NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Μυστήριο 66 – Φωνές στην πόλη: Δεκέμβριος

Η νεανική ομάδα Cultterra παρουσιάζει τη δράση Ημέρες Δίψας (Thirstdays). Ο τίτλος αποτελεί ένα λογοπαίγνιο της αγγλικής λέξης “Thursday” (Πέμπτης) μέρα της εβδομαδιαίας συνάντησης της ομάδας, και της λέξης “thirst” (δίψα), σηματοδοτώντας τη δίψα των νέων ατόμων της πόλης για την τέχνη και τον πολιτισμό. Οι άξονες της δράσης περνούν διαδοχικά από τις πιο άτυπες ενασχολήσεις μέχρι τις πιο οργανωμένες και ανοιχτές προς το κοινό εκδηλώσεις. Τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί δράσεις γνωρίζουμε τοπικά καλλιτεχνά, πίνουμε ελληνικό καφέ, κάνουμε skate στο Αρκόπολις και γιορτάζουμε την διαφορετικότητα.

27/11 – 3/12: γνωριmeet the locals: Αργυρώ Ιμπραχίμι

17:00 – 20:00, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός

Η Αργυρώ Ιμπραχιμι γεννήθηκε το 1994 στα Τίρανα της Αλβανίας. Σε μικρή ηλικία μετανάστευσε στην Ελλάδα με την οικογένεια της. Από μικρή έδειξε το ενδιαφέρον της στις τέχνες και ιδιαίτερα στην ζωγραφική και σπούδασε σχέδιο μόδας. Εργαστηκε 3 χρόνια στο ατελιέ της Σήλιας Κριθαριώτη, μέσα στο οποίο κατάφερε να εντρυφήσει στην αισθητική και στον χώρο της μόδας. Η ζωγραφική παραμένει χόμπι της και μέσο έκφρασης για εκείνη. Πιστεύει ότι η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη και ότι αυτό που βιώνεις όταν την ζεις είναι εσωτερική γαλήνη. Αυτό το συναίσθημα είναι που προσπαθεί να περάσει αλλά και να βιώσει μέσα από το έργο της.

Στην έκθεση θα υπάρχουν πίνακες που η ιδέα τους θα μεταφέρεται σε κεντημένα ρούχα, την εικόνα θα συνοδεύει η μουσική σε μια προσπάθεια ο θεατής να μπορέσει να βιώσει πλήρως το συναίσθημα.

7-10/12 γνωριmeet the locals: Μαρικαίτη & Λυδία Κανέλλου

Πέμπτη & Παρασκευή 17:00 – 20:00 Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 13:00,

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός

Δύο αδελφές με το ίδιο πάθος: Η ζωγραφική.

Η Μαρικαίτη είναι 21 ετών και σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις.

Η Λυδία είναι 15 ετών και είναι μαθήτρια λυκείου με στόχο να γίνει γιατρός.

Όπως λένε «Η ζωγραφική είναι ένας τρόπος να εκφράζεις τα συναισθήματά σου χωρίς το φόβο της κριτικής. Ανοίγεις την καρδιά σου και αφήνεις το μυαλό σου να ταξιδέψει χωρίς όρια. Οι άνθρωποι πρέπει να βρουν τρόπους να είναι πνευματικά ελεύθεροι».

Σε αυτή την έκθεση, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να ταυτιστούν με διάφορες φάσεις της ζωής τους, οι οποίες περιλαμβάνουν καλές και κακές στιγμές, βιώνοντας πληθώρα συναισθημάτων.

Η ζωή είναι απλώς ένα τρενάκι του λούνα παρκ, περνάς καλά αλλά θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το φόβο και να τον νικήσεις.

10/12 Καφενείον «ο Σταθμός»

10:30 πμ, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ “Ημέρες Δίψας” η ομάδα νέων Cultterra επιθυμεί να ξαναζωντανεψεί το καφενείο που λειτουργούσε μέσα στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, στο οποίο οι επιβάτες κάθονταν και περίμεναν εκεί να έρθει το τρένο. Η ομάδα Cultterra θα προσφέρει φρέσκο ελληνικό καφέ και μέσα από τις αφηγήσεις των κατοίκων θα ακουστεί ανοιχτά η ιστορία του κτηρίου του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και η εμπειρία των Ελευσίνιων και μη πολιτών που είχαν χρησιμοποιήσει το τρένο.

11/12 – 17/12  γνωριmeet the locals: Λάμπρος Τυρλής

Καθημερινές 17:30 – 20:00 Σάββατο & Κυριακή 13:00 – 20:00 ,Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός

Ο Λάμπρος Τυρλής είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Είναι απόφοιτος ιδιωτικού ΙΕΚ Φωτογραφίας. Η φωτογραφική του παραγωγή σχετίζεται με τον χώρο της μόδας αλλά ασχολείται και με τον κόσμο της φωτογραφίας γενικότερα. Για αρκετά χρόνια υπήρξε διδάσκων φωτογραφίας σε καλλιτεχνικό εργαστήρι ενώ έχει παρακολουθήσει διάφορα εκπαιδευτικά, φωτογραφικά προγράμματα. Τον τελευταίο καιρό συμμετέχει στο πρόγραμμα Reframe Eleusis στα πλαίσια πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023. Μέσα στην δεκαετή του ενασχόληση με τη φωτογραφία πραγματοποιεί πλήθος φωτογραφήσεων για Ελληνικά αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας brands όπως είναι ο Στέλιος Κουδουνάρης, ο Άγγελος Φρέντζος ,η Η&M κ.α. Ακόμα, έχει πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και μετράει αρκετές δημοσιεύσεις φωτογραφικών έργων του σε περιοδικά όπως τα Kaltblut, Huf, Ozon, Vogue, Mmscene, Vanity Teen, Fg*k κ.α

15,16,17/12  Μυστήριο 1 ΛΗΞΗ: ΕΝΑΡΞΗ, Μια Τελετή.

Η χρονιά του τίτλου της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της με ένα εορταστικό τριήμερο γεμάτο με ανεπανάληπτες δράσεις, έργα και εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, που εγκαινιάζουν την Έναρξη μιας νέας εποχής για την Ελευσίνα και τον Πολιτισμό!

Η Cultterra συμμετέχει ενεργά στην διοργάνωση αυτού του τριημέρου. Θα δείτε την ομάδα ενεργά σε όλους τους νέους χώρους, σε όλες τις εκδηλώσεις αλλά κυρίως στο ARKOPOLIS, το χώρο που δίνει ζωή με τις δράσεις της. Εγκαινιάζεται το skatepark, ένας χώρος τον οποίο διεκδικούσαν χρόνια οι skaters και riders του Θριασίου Πεδίου, ενώ παράλληλα η ομάδα από το 2019 στηρίζει αυτό το αίτημα.

Το τριήμερο αυτό υπενθυμίζει πως όλα είναι δυνατά αρκεί να υπάρχει ενότητα. Όλο το τριήμερο δράσεων είναι μια μεγάλη γιορτή για όσους αγαπούν τα όνειρα, τις τέχνες, τον πολιτισμό.

12:00 – 18:00 | ARKOPOLIS

ARKOPOLIS festival  

Hip Hop, Skate, Rollers, bmx, Finger skate, Ταινίες μικρού μήκους, Music, Crafts

«Μυστήριο 172 A Dancing Journey» από του Still Pilgrim Paradox

«Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη» με την επιμέλεια της Cultterra σε συνεργασία με το «Μυστήριο 99 THE ARK» των TimeCircus

13:00 | Arkopolis – Skate Park

Εγκαίνια χώρου – Special event

Το Σάββατο 16/12 στο πλαίσιο της τελετής λήξης της χρονιάς του τίτλου της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Cultterra αναλαμβάνει την επιμέλεια των επίσημων εγκαινίων του skatepark στο χώρο του ARKOPOLIS. Με συγκίνηση και ενθουσιασμό διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων ξεκινώντας από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Στο πρόγραμμα θα φιλοξενηθούν όλες οι κοινότητες της πόλης για να γιορτάσουν το νέο χώρο των skaters, riders & rollers.

Η δράσεις στο ARKOPOLIS και η ενσωμάτωση διάφορων δραστηριοτήτων, όπως ο αθλητισμός, η τέχνη και ο πολιτισμός, πλαισιώνουν έναν ολοκληρωμένο χώρο που ενδυναμώνει την κοινότητα. Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συμβολική πομπή από την πλατεία Λαού στο νέο skatepark του ARKOPOLIS, εργαστήρια skate για αρχάριους από τους freemovement, εργαστήρι μεταξοτυπίας, dj set, hip hop live, finger skate από τον Κωνσταντίνο Σάκοβ, προπόνηση cricket από την Πακιστανική κοινότητα, πινκ πονκ από συλλόγους της Ελευσίνας. Ακόμα θα υπάρχουν stand από καταστήματα της πόλης αλλά και μπαζάρ!

Το αναλυτικό ωρολογιακό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.  Stay tuned and rolling!

** QUEER ELEUSIS **

18/12 – 21/12  γνωριmeet the locals: Asparagus plumosa

18:00 – 21:00, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Η Asparagus φτιάχνει zines για να εκφράσει τα συναισθήματα εκείνης και του κόσμου από το 2017 (περίπου). Πλέον και comics! Επαναλαμβανόμενα θέματα στη δουλειά της είναι η απενοχοποίηση της ευαλωτότητας, το self-awareness, το νατουραλιστικό στοιχείο, το body positivity και η ενδυνάμωση κοινοτήτων και ατομικοτήτων, μέσα από μια queer φεμινιστική ματιά. Επιλέγει να κάνει βιωματικά έργα, ενώ τα comics της αγγίζουν το slice of life. Αγαπάει τις ακουαρέλες, τα μελάνια και τα μολύβια ενώ της αρέσει να κρύβει κάτι από το φυτικό βασίλειο στα έργα της, συνήθειο που της έμεινε μετά τις σπουδές στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ. Asparagus plumosa είναι άλλωστε το καλλωπιστικό σπαράγγι!

Παρασκευή 22/12  | Η Ελευσίνα δεν κρατά πια μυστικά.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΚΤΙ+ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ!

Μέσα από προώθηση των πρωτοποριακών πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ανακοινώνει με υπερηφάνεια τη διοργάνωση ενός σημαντικού Queer Γιορτής στην περιοχή του Θριασίου πεδίου. Η γιορτή έχει ως στόχο να προάγει τη διαφορετικότητα, να ενισχύσει την κοινότητα, και να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο έκφρασης για όλα τα άτομα.

Το ολοήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις και ενημερώσεις σχετικά με την queer κοινότητα, live ακουστική μουσική, προβολή ταινίας και καραόκε πάρτυ!

Θα συνεχίστεί και η έκθεση της τοπικής καλλιτέχνιδας Asparagus.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes