THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY

Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας

Τοποθεσία: Πεζόδρομος Νικολαϊδου

Μέρος του Αρχαιολογικού χώρου επί του πεζόδρομου της Νικολαΐδου, το Παλαιό Δημαρχείο αποτελεί ένα κτήριο ορόσημο για την πόλη της Ελευσίνας και ένα από τα πλέον σημαντικά έργα παρακαταθήκης που αφήνει στην πόλη ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στόχος είναι να αποτελέσει εκ νέου το σημείο αναφοράς των κατοίκων της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, καθώς και των επισκεπτών της πόλης, τόσο κατά τη διάρκεια της χρονιάς του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, όσο και μετά την ολοκλήρωσή της, οπότε και τότε θα περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ελευσίνας έως το 2040.

Ως μέρος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αναμένεται να λειτουργήσει ως ο κεντρικός σταθμός της Ελευσίνα 2023, φιλοξενώντας στο ισόγειό του το Κέντρο Ενημέρωσης (Information Point), το Εκδοτήριο Εισιτηρίων και το Πωλητήριο του θεσμού, ενώ ο πρώτος του όροφος θα μεταμορφωθεί σε έναν εντυπωσιακό χώρο όπου θα στεγαστεί το Κέντρο Τεκμηρίωσης και ένας χώρος συναντήσεων, εκθέσεων και παρουσιάσεων.

Λίγα λόγια για το Παλαιό Δημαρχείο

Το κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου Ελευσίνας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης. Πρόκειται για ένα διώροφο επιβλητικό κτήριο που «ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 1928 ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΟΣ Ι. ΘΑΝΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ» όπως μαρτυρά η μαρμάρινη επιγραφή στην κύρια όψη του. Βρίσκεται σε στρατηγική θέση, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας, την Πλατεία Ηρώων, εντός του αρχαιολογικού χώρου με πρόσοψη στον βασικό πεζόδρομο της πόλης, την οδό Νικολαΐδου. Είναι ένα κτήριο περίοπτο, με φυγές προς όλες τις διευθύνσεις.

Το κτήριο αρχικά λειτούργησε ως το Δημαρχείο της Ελευσίνας, ενώ το 2002 διαμορφώθηκε σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Τα τελευταία έτη χρησιμοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής ως χώρος μελέτης, συλλογής και αποθήκευσης αρχαιοτήτων.

Η στρατηγική θέση και η ιστορία του εν λόγω κτηρίου το κάνει άκρως απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο αναφοράς στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καθώς εντάσσεται στους χώρους που αναπτύσσονται ή επανενεργοποιούνται χάρη στην ανάληψη του θεσμού της Π.Π.Ε. από την Ελευσίνα και προγράμματα παρακαταθήκης για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Το έργο της ανακαίνισής του κτηρίου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Μέτρον Α.Ε.

Λίγα λόγια για την Μέτρον Α.Ε.

Η ΜΕΤΡΟΝ Ενεργειακές Εφαρμογές ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1997 για να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις κατασκευής και υπηρεσιών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έκτοτε, η Εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, το αεροπορικό καύσιμο, τα συστήματα νερού, τη ναυτιλία  και τη βιομηχανία τροφίμων, συμμετέχοντας σε έργα σε περισσότερες από 45 χώρες παγκοσμίως.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes