NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

LIFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ: Ακούστε το 19ο Podcast

Ε_ΦΥΓΑ: Μια τριλογία για την προσφυγιά

H παράσταση που έμελλε να εξελιχτεί σε πολυμεσική εγκατάσταση με τον τίτλο Ε_ΦΥΓΑ και αφορούσε τη αναγκαστική μετεγκατάσταση ξένων κυρίως νέων ανθρώπων από την Ασία, στην Ελλάδα.

Αυτό αποτέλεσε έναυσμα για να καταπιαστεί με την προσφυγιά και να εστιάσει σε δύο ιστορικές στιγμές της νεότερης Ελλάδας. Έτσι δημιουργήθηκαν το Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία στον Συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας, γειτονιά όπου εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά το 1922 και το Ε_ΦΥΓΑ Πόντος στο Αναψυκτήριο της παραλίας της Ελευσίνας και στο κάμπινγκ ΟΑΣΙΣ, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν μέλη της τοπικής κυρίως ποντιακής κοινότητας.

Η καθεμιά παράσταση αποτέλεσε ένα είδος εξελιγμένης μορφής θεάτρου – ντοκουμέντο με ζωντανές αφηγήσεις και παρεμβάσεις που αναδείκνυαν το πολιτιστικό υπόβαθρο και τη συγκλονιστική περιπέτεια της βίαιης αποκοπής από την πατρίδα όσων συμμετείχαν. Ξανακτίζοντας νέες πατρίδες, όπως στην περίπτωση της Ελευσίνας, με ψυχικά αποθέματα και με όσα «υλικά» κουβαλούσε ο καθένας και η καθεμία στις συναισθηματικά αποσκευές του ταξιδιού χωρίς επιστροφή.

Μια τριλογία υπό τον γενικό τίτλο Μυστήριο 13 της οποίας το δεύτερο μέρος, το Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία παίχτηκε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πέντε φορές στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κλείνοντας (λίγο πριν από τη λήξη του έτους της πολιτιστικής πρωτεύουσας) πανηγυρικά τον κύκλο των παραστάσεων του στον τόπο όπου δημιουργήθηκε.

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Γιολάντα Μαρκοπούλου για την τριλογία Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ, την έμπνευση πίσω από τη σύλληψή της και όλα όσα ήθελε να πει μέσα από αυτή.

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.

Ακούστε το εδώ.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes