NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 35_ΑΙΣΧΥΛΟΥ PROJECT^: Η πρωτοποριακή παράσταση καθήλωσε το κοινό στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα η παράσταση “Κλυταιμνήστρα” της καταξιωμένης φλαμανδικής ομάδας tg STAN, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου. Με καθηλωτικές ερμηνείες από τη Μαρία Σκουλά και τους ερμηνευτές του διεθνούς θιάσου από το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Νορβηγία και τις Φιλιππίνες, η ανατρεπτική παράσταση της κορυφαίας αυτής ευρωπαϊκής ομάδας έστειλε ένα ηχηρό, παγκόσμιο μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, του μισογυνισμού και της τοξικής αρρενωπότητας.

Βασισμένη στο έργο Αγαμέμνων του Αισχύλου, η πρωτοποριακή  παράσταση των tg STAN αποτέλεσε την πρώτη από μια σειρά δράσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Μυστηρίου 35_Αισχύλου Project ^ της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με στόχο τη θεσμοθέτηση ενός διαλόγου πάνω στο Αισχύλειο δράμα στη γενέτειρά του. Επόμενος σταθμός μία ακόμα σημαντική παράσταση, οι “Πέρσες” του κορυφαίου τραγωδού, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, κι έναν εμβληματικό θίασο με προεξάρχουσα τη Ρένη Πιττακή, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Ιουλίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου. Συμμετέχουν 40 εθελοντές από την Ελευσίνα και τη γύρω περιοχή.

Λίγα λόγια για την Κλυταιμνήστρα των tg STAN

Οι tg STAN αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σύνολα σύγχρονου θεάτρου στην Ευρώπη, με ρηξικέλευθη αισθητική και μακρά πορεία τόσο στη σύγχρονη δραματουργία όσο και στο κλασικό ρεπερτόριο. Η εμβληματική τους Κλυταιμνήστρα έριξε φως στο κρίσιμο αυτό πρόσωπο της αισχύλειας τραγωδίας, σε μια σύγχρονη, τολμηρή προσαρμογή αυτής της αιωνόβιας ιστορίας για την τιμή και την εκδίκηση. 

Credits: Γιάννης Στάθης

Η παράσταση στηρίχθηκε σε μια ιδέα της Jolente De Keersmaeker, ιδρυτικό μέλος της ομάδας και ένα από τα “τρομερά κορίτσια” των ευρωπαϊκών παραστατικών τεχνών, που προσέγγισε τις τρεις διαφορετικές εκδοχές του πρώτου μέρους της Ορέστειας με έναν απροσδόκητο τρόπο: συνέδεσε το εκπληκτικής ποιητικής δύναμης πρωτότυπο έργο του Αισχύλου με την επιδέξια μετάφρασή του στα αγγλικά από τον Ted Hughes, και το εμβολίασε με το «Λουτρό Αίματος» του Αυστριακού συγγραφέα Gustav Ernst, ένα έργο ωμής και διαμελισμένης ποίησης. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός απροσδόητου πολυφωνικού συνόλου, που συνδύαζε λόγο και χορό ευθυγραμμισμένο με την ελληνική παράδοση της χορωδίας.  

Δείτε εδώ γιατί η φωνή της Κλυταιμνήστρας είναι τόσο σημαντική.  

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Μυστήριο 92 Piano, Violin, Viola, Cello

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonΑrt παρουσιάζει την εμβληματική σύνθεση του Morton Feldman Piano, Violin, Viola, Cello.


Μυστήριο 177 Visions from the Underworld

Η έκθεση Visions from the Underworld εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αντλεί ελεύθερα στοιχεία από μυστικές εμπειρίες και τα χρησιμοποιεί ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

MARCH

Days
Hours
Minutes
What's on

ΜΑΡΤΙΟΣ

Days
Hours
Minutes