NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Μυστήριο 35 | ΑΙΣΧΥΛΟΥ project^: Ολοκληρώθηκε η δράση – παρακαταθήκη, αφιερωμένη στον μεγάλο Ελευσίνιο τραγωδό

Κατάμεστο για δύο ημέρες το Ανοιχτό θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου με περισσότερα από 4.000 άτομα να αποθεώνουν τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και τη συγκλονιστική ερμηνεία της Ρένης Πιττακή.

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινίασε το Μυστήριο 35 | ΑΙΣΧΥΛΟΥ project^, παρουσιάζοντας δύο πρωτότυπα παραστατικά έργα, βασισμένα αποκλειστικά στα έργα του μεγάλου Ελευσίνιου τραγωδού. Στόχος της δράσης είναι να θεσμοθετηθεί ένας σπάνιος διάλογος πάνω στο Αισχύλειο Δράμα που ξεκινά με αφορμή τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και συνεχίζεται και με το πέρας αυτής.

Στην πρώτη έκδοση του Μυστήριο 35 | ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσίασε δύο έργα του μεγάλου τραγωδού: την «Κλυταιμνήστρα», (βασισμένη στον «Αγαμέμνονα»), από τη φλαμανδική ομάδα tg STAN σε παγκόσμια πρεμιέρα, και τους «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά,  μια  συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και της εταιρείας «Το Θέατρο».

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου, μια πρωτοβουλία συνεργασίας της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου,σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά παρουσιάστηκε στις 30 & 31 Ιουλίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου,με τη συμμετοχή 34 εθελοντών από την Ελευσίνα, το Θριάσιο Πεδίο και την Αθήνα και σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και της Εταιρείας «Το Θέατρο»Στελεχωμένη από μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών (Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Κλίνης, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος), προεξάρχουσας της Ρένης Πιττακή, η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία», τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, μέσα σε έναν συντετριμμένο κόσμο.

Γραμμένη το 472 π.Χ., η τραγωδία του Αισχύλου αποτελεί ίσως την παλαιότερη καταγραφή γεγονότων της ελληνικής ιστορίας στο θέατρο. Γεγονότα που έλαβαν χώρα στα θαλάσσια νερά, λίγο έξω από εδώ που τώρα στέκεστε. Ως τραγωδία της ανθρωπότητας, ως μικροσύστημα που αντανακλά ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, άλυτα ανά τους αιώνες, γίνονται, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Καραντζά, κοινός τόπος για μια συνομιλία που φωτίζει εμμέσως τα πολλαπλά παγκόσμια αδιέξοδα του σήμερα. Το θέατρο είναι ο δημόσιος χώρος, η Εκκλησία του Δήμου, η Πόλη. Ο Χορός των Περσών, η «κοινωνία», ξεκινάει με την πίστη και την υπακοή, καταλήγοντας, μετά τον αφανισμό, ένα άναρχο πλήθος χωρίς οδηγό και σημείο αναφοράς. Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με περισσότερους από 14.000 θεατές (15 & 16 Ιουλίου 2022), ενώ συγκέντρωσε περισσότερους από 4.000 θεατές στην Ελευσίνα.

 

Η «Κλυταιμνήστρα» από τη σπουδαία φλαμανδική ομάδα tg STAN που άνοιξε τον διάλογο για τον Αισχύλο στις 23 & 24 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, βασίζεται σε μια ιδέα της Jolente De Keersmaeker, και προσεγγίζει τις τρεις διαφορετικές εκδοχές του πρώτου μέρους της Ορέστειας με έναν απροσδόκητο τρόπο: συνδέει το εκπληκτικής ποιητικής δύναμης πρωτότυπο έργο του Αισχύλου με την επιδέξια μετάφρασή του στα αγγλικά από τον Ted Hughes, και το εμβολιάζει με το Λουτρό Αίματος του Αυστριακού συγγραφέα Gustav Ernst, ένα έργο ωμής και διαμελισμένης ποίησης. Με τρεις Έλληνες ηθοποιούς, τη Μαρία Σκουλά, τον Αντώνη Αντωνόπουλο και την Ελένη Μολέσκη, τρεις Βέλγους τηSara  Haeck, τονStijn Van Opstal και τη μικρή Adriana Bakker, δυο χορευτές, τη Synne Enoksen από τη Νορβηγία και τον Joshua Serafin από τις Φιλιππίνες, η Κλυταιμνήστρα των tg STAN δημιουργεί ένα απροσδόκητο πολυφωνικό σύνολο. Συνδυάζοντας λόγο και χορό που ευθυγραμμίζεται με την ελληνική παράδοση της χορωδίας, η παράσταση προβάλλει εμφατικά ένα σημαντικό παράδοξο· οι γυναίκες που κατά την αρχαιότητα σιώπησαν στον πραγματικό κόσμο, κέρδισαν μια δημόσια λειτουργία στα έργα των μεγάλων τραγικών: την ελευθερία να βάζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα κίνητρά τους σε λέξεις.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://2023eleusis.eu/mystirio-35_aischyloy-project-klytaimnistra-a/

Συντελεστές

Μετάφραση Παναγιώτης Μουλλάς
Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς
Διασκευή Δημήτρης Καραντζάς – Γκέλυ Καλαμπάκα
Συνεργασία στη δραματουργία – Φωτογραφίες – Εικαστική σύνθεση – Βίντεο Γκέλυ Καλαμπάκα
Σκηνικό Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση Τάσος Καραχάλιος
Μουσική σύνθεση – ζωντανή εκτέλεση Γιώργος Πούλιος
Φωνητική προετοιμασία  σύνθεση Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί Δημήτρης Κασιμάτης
Βοηθός σκηνοθέτη Μαρίσσα Φαρμάκη
Βοηθός σκηνογράφου Φιλάνθη Μπουγάτσου
Βοηθός ενδυματολόγου Ιφιγένεια Νταουντάκη

Ηθοποιοί: Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κλίνης, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Πούλιος

Με τη συμμετοχή των εθελοντών από την Ελευσίνα και τη γύρω περιοχή: Κατερίνα Αδάμ, Χαράλαμπος Ηλίας Άννης, Ζανίνα Βάσση, Βασιλική Βήχου, Ξένια Γουρούβα, Χριστίνα Γρίβα, Ευάγγελος Γρίβας, Μαρίνα Δατσέρη, Κωνσταντίνα Καγιά, Μαρία Καρέλου, Κωνσταντίνος Κλάδης, Μαγδαληνή Κουστέρη, Ευθυμία Λουκογιαννάκη, Νατάσσα Μένη, Ισιδώρα – Αικατερίνη Τριβέλλα, Μαργαρίτα Τσελίκη, Σωτηρία Τσίγκου, Νικόλαος Τσολακίδης, Αρετή Τσουμάνη, Αναστασία Γαβριήλ, Άγγελος Μαγνήσαλης, Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου, Αντώνιος Λυμπέρης, Σωτήριος Σιδηρόπουλος, Σπυρίδων Σιδέρης, Δήμητρα Γεννηματά, Μαρίνα Κούστα

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Μυστήριο 92 Piano, Violin, Viola, Cello

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonΑrt παρουσιάζει την εμβληματική σύνθεση του Morton Feldman Piano, Violin, Viola, Cello.


Μυστήριο 177 Visions from the Underworld

Η έκθεση Visions from the Underworld εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αντλεί ελεύθερα στοιχεία από μυστικές εμπειρίες και τα χρησιμοποιεί ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

MARCH

Days
Hours
Minutes
What's on

ΜΑΡΤΙΟΣ

Days
Hours
Minutes