.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes