NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Μυστήριο 125 Κοινοτική ορχήστρα και χορωδία της Ελευσίνας: Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής

Είναι η μουσική πραγματικά προσιτή σε όλους; Μπορεί ο καθένας να συμβάλει στη διαδικασία της μουσικής σύνθεσης; Η απάντηση είναι ΝΑΙ και τη δίνει το Μυστήριο 125 Κοινοτική ορχήστρα και χορωδία της Ελευσίνας, μια μεγάλη κοινοτική ορχήστρα και χορωδία που θα πλημμυρίσει τους δρόμους της πόλης στις 17 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της τριήμερης Τελετής Λήξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Το Μυστήριο 125 αφορά στη δημιουργία μιας κοινοτικής ορχήστρας και χορωδίας στην πόλη, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν άτομα όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών ομάδων, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μουσικοί και μη, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι. Αντλώντας έμπνευση από την ηχητική μνήμη των κατοίκων της Ελευσίνας, η Κοινοτική ορχήστρα και χορωδία της Ελευσίνας, έχοντας ενεργό ρόλο στη σύνθεση του τελικού ρεπερτορίου της μουσικής αυτής γιορτής,  θα πραγματοποιήσει δυο δράσεις: μια παρέλαση κατά μήκος της πόλης και μια συναυλία στην Ελαιουργική.

Η ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στην παρέλαση απευθύνεται σε κατοίκους Ελευσίνας και του ευρύτερου Θριάσιου πεδίου (έως 200 άτομα), χωρίς ηλικιακό όριο* με αγάπη για τη μουσική και την ομαδική δημιουργία.

Οι συμμετέχοντες στην παρέλαση θα λάβουν μέρος και στο πλαίσιο της συναυλίας, παίζοντας όμως τα ίδια όργανα με αυτά της παρέλασης. Θα πραγματοποιηθεί μία γενική πρόβα για την παρέλαση και μία για τη συναυλία. Και οι δύο πρόβες θα πραγματοποιηθούν στην Ελαιουργική, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Αιτήσεις συμμετοχής ΕΔΩ έως 10 Δεκεμβρίου

*Για τη συμμετοχή ανηλίκων απαραίτητη η γραπτή συναίνεση και των δυο γονέων, καθώς και η συμμετοχή του ενός στην παρέλαση.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 125

Κάθε άνθρωπος έχει μια διαφορετική ηχητική μνήμη, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι μουσική. Αυτές οι «μουσικές μνήμες» θα γεννήσουν μια νέα μουσική, που δεν έχει ακουστεί ποτέ πριν, αλλά με έναν παράξενο τρόπο θα είναι πολύ οικεία σε όλους. Σε πρώτο στάδιο, θα πραγματοποιηθούν δημιουργικά εργαστήρια με τις διάφορες ομάδες ατόμων καρποφορώντας τις πρώτες μουσικές ιδέες και στίχους. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την  Ομάδα Νέων Μουσικών από τη Σάντα Μαρία ντα Φέιρα της Πορτογαλίας αυτές οι ιδέες θα συγκεντρωθούν και θα διασκευαστούν για ολόκληρη την ορχήστρα, με τη συμμετοχή μουσικών από μουσικά σχολεία, μπάντες πνευστών και χορωδίες από την τοπική κοινωνία κ.ά.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικά εργαστήρια υπό την καθοδήγηση της Πορτογαλίδας εικαστικού Marta Fernandes, με στόχο την κατασκευή γιγαντιαίων φωτεινών φιγούρων που θα αναπαριστούν χαρακτήρες του παρελθόντος και του παρόντος της Ελευσίνας, ως ένας καλλιτεχνικός διάλογος με τα μουσικά θέματα που θα συνθέσουν οι ομάδες.

Εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του έργου, με μακρά εμπειρία στη σύνθεση κοινοτικών έργων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας είναι ο Aleksandar Caric. Από το 2008 είναι διευθυντής της Orquestra Criativa de Santa Maria da Feira στην Πορτογαλία, γνωστής για  τη μέθοδο της Οργανικής Μουσικής Δημιουργίας. Η Κοινοτική Ορχήστρα και Χορωδία της Ελευσίνας θα αναπτυχθεί με τη χρήση αυτής ακριβώς της μεθόδου, αλλά όχι ως στείρο αντίγραφο του  μοντέλου που έχει ήδη δοκιμαστεί. Καθώς κάθε τόπος είναι διαφορετικός και κάθε κοινότητα έχει τη δική της διασταύρωση διαφορετικών πολιτισμών, η τελική παρέλαση και η συναυλία  θα αποτελέσουν μια εντελώς νέα δημιουργία, με αφετηρία την ηχητική μνήμη των κατοίκων της Ελευσίνας. Η ένταξη διαφορετικών ομάδων της τοπικής κοινότητας αποτελεί τον πυρήνα του έργου και ταυτόχρονα  μια απόδειξη ότι η μουσική είναι προσιτή σε όλους.

Οι συμμετέχοντες στην παρέλαση, η οποία θα διαρκέσει από 45 λεπτά έως μία ώρα, θα παίζουν και θα κάνουν απλές κινήσεις με τα TUBOFONES, απλά μουσικά όργανα κατασκευασμένα από πλαστικούς σωλήνες.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes