NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο πολιτισμού Σινέ Ελευσίς η Τελετή Απονομής Πιστοποιητικών Επιμόρφωσης & Παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU, ολοκληρώνοντας τον πρώτο χρόνο της επιτυχημένης λειτουργίας του. Ένα ξεχωριστό επιστέγασμα για τη μοναδική αυτή μαθησιακή εμπειρία, που υλοποιήθηκε από τη 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε υπό τις μελωδίες και τα τραγούδια της παιδικής χορωδίας του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας, υπό την επιμέλεια και διεύθυνση του Δημήτρη Ανδρώνη. Στη συνέχεια, χαιρετισμούς απευθύναν ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και ο Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΕΛΕ – IN SITU.

Στη συνέχεια, η Αθηνά Μαυρίδου, αφ. Καθηγήτρια ΠΑΔΑ παρουσίασε έναν ποσοτικό και ποιοτικό απολογισμό του προγράμματος με τίτλο «Ιχνηλατήσεις», ενώ η Σοφία Ριζοπούλου, Ομοτ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε σύντομη ομιλία με τίτλο «Μετακινήσεις φυτών στ’ αχνάρια ανθρώπων».

Ακολούθως, σπουδαστές και σπουδάστριες που αποφοίτησαν από το πρόγραμμα μίλησαν για την εμπειρία τους (βλ.παρακάτω σχετικά αποσπάσματα) στο ΕΛΕ – IN SITU, σημειώνοντας με μεγάλη έμφαση την αναγκαιότητα συνέχισής του και για επόμενες εκπαιδευτικές σειρές. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι για την παράταση  λειτουργίας του ΕΛΕ, είχαν ήδη  συλλεγεί περισσότερες από 500 υπογραφές από σπουδαστές, φορείς και ενδιαφερόμενους, που παραδόθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, Μαρία Χαραλαμπίδη.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκε πιστοποιημένο από το ΚΕ.ΒΙ.ΔΙΜ του Πανεπιστημίου Πατρών Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα επιμόρφωσης, ενώ σε όσους/ες παρακολούθησαν το πρόγραμμα ως ακροατές και ακροάτριες, απονεμήθηκε Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Μαρία Χαραλαμπίδη, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ελευσίνας Γεώργιο Γεωργόπουλο, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λεωνίδας Παππάς και Ιωάννης Γιαννίκος και ο πρώην Δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Τσουκαλάς.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU

Το Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο πάνω σε δύο σημαντικούς για την Ελευσίνα τομείς, «Περιβάλλον και Υγεία» και «Πολιτισμός – Πολιτιστική Πολιτική». Στόχος του είναι η καλλιέργεια της ελεύθερης σκέψης και η παροχή επιστημονικής γνώσης υψηλού επιπέδου σε όλες και όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και μορφωτικού επιπέδου.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι συμμετέχοντες/ουσες στο πρόγραμμα παρουσίασαν τις εργασίες, που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο των δύο εξαμήνων του προγράμματος: Η Ελευσίνα μέσα από τη δική τους ματιά, όπως την βίωσαν μέσα από τα μαθήματα – μέρος των οποίων πραγματοποιήθηκαν In Situ, σε κατάλληλους για την κάθε μαθησιακή ενότητα χώρους, τόσο της Ελευσίνας όσο και της γύρω περιοχής. Περισσότερες πληροφορίες: free.uni.insitu.2023eleusis.eu.

Δείτε τις Eρευνητικές εργασίες των σπουδαστών / σπουδαστριών εδώ 

Αποσπάσματα από τις ομιλίες των αποφοίτων

Βενετία Γεωργίου
«Η φοίτησή μου στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο IN SITU ήταν ευκαιρία και ευφροσύνη και ήρθε σαν επιστέγασμα της αγάπης μου για τον ιερό αυτό τόπο. […] Δεν θα παραλείψω να σας πω, ότι συχνά έχω μαζί μου τον εγγόνο μου Δημήτρη. Έμπρακτη η απόδειξη της αγάπης μου! […] Το ΕΛΕ – IN SITU είναι μια Αναγκαιότητα.»

Ρεζάρτα Ζιγιάι
«Κατάγομαι από την Αλβανία και είμαι Ελληνίδα πολίτης και κάτοικος της Ελευσίνας εδώ και 18 χρόνια. Αγάπησα πολύ το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο IN SITU. Μού πρόσφερε χαρά, εμπλούτισα τις γνώσεις μου και νοιώθω την ευεργετική του επίδραση στη ζωή μου. […] Το ΕΛΕ – IN SITU είναι μια Αναγκαιότητα.»

Γεωργία Λιάπη
«Το κόκκινο χαλί της Περσεφόνης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023 είναι εδώ! Για τους νέους δημοτικούς άρχοντες. Θα το διαβούν; Είναι επιταγή! Ηθική υποχρέωση. Το οφείλουν στους πολίτες της Ελευσίνας ως αγαθό- ανθρώπινο δικαίωμα, στο παγκόσμιο ακτινοβόλημά της. […] Το ΕΛΕ – IN SITU είναι μια Αναγκαιότητα.»

Μαρουσώ και Ευγενία Μακρυγιάννη
«Διακαής επιθυμία μας είναι να συνεχιστεί το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο IN SITU. Είναι καταφύγιο, μας καλεί σαν καλλίφωνη Σειρήνα γνώσης. Ευχόμαστε από καρδιάς και στο μέλλον να το γευόμαστε, να μπορούμε να κοινωνούμε την ευεργετική συνεισφορά του, πνευματικά και ψυχικά. Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο In Situ είναι αναγκαιότητα. […] Το ΕΛΕ – IN SITU είναι μια Αναγκαιότητα.»

Γεωργία Στασινοπούλου, Μιχαέλα Στάνεβα
«Και εμείς φοιτήσαμε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο IN SITU και ήμαστε ευτυχείς, γιατί παρακολουθήσαμε σπουδαίους ομιλητές και αποκομίσαμε γνώσεις που διεύρυναν τους ορίζοντές μας. […] Ευχαριστούμε θερμά για την ύπαρξη αυτού του θεσμού, που θέλουμε και ευχόμαστε από καρδιάς να συνεχίζει να μας ευφραίνει και να πλουτίζει τις γνώσεις μας. […] Το ΕΛΕ – IN SITU είναι μια Αναγκαιότητα.»

Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου
«Με έκανε και έβαλα τέτοια φόρα σε ό,τι ανέβαλα. Πρώτη φορά μού συνέβη! […] Το ΕΛΕ – IN SITU είναι μια Αναγκαιότητα. […] Το ΕΛΕ – IN SITU είναι μια Αναγκαιότητα.»

Γιώργος Παυλόπουλος
Όταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή, όταν αντί να λέμε ότι οι Ελευσίνιοι δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν τα δρώμενα της ΠΠΕ, υπονοώντας να κατεβάσουμε τον πήχη, απαντάμε: “Ανεβάστε επίπεδο. Με όλες σας τις δυνάμεις στηρίξτε τις δράσεις πολιτισμού και κάντε γνωστό στους συμπολίτες μας αυτό το «ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» αν θέλετε να χτίσετε ένα καλύτερο μέλλον για αυτή την πόλη. Το ΕΛΕ – IN SITU είναι μια Αναγκαιότητα.»

Φωτεινή και Σοφία Τζανή
«Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο IN SITU μας έδωσε την απρόσμενη ευκαιρία, εκτός από τις γνώσεις που μας προσέφεραν οι σπουδαίοι μας Δάσκαλοι, να περιηγηθούμε και με μια άλλη ματιά – προσέγγιση την πόλη της Ελευσίνας. […] Αυτή η νέα πρωτόγνωρη οπτική μας πλημμύρισε χαρά, γιατί καταλάβαμε σε βάθος, ότι αυτή η πόλη, που κάποτε οι άνθρωποι απέστρεφαν το βλέμμα, έχει μοναδική, αξιοζήλευτη, ανεπανάληπτη συνεισφορά στην ιστορία και στον πολιτισμό μέσα και έξω από την Ελλάδα. […] Το ΕΛΕ – IN SITU είναι μια Αναγκαιότητα.»

Συμεών Φραγκουλάκης
«Ευχαριστώ θερμά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα 2023 για τη θέσπιση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου IN SITU. Έφερε στην πόρτα όλων των Ελευσινίων την απλόχερη προσφορά γνώσης και τη συμμετοχή στην πρωτότυπη και πρωτόγνωρη διαδικασία με τις In Situ διδασκαλίες. […] Το ΕΛΕ – IN SITU είναι μια Αναγκαιότητα.»

 

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes