NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Space for Marine Species

Space for Marine Species
Τζένη Μαρκέτου

Παρουσίαση βιβλίου και έκθεση

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, 8μμ
στο HYPER HYPO – Βορέου 10, Αθήνα

ΤΟ HYPER HYPO φιλοξενεί με χαρά την πρώτη αθηναϊκή παρουσίαση του δίγλωσσου βιβλίου Futuring Waters: A Speculative Manifesto for and from the Waters of Elefsina από την καλλιτέχνη, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό παραγωγό και συγγραφέα με βάση τη Νέα Υόρκη, Τζένη Μαρκέτου, μέρος του οποίου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς. Έπειτα, θα γίνει συζήτηση με θέματα από το βιβλίο, με ένα σύνολο καλεσμένων που συνέβαλαν στην έρευνά της. Οι καλεσμένες της περιλαμβάνουν τις Julie Ward, Νάντια Αργυροπούλου, Δήμητρα Ιωάννου και Ηρακλεία Πέππα.

Παράλληλα με την εκδήλωση, η έκθεση με τίτλο Space for Marine Species θα παρουσιάσει βίντεο για το The Hatchery Project με δύο γλυπτικές δημιουργίες από κελύφη στρειδιών, ένα υλικό που η Μαρκέτου χρησιμοποιεί εμπνευσμένη από την καλλιτεχνική γνώση και τις παραδόσεις αυτόχθονων παραθαλάσσιων κάτοικων απ’ όλη τη γη. Επιπλέον, η έκθεση θα περιλαμβάνει δύο ελεύθερα κρεμασμένα λάβαρα από ανακυκλωμένο υλικό τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα στο project space του Hyper Hypo μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου. Το Futuring Waters: A Speculative Manifesto from and for the Waters of Eleusina είναι το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής πορείας από ιδέες, αξίες και πεποιθήσεις σε καιρούς συστηματικής περιβαλλοντικής καταστροφής, τεράστιων καταιγίδων, της καταστροφής κάθε μορφής ζωής, της ανισότητας και της βίας.

Παρέχει στους αναγνώστες εξαιρετικές εμπειρίες για να ξεπεράσουν προσωρινά το διαχωρισμό ανθρώπου/μη ανθρώπου και να βυθιστούν σε μια σχέση αμοιβαίας ανήκειας. Το βιβλίο προβάλλει την καλλιτεχνική πρακτική της Μαρκέτου στη διαμόρφωση της συλλογικής ευαισθητοποίησης, τη διατήρηση της ταυτότητας και της περιβαλλοντικής μνήμης μέσω των τεχνών, της κοινωνικής δράσης και της παραγωγής γνώσης ως καλλιτεχνικές πρακτικές. Επίσης, αφορά το δυναμικό της τέχνης ως επίδραστική δύναμη στα είδη των κόσμων που θέλουμε να ζούμε.

Η Τζένη Μαρκέτου συγκεντρώνει φωνές διεθνών καλλιτεχνών, επιμελητών, φιλοσόφων, επιστημόνων, περιβαλλοντικών ακτιβιστών, ποιητών, αρχιτεκτόνων και υποβρυχίων αρχαιολόγων όπως τους Νικόλας Αναστασόπουλος, Έβα Ανδρονικίδου, Τατιάνα Θεοδωροπούλου, Δήμητρα Ιωάννου, Αριάνα Καλλιγά, Ευάγγελος Κατσανεβάκης, Αρετή Μίζα, Ελένη Ρήγα, Δρ. Μιχάλης Ι. Σκούλλος, Angela YT Chan, Denis Maksimov, Joulia Strauss, Blanca de la Torre και τους πολίτες της Ελευσίνας.

Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού έργου Mystery 42, Futuring Waters της Μαρκέτου, το οποίο έγινε για λογαριασμό του θεσμού Ελευσίνα Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes