NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Μυστήριο 95 Επιφάνεια: Η νέα εικαστική εγκατάσταση του Κώστα Μπασάνου

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 95 Επιφάνεια, τη νέα εικαστική εγκατάσταση του καλλιτέχνη Κώστα Μπασάνου στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας.

H ιδέα του έργου με τον τίτλο Επιφάνεια προέκυψε ύστερα από μια αναζήτηση εκ μέρους του καλλιτέχνη των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή, όπως είναι για παράδειγμα η ιδιαίτερη, πολυεπίπεδη ιστορικότητα του χώρου και η σχέση της πόλης με το τοπίο και τους κατοίκους. Η εικαστική εγκατάσταση επιχειρεί να αναδείξει κάποια επιμέρους χαρακτηριστικά των παραπάνω στοιχείων και να επισημάνει μια ιδιαίτερη πτυχή του δημόσιου χώρου, όπως της προβλήτας ως συμβόλου και σημείου άφιξης, αναμονής και αναχώρησης, που συνδέεται άμεσα με την πόλη της Ελευσίνας. Με αφορμή τα επιγράμματα σε επιτύμβιες στήλες ή μνημεία και με αναφορά σε αυτά, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την προβλήτα ως μια επιφάνεια γραφής και χάραξης για να μεταφέρει σε εσώγλυφη μορφή το παρακάτω κείμενο:

«ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ, ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ, ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΙΑ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΡΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΟΡΦΗ. ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ.ΚΑΘΕΤΙ ΠΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΠΗΖΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ, ΠΥΡΑΚΤΩΜΕΝΗ, ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΗ ΡΟΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ, ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΗ ΡΟΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ. »

Το απόσπασμα του κειμένου στην πρωτότυπη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης από τη νουβέλα του Pirandello La Trappola (Η παγίδα) του 1915, ως ένα επιτύμβιο επίγραμμα, αποκαλύπτει τη ρευστότητα της ανθρώπινης κατάστασης, συνδέοντας τη ζωή με τον θάνατο, την άφιξη με την αναμονή και την αναχώρηση, χαρακτηριστικά του ιστορικού και πολιτισμικού υπόβαθρου της Ελευσίνας.

Μόνιμο έργο στο δημόσιο χώρο

Τοποθεσία: Προβλήτα, Παραλιακό μέτωπο Ελευσίνας

Συντελεστές:

Καλλιτέχνης: Κώστας Μπασάνος
Παραγωγή: Potential Project

Μία διοργάνωση της 2023 Ελευσίς

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας και του Απόστολου Καμαρινάκη

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

IN SITU REALITIES Eleusis Documentary Festival

Με 12 πρεμιέρες ταινιών τεκμηρίωσης, εμπνευσμένες από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές και με σημαντικές συνεργασίες από τον χώρο του κινηματογράφου, εγκαινιάζεται το 1ο IN SITU REALITIES – Eleusis Documentary Festival, ένα έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς.

Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο το Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης, τη νέα γλυπτική εγκατάσταση της Στεφανίας Στρούζα, της καταξιωμένης εικαστικού η οποία μόλις πριν από λίγο καιρό απέσπασε το βραβείο της φετινής Art Athina για νέους καλλιτέχνες.


Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει τη νέα εποχή του ανακαινισμένου εργοστασίου ΙΡΙΣ με το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας από τον διεθνή καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval. Μία έκθεση-αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάζονται στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη Δυτική Αττική, ένα τεράστιο συλλογικό πορτρέτο που αντιπροσωπεύει όσους έχουν σφυρηλατήσει με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια και τη ζωή τους τη σημερινή εικόνα του τόπου όπου κατοικούν. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη : Έναρξη | Μια τελετή.


Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μυστήριο 151 A Rave Down Below, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes