Νέα

Οι Ελευσίνιοι

06.05.2019

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την Αγέλαστο Πέτρα, την ταινία ορόσημο για την πόλη της Ελευσίνας, ο Φίλιππος Κουτσαφτής επιστρέφει για να συναντήσει το σήμερα της πόλης.

Η Αγέλαστος Πέτρα είναι μια ταινία που κατάφερε να αποτυπώσει με τον πιο αληθινό και οργανικό τρόπο, την ψυχή της πόλης, τους αιώνες που φέρει στις πλάτες της, την πολυποίκιλη ιδιοσυγκρασία της, τη σύγχρονη πραγματικότητά της. Για την πραγματοποίηση της ταινίας, ο δημιουργός της κινηματογράφησε την πόλη και τους ανθρώπους της για δώδεκα συναπτά χρόνια.

Με έναυσμα λοιπόν αυτό το παλιό υλικό, το νέο εγχείρημα του Φίλιππου Κουτσαφτή θα αποτελείται από την παραγωγή μιας νέας ταινίας με τον προσωρινό τίτλο «Οι Ελευσίνιοι», η οποία όμως θα συνοδεύεται και από μία εικαστική εγκατάσταση που θα περιλαμβάνει το χθες, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο 80 ωρών υλικό της Αγέλαστου Πέτρας, και το σήμερα όπως θα αποτυπωθεί μέσα από τωρινά γυρίσματα, σμιλεύοντας την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στα χρόνια που μεσολάβησαν.

Τα πρώτα βήματα για το νέο του έργο έχουν ξεκινήσει, και αφορούν την ταξινόμηση συντήρηση και αρχειοθέτηση του ψηφιοποιημένου 80ωρου υλικού της ταινίας Αγέλαστος πέτρα. Πρόκειται για το κινηματογραφικό υλικό που δεν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία και καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1988 έως το 2000.

Από το ψηφιοποιημένο υλικό γίνεται αναζήτηση κάποιων από τους πρωταγωνιστές του τότε, προκειμένου να γίνουν οι κρίκοι για τη σύνδεσή μας με το σήμερα, μέσα από νέα γυρίσματα που θα αποτυπώσουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα και τις  ιστορίες τους είκοσι χρόνια.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του έργου ο βραβευμένος σκηνοθέτης, έχει ξεκινήσει γυρίσματα στην πόλη και παίρνει συνεντεύξεις από γνώριμους και νέους «πρωταγωνιστέ»” της αφήγησης του. Μπορείτε κι εσείς να συμμετάσχετε ενεργά στο έργο αυτό και να γίνετε  αναπόσπαστο κομμάτι της Τελετής Λήξης του προγράμματος της Ελευσίνας 2021 / Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Εάν έχετε να πειτε μια ιστορία για το σύγχρονο παρελθόν της πόλης ή θέλετε να δώσετε πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι πρωταγωνιστές που συνέθεσαν την επιτυχημένη «Αγέλαστο Πέτρα» και έκαναν γνωστή τη σύγχρονη εικόνα της Ελευσίνας σε Ελλάδα και  εξωτερικό, επικοινωνήστε με την Ελευσίνα 2021 και τη Διεύθυνση Ενεργοποίησης Κοινού και Πολιτών στο 210 55 47 646.