NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Μυστήριο 11 MA: Η παράσταση του Romeo Castellucci αποκλειστικά για τους κατοίκους της Ελευσίνας

Η πολυαναμενόμενη παράσταση του καταξιωμένου Ιταλού σκηνοθέτη Romeo Castellucci έρχεται στις 5 Σεπτεμβρίου στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας αποκλειστικά για τους κατοίκους της πόλης.

Δύο χιλιάδες χρόνια μετά τα Ελευσίνια Μυστήρια, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υποδέχεται στις 5 Σεπτεμβρίου το Μυστήριο 11 ΜΑ, την πολυαναμενόμενη νέα δημιουργία του Romeo Castellucci, σε μια παράσταση αφιερωμένη στους κατοίκους της Ελευσίνας. Μια σύγχρονη τελετουργία από τον διεθνώς καταξιωμένο Ιταλό σκηνοθέτη, στο πλαίσιο μιας site specific περφόρμανς ειδικά σχεδιασμένης για τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης. Η προπώληση των εισιτηρίων, που θα διατίθενται σε ειδική τιμή, ξεκινά στις 25 Αυγούστου και θα πραγματοποιείται αποκλειστικά στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας.

Πληροφορίες:

Ειδική παράσταση για τους κατοίκους της Ελευσίνας: 5 Σεπτεμβρίου
Σημείο προσέλευσης: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας (Πεζόδρομος Νικολαΐδου 39 & Λάσκου)
Χώρος: Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
Ώρα προσέλευσης: 18:45-19:00 | Ώρα έναρξης: πριν από τη δύση του ήλιου
Ειδική τιμή εισιτηρίου: 15 €
Προπώληση εισιτηρίων
αποκλειστικά από το Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας από 25/8 (Δευτέρα έως Παρασκευή –εκτός Τρίτης– 17:00-21:00 & Σάββατο – Κυριακή 12:00-20:00 | Απαραίτητη η επίδειξη λογαριασμού ΔΕΚΟ και ταυτότητας/διαβατηρίου για την πιστοποίηση μόνιμης κατοικίας.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 14 ετών

Διάρκεια παραστάσεων: 1-13 Σεπτεμβρίου (εκτός 4 & 11 Σεπτεμβρίου) | Τιμές εισιτηρίων για το ευρύ κοινό: 25 € γενική είσοδος, 15 € φοιτητικό, 65+, άνεργοι, ΑμεΑ & συνοδοί (Στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται το δελτίο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο)
Προπώληση εισιτηρίων: online: www.ticketservices.gr, τηλεφωνικά: 2107234567, εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

MA. Ένας μονολεκτικός τίτλος που ερμηνεύεται πολυγλωσσικά: στην πρώτη λέξη ενός βρέφους που καλεί τη μητέρα του, στη ρίζα του όρου «μήτρα» (matrice) που ανοίγεται στη γη για να δημιουργήσει, αλλά και στο εκμαγείο που θα δώσει μορφή στην ύλη, όταν πια έρθει το τέλος της. Ένα επιφώνημα αντίρρησης, αντίθεσης αλλά και ένα ορκωτικό μόριο που συστήνει επίκληση στα θεία.

Ο πρωταγωνιστής του Castellucci είναι ένας μητροκτόνος που δεν είναι Έλληνας, αλλά ξένος. Η είσοδός του στον αρχαιολογικό χώρο υπονομεύει και ανατρέπει την αρχική λατρεία, η οποία απαγόρευε τη συμμετοχή στα Ελευσίνια Μυστήρια σε όσους είχαν λερώσει τα χέρια τους με αίμα. Το να σηκώσεις χέρι στη μάνα ισοδυναμούσε με ανατροπή της τάξης του σύμπαντος − αφού η μάνα γεννά, η μάνα μπορεί και να σκοτώσει· ενώ το τέκνο, που δεν μπορεί να γεννήσει τη μάνα, δεν μπορεί ούτε να τη σκοτώσει. Οι βάρβαροι απαγορευόταν να συμμετέχουν επειδή η γλώσσα τους είναι περιορισμένη, κι έτσι δεν κατέχουν τον λόγο (discourse), τις λέξεις και τη σιωπή· δεν κατέχουν ούτε την έννοια του ρυθμού, που κατανέμει νοήματα, προσδοκίες, παλμούς και παύσεις, το μέτρο που περιορίζει και διατάζει το χάος.

Χωρίς να στρέφεται σε μια αρχαιολογικά τυπολογική αναπαράσταση του αρχαϊκού τελετουργικού, ούτε σε μια σύγχρονη επανερμηνεία και επαναδιατύπωση της ιστορίας των Ελευσινίων Μυστηρίων, ο Romeo Castellucci τοποθετεί στο επίκεντρο τους αμύητους, τους βάρβαρους και τους μητροκτόνους για να αναδείξει τους συμβολισμούς και την αλληγορική διάσταση της δραματουργίας.

Στην ακατάλυτη σιωπή του αρχαιολογικού χώρου, χωρίς τη χρήση αναλώσιμης ενέργειας, κάτω από το φυσικό φως του ήλιου, ο άντρας, έχοντας εκτίσει πλέον την ποινή του, διασχίζει τον ιερό τόπο. Μόνο μέσω της ιεροσυλίας, όμως, μπορεί να επανενεργοποιηθεί το ιερό. Μόνο μέσω της βεβήλωσης μπορεί να έρθει η πολυπόθητη συμφιλίωση, η συγχώρεση.

Συντελεστές:

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Romeo Castellucci
Μουσική Σύνθεση: Demetrio Castellucci
Χορογραφία: Gloria Dorliguzzo
Συνεργάτιδα στη Δραματουργία: Lucia Amara
Βοηθός Σκηνοθέτη: Silvano Voltolina
Βοηθός Χορογράφου: Camilla Neri
Υπεύθυνη Παραγωγής: Giulia Colla
Τεχνική Διεύθυνση: Eugenio Resta
Σχεδιάστρια Κοστουμιών: Chiara Venturini
Γλυπτά: Plastikart Studio (Istvan Zimmermann & Giovanna Amoroso)
Οργάνωση Παραγωγής: SOCIETAS & TOOFAREAST
Πρωταγωνιστεί ο Filippo Addamo

Συμμετέχουν: Ελένη Βεργέτη, Χρυσή Βιδαλάκη, Ιωάννα Χλόη Βούλγαρη, Στεφανία Γώγου, Αλεξία Δημητρακούλια, Κατερίνα Δουβή, Πένυ Ελευθεριάδου, Ελένη Ζαφείρη, Κατερίνα Καλοχριστιανάκη, Στέλλα Καπετάνιου, Δάφνη Καφετζή, Γαβριέλα Κοκκίνη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν, Ηρώ Κόντη, Χριστιάνα Κοσιάρη, Κωνσταντίνα Κουτσαυτάκη, Ειρήνη Κυριακού, Αθηνά Κυρούση, Λώρα Μαμάκου, Ειρήνη Μάστορα, Αφροδίτη Μιχαηλίδου, Φαίδρα Νταϊόγλου, Κρίστυ Παπαδοπούλου, Κατερίνα Παπανδρέου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου,  Αντωνία Πιτουλίδου, Σεραφίνα Σιδέρη, Μάρω Σταυρινού, Ραφαέλα Τσομπανούδη, Μαρία Ψαρολόγου, Ερωφίλη Παναγιωταρέα

Κοριτσάκια: Αθηνά Μακρή, Μαρία Πασά, Αιμιλία Ρούση, Θεανώ Χριστινάκη

Μουσικοί: Ρενάτο Κούσης, Μενέλαος Μωραΐτης, Σπύρος Τζέκος, Άγγελος Χρηστάκης

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

Το Μυστήριο 11 MA υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU

Greece 2.0 NextGeneration Black outline gr

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes