NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

LIFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ: Ακούστε το 30ο Podcast

Μυστήριο 93 Ξυλίκι: Ένας καλλιτεχνικός στοχασμός πάνω στον χρόνο

Η ομάδα Amor Omnia, στo πλαίσιo της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρουσίασε τη δράση Μυστήριο 93 ΞΥΛΙΚΙ με τίτλο «Post Scriptum», ένα θεατροποιημένο αναλόγιο με θέμα του το γεγονός και το βίωμα της αρπαγής και της απουσίας, στον χώρο του Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας.

Τρεις ηθοποιοί, η Ιωάννα Παππά (η Β), ο Αλκης Παναγιωτίδης (ο Α) και ο εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης Αντρέας Μαντάς (ο Γ), απήγγειλαν το πρωτότυπο, ειδικά γραμμένο για την παράσταση κείμενο (επίσης του Α. Μαντά), με λόγο συμβολικό, εμπνευσμένο από τα Αρχέτυπα και σύμβολα αρχαία αλλά και νεωτερικά, θίγοντας θέματα πανανθρώπινα και άχρονα, όπως τον πόνο της απώλειας, την αλλοτρίωση, τη μοναξιά, τη λύτρωση του ονείρου.

Απέναντί τους, αντικριστά, συνόδευσαν μουσικά την αφήγηση ο θρύλος της βρετανικής σκηνής, μπασίστας, συνθέτης και παραγωγός Jah Wobble, μαζί με τους Tian, το σχήμα που έχουν δημιουργήσει οι γιοι του, John και Charlie Wardle. Και ενώ οι θεατές παρακολουθούσαν όρθιοι στον χώρο που δημιουργούσαν ανάμεσά τους οι καλλιτέχνες, αθέατο παιζόταν το ΞΥΛΙΚΙ, το αρχαίο παιδικό παιχνίδι που έδωσε το όνομά του στη δράση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένας τόσο σημαντικός καλλιτέχνης της διεθνούς σκηνής συμμετείχε σε θεατρική παράσταση παίζοντας ζωντανά μουσική. O Jah Wobble μαζί με τους Tian αφουγκράστηκαν με σπάνια ευαισθησία τη φωνή της προαιώνιας πέτρας στην πηγή της, τον τόπο της Ελευσίνας, και την απέδωσαν με ethno-ψυχεδελικούς jazz ήχους, απλά και ουσιαστικά, με ένα μπάσο, κρουστά και τον ιδιαίτερο ήχο του κινέζικου βιολιού (er-hu).

Στο podcast μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την παράσταση, που ξεκινάει την απαγγελία από τον Gary Farmer στίχων από το βιβλίο του Jerome Rothenberg, “An Oracle For Delphi”. Στη συνέχεια, ακούμε τον Jah Wobble να απαγγέλει τους εισαγωγικούς στίχους του κειμένου, και ακολουθεί το κυρίως μέρος της παράστασης.

 

ΞΥΛΙΚΙ_POST SCRIPTUM
Credits παράστασης

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Κείμενο: Αντρέας Μαντάς

Επιμέλεια πρωτότυπου κειμένου: Τίνα Παππά

Ερμηνεία: Άλκης Παναγιωτίδης, Ιωάννα Παππά, Αντρέας Μαντάς
Πρωτότυπη μουσική: Jah Wobble & Tian QiYi

Σχεδιασμός φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Καραγιαννάκη / Chase The Cut

Ενδυματολόγος: Νίκη Παγιατάκη

Εκτέλεση Παραγωγής: Amor Omnia Productions

 

Ακούστε ΕΔΩ ολόκληρη την εκπομπή, όπως ακριβώς μεταδόθηκε.

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!


Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 12 η συνεχή χρονιά στην Ελευσίνα το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes