NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Space for Marine Species

Space for Marine Species
Τζένη Μαρκέτου

Παρουσίαση βιβλίου και έκθεση

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, 8μμ
στο HYPER HYPO – Βορέου 10, Αθήνα

ΤΟ HYPER HYPO φιλοξενεί με χαρά την πρώτη αθηναϊκή παρουσίαση του δίγλωσσου βιβλίου Futuring Waters: A Speculative Manifesto for and from the Waters of Elefsina από την καλλιτέχνη, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό παραγωγό και συγγραφέα με βάση τη Νέα Υόρκη, Τζένη Μαρκέτου, μέρος του οποίου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς. Έπειτα, θα γίνει συζήτηση με θέματα από το βιβλίο, με ένα σύνολο καλεσμένων που συνέβαλαν στην έρευνά της. Οι καλεσμένες της περιλαμβάνουν τις Julie Ward, Νάντια Αργυροπούλου, Δήμητρα Ιωάννου και Ηρακλεία Πέππα.

Παράλληλα με την εκδήλωση, η έκθεση με τίτλο Space for Marine Species θα παρουσιάσει βίντεο για το The Hatchery Project με δύο γλυπτικές δημιουργίες από κελύφη στρειδιών, ένα υλικό που η Μαρκέτου χρησιμοποιεί εμπνευσμένη από την καλλιτεχνική γνώση και τις παραδόσεις αυτόχθονων παραθαλάσσιων κάτοικων απ’ όλη τη γη. Επιπλέον, η έκθεση θα περιλαμβάνει δύο ελεύθερα κρεμασμένα λάβαρα από ανακυκλωμένο υλικό τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα στο project space του Hyper Hypo μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου. Το Futuring Waters: A Speculative Manifesto from and for the Waters of Eleusina είναι το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής πορείας από ιδέες, αξίες και πεποιθήσεις σε καιρούς συστηματικής περιβαλλοντικής καταστροφής, τεράστιων καταιγίδων, της καταστροφής κάθε μορφής ζωής, της ανισότητας και της βίας.

Παρέχει στους αναγνώστες εξαιρετικές εμπειρίες για να ξεπεράσουν προσωρινά το διαχωρισμό ανθρώπου/μη ανθρώπου και να βυθιστούν σε μια σχέση αμοιβαίας ανήκειας. Το βιβλίο προβάλλει την καλλιτεχνική πρακτική της Μαρκέτου στη διαμόρφωση της συλλογικής ευαισθητοποίησης, τη διατήρηση της ταυτότητας και της περιβαλλοντικής μνήμης μέσω των τεχνών, της κοινωνικής δράσης και της παραγωγής γνώσης ως καλλιτεχνικές πρακτικές. Επίσης, αφορά το δυναμικό της τέχνης ως επίδραστική δύναμη στα είδη των κόσμων που θέλουμε να ζούμε.

Η Τζένη Μαρκέτου συγκεντρώνει φωνές διεθνών καλλιτεχνών, επιμελητών, φιλοσόφων, επιστημόνων, περιβαλλοντικών ακτιβιστών, ποιητών, αρχιτεκτόνων και υποβρυχίων αρχαιολόγων όπως τους Νικόλας Αναστασόπουλος, Έβα Ανδρονικίδου, Τατιάνα Θεοδωροπούλου, Δήμητρα Ιωάννου, Αριάνα Καλλιγά, Ευάγγελος Κατσανεβάκης, Αρετή Μίζα, Ελένη Ρήγα, Δρ. Μιχάλης Ι. Σκούλλος, Angela YT Chan, Denis Maksimov, Joulia Strauss, Blanca de la Torre και τους πολίτες της Ελευσίνας.

Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού έργου Mystery 42, Futuring Waters της Μαρκέτου, το οποίο έγινε για λογαριασμό του θεσμού Ελευσίνα Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!


Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 12 η συνεχή χρονιά στην Ελευσίνα το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes