NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Μυστήριο 14 HUMAN REQUIEM IN ELEUSIS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας HUMAN REQUIEM IN ELEUSIS
του Γάλλου κινηματογραφιστή Stephan Talneau στο κατάμεστο Σινέ Ελευσίς.

 

Σε κλίμα χαράς αλλά και μεγάλης συγκίνησης, η ταινία HUMAN REQUIEM IN ELEUSIS του Γάλλου σκηνοθέτη Stephan Talneau έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το Σάββατο 27 Απριλίου στο κατάμεστο Σινέ Ελευσίς, παρουσία των δημιουργών της. Μια ξεχωριστή αποτύπωση της ομώνυμης παράστασης σε σκηνοθεσία του Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το φθινόπωρο του 2023, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin).

2024 04 27 HR Premiere ELeusis Photo By StephanTalneau 1566 (1)
Στην εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμό και σύντομες ευχαριστίες στους συντελεστές του έργου και συνεργάτες η Διευθύνουσα σύμβουλος της 2023 Ελευσίς Νανά Σπυροπούλου, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Γεωργόπουλος, ο Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής της 2023 Ελευσίς Μιχαήλ Μαρμαρινός, η Πρόεδρος και συνιδρύτρια του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και ο Πρόεδρος του ΔΣ της 2023 Ελευσίς Νικόλαος Βιλλιώτης, τονίζοντας τη σημασία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για μικρές πόλεις, όπως η Ελευσίνα. Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά: “Έχοντας δουλέψει εδώ και ένα χρόνο στην Ελευσίνα είμαι πεπεισμένη ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται μία νέα Ελευσίνα. Ελπίζω, χτίζοντας πάνω στην παρακαταθήκη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και πάνω απ’ όλα σε στενή συνεργασία με τους Ελευσίνιους και τις Ελευσίνιες, να μπορέσουμε να βάλουμε ξανά την Ελευσίνα στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.”

2024 04 27 HR Premiere ELeusis Photo By StephanTalneau 1605

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Μελέτιος Μπάρδης, Χαράλαμπος Σεμερτζίδης και Χαράλαμπος Τσαφαράς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ελευσίνας, Γιώργος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Παπαγιάνναρος. Μετά την προβολή, ακολούθησε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και τους σκηνοθέτες της παράστασης και της ταινίας αντίστοιχα, Jochen Sandig και Stephan Talneau.

2024 04 27 HR Premiere ELeusis Photo By StephanTalneau 1719
Την επόμενη της πρεμιέρας στην Ελευσίνα, Κυριακή 28 Απριλίου, ακολούθησε η παρουσίαση της ταινίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσώπων του Δήμου Ελευσίνας και της 2023 Ελευσίς.

2024 04 27 HR Premiere ELeusis Photo By StephanTalneau 1830

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 14 HUMAN REQUIEM IN ELEUSIS:

Το Μυστήριο 14 HUMAN REQUIEM IN ELEUSIS είναι μια υπερβατική μουσική δημιουργία-στοχασμός, που σχεδιάστηκε ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, επιχειρώντας να προβάλει τα ίδια υπαρξιακά ερωτήματα που έθεταν τα φημισμένα Ελευσίνια Μυστήρια επί σχεδόν δύο χιλιετίες. Το αρχαίο ιερό της Ελευσίνας μεταμορφώνεται σε ανοιχτό δημόσιο χώρο συλλογικής κάθαρσης, όπου το κείμενο και το σώμα, ο χώρος και ο ήχος συνενώνονται σε ένα ενιαίο έργο τέχνης. Δεν πρόκειται για νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά για μια τελετή εορτασμού της ζωής: memento mori (θυμήσου τον θάνατο), που μετατρέπεται σε carpe diem (άδραξε τη μέρα). Μια εμπειρία συλλογικής κάθαρσης, που βασίζεται στην παραδοχή ότι η θνητότητα ενώνει όλους τους ανθρώπους σε μία κοινή μοίρα.

Βασισμένη στη σύνθεση του Johannes Brahms “A German Requiem” η ταινία προβάλλει, επίσης, τη συμμετοχή ενός από τα καλύτερα χορωδιακά σύνολα του κόσμου, του Berlin Radio Choir (Rundfunkchor Berlin) υπό τη διεύθυνση του Gijs Leenaars, όπου καθένας από τραγουδιστές γεμίζει το χώρο με τη φωνή του ως σολίστας: η σοπράνο Marlis Petersen, ο βαρύτονος Benjamin Appl, η Angela Gassenhuber και ο Philip Mayers στο πιάνο, καθώς και σολίστ της χορευτικής ομάδας Sasha Waltz & Guests. Η παράσταση έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη στο Χονγκ Κονγκ, από το Βερολίνο και την Αθήνα στην Αδελαΐδα, και από το Άμστερνταμ έως τη Γρανάδα. Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Classical: NEXT Innovation Award, ενώ χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα New York Times “παράσταση-ύμνος στην εποχή μας.”

2024 04 27 HR Premiere ELeusis Photo By StephanTalneau 1950 (1)

Η παράσταση Μυστήριο 14 HUMAN REQUIEM IN ELEUSIS παρουσιάστηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Συμποσίου Μυστήριο 299 «Πώς θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο».

Η ταινία HUMAN REQUIEM IN ELEUSIS αποτελεί μία συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του World Human Forum, της Χορωδίας της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, της Sasha Waltz & Guests και του Radialsystem-Berlin.

HUMAN REQUIEM IN ELEUSIS 2

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Jochen Sandig
Δραματουργία – Χορογραφία: Sasha Waltz
Σκηνογραφία: Brad Hwang
Σχεδιασμός Φωτισμών: Jörg Bittner
Σχεδιασμός Ήχου: Holger Schwark
Σκηνοθεσία ταινίας: Stephan Talneau

Rundfunkchor Berlin
Μουσική Διεύθυνση: Gijs Leenaars
Μουσική Συνδιεύθυνση: Justus Barleben

Ερμηνεύουν: Marlis Petersen (σοπράνο), Benjamin Appl (βαρύτονος), Angela Gassenhuber & Philip Mayers (πιάνο) και 65 χορωδοί της Rundfunkchor Berlin

Καλλιτεχνική συνεργασία / Πρόβα: Davide Camplani, Claudia de Serpa Soares, Ilka Seifert

Χορευτές/τριες: Clémentine Deluy (Δήμητρα), Claudia de Serpa de Soares (Περσεφόνη), Virgis Puodziunas (Άδης)

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes