NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Μυστήριο 24 Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης

Οι “Ημέρες Ρεθύμνου” παρουσιάζουν στην Γκαλερί “Μορφές” τo Μυστήριο 24 Ανατομία μιας μεταμόρφωσης. Η σπάνια έκθεση των φωτογράφων-μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Ελευσίνας, μετά την επιτυχία της στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ανοίγει τα φτερά της για έναν ακόμη μοναδικό προορισμό.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής Βασίλης Γεροντάκος “πάνω από τον κεράτιο κόλπο της Ελευσίνας, αιωρούνται τα φαντάσματα των καραβιών, τα εργοστάσια του Τιτάνα και Κρόνου, οι φορτωμένες νταλίκες της εθνικής οδού, η άνοιξη και η απελπισία της Δήμητρας με την Περσεφόνη, οι μουσικές του Μάνου και των Dead can Dance, ο λαβύρινθος των τελετών μυστηρίου και οι βάρδιες των ναυπηγείων, τα βαρέα ένσημα, τα νεκρικά πορτρέτα των μικρασιατών εργατών”. Η Ελευσίνα υπήρξε θύμα της άναρχης βιομηχανικής εξέλιξης και παράλογης εκμετάλλευσης του φυσικού χώρου. Μία βίαιη επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στην αρμονική ανάπτυξη της φύσης, που είχε ως συνέπεια την υπονόμευση του φυσικού τοπίου, του βιοτικού επιπέδου και της πνευματικής δράσης που συνόδευε την περιοχή χιλιάδες χρόνια.

13 Yiannis Tsiatsianis Anatomy of a tranformation Elefsina

Ο μύθος της Περσεφόνης μετέφερε με έναν τρόπο την τελετουργία της φύσης, το μέτρο, τον ρυθμό, την κλίμακα των αξιών που διέπουν την σχέση του ανθρώπου με την φύση. Έτσι, διερράγη μια ιερή σχέση με αποτέλεσμα την δυσαρμονία και την πνευματική έκπτωση. Σκοπός της δράσης αυτού του project, είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό στην ανάγκη μιας περιβαλλοντικής αφύπνισης, της διερεύνησης οικολογικών ζητημάτων, της συνειδητοποίησης μιας νέας οπτικής που να φέρνει στο επίκεντρο την πολύτιμη αξία των φυσικών πόρων και των πηγών ζωής, υποδεικνύοντας τον παρεμβατικό και παραβατικό τρόπο, αλλά και εκείνων των μηχανισμών που διατηρούν την φυσική και πνευματική ανάπτυξη, διερευνώντας την φύση.

Θεωρώντας ότι η ομαδική προσπάθεια αλλά και διάδραση με το κοινό είναι απαραίτητη, στόχος μας είναι ο μελλοντικός ορίζοντας αυτής της πόλης να είναι ανοιχτός στην δημιουργία, γνώση και ανάπτυξη πολιτισμού. Αρκετές θυσίες στο βωμό ενός βιομηχανικού μινώταυρου. Αρκετή υποκρισία μπροστά στη βιτρίνα του θείου μυστηρίου. Η επιθυμία επανέρχεται στα βλέμματα των νέων ανθρώπων, ατενίζοντας τον ορίζοντα του δικού τους πεπρωμένου.

Η Ελευσίνα φτιάχνει τις δικές της μελλοντικές αναμνήσεις. Τόπος αφίξεως, παρουσία και αποκάλυψη. Μια πόλη που αποφασίζει το μέλλον της και βρίσκει το βήμα σ’ ένα χορό που μοιάζει πάλη με την Ευρώπη.
Η Ελευσίνα, ένα παλίμψηστο.”

 

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 17 Μαΐου έως Σάββατο 8 Ιουνίου
Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Μαΐου | 20.00
Ώρες: Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι ώρες λειτουργίας της Γκαλερί “Μορφές”
Τοποθεσία: Γκαλερί “Μορφές”

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ (ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ)

Βούλα Ανδρώνη / Voula Androni
Ξένια Αντωνοπούλου / Xenia Antonopoulou
Βασίλης Γεροντάκος / Vassilis Gerontakos
Σπυριδούλα Γκίνη / Spyridoula Gini
Νικολέττα Γρανίτσα / Nikoletta Granitsa
Ελισσάβετ Ευσταθίου / Elissavet Efstathiou
Μαρία Μπεμπένη / Maria Bempeni
Μαρία Παναρίτη / Maria Panariti
Βίκυ Παπαϊωάννου / Vicky Papaioannou
Γιάννης Τσιατσιάνης / Yiannis Tsiatsianis
Μανούσος Φρατζεσκάκης / Manousos Fratzeskakis
Γιώργος Χριστογεωργάκης / George Christogeorgakis

Credits: Νικολέτα Γρανίτσα, Γιάννης Τσιατσιάνης, Βίκυ Παπαϊωάννου

22 Vicky Papaioannou Anatomy of a tranformation Elefsina

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!


Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 12 η συνεχή χρονιά στην Ελευσίνα το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes