NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

IN SITU REALITIES Eleusis Documentary Festival | Πρόγραμμα Φεστιβάλ : 3η Μέρα

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ

11:00-15:00
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 156
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2083
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους

ΣΥΝΟΨΗ

Το εργαστήριο «Ελευσίνα 2083» στρέφει το βλέμμα του στο μέλλον με αφορμή το παρελθόν. Οι συμμετέχοντες θα περιπλανηθούν στην πόλη φωτογραφίζοντας αρχαιολογικούς χώρους, την Ιερά Οδό, το καραβοστάσιο με τα μεγαλοπρεπή του ναυάγια, καθώς και την αρχιτεκτονική του περασμένου αιώνα, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του μνημείου. Τι αλλαγές έχουν παρατηρήσει με το πέρασμα του χρόνου και πώς φαντάζονται ότι θα είναι τα μνημεία του μέλλοντος; Με αφετηρία τις εικόνες που θα καταγράψουν, καθώς και αντικείμενα που θα συλλέξουν κατά τη διάρκεια της περιήγησης, θα χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές του κολάζ και της χαρακτικής για να απεικονίσουν μια ουτοπική φουτουριστική Ελευσίνα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν ψηφιακά τις εικόνες που δημιούργησαν, προσθέτοντας στοιχεία τυπογραφίας, για να καταλήξουν σε μια σειρά από έντυπα για την αρχαιολογία του μέλλοντος. Η όλη διαδικασία θα καταγραφεί σε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ.

17:00
BIKE BIRD
KARI KLYVE-SKAUG, ODVEIG KLYVE
(2018, 15΄)

ΣΥΝΟΨΗ

Η δωδεκάχρονη Zahra είναι από  το Αφγανιστάν και αιτούσα άσυλο  στη Νορβηγία. Έχει ένα όνειρο  που θέλει να το πραγματοποιήσει,  και αυτό αποδεικνύεται δύσκολο  για εκείνη – αλλά η Zahra είναι  μαχήτρια. Το Bike Bird είναι μια ιστορία για την ισορροπία μεταξύ  δύο πολιτισμών.

LOUIS AND LUCA – MISSION TO THE MOON
RASMUS A. SIVERTSEN
(2018, 80΄)

ΣΥΝΟΨΗ

Η ταινία κινουμένων σχεδίων stop motion Louis and Luca – Mission  to the Moon (2018) είναι η τρίτη και  τελευταία ταινία της τριλογίας  Louis and Luca, βασισμένη στους  χαρακτήρες του Kjell Aukrust. Η  ιστορία διαδραματίζεται σε ένα  φανταστικό χωριό της Νορβηγίας,  το Flåklypa, όπου ο εφευρέτης  Reodor Felgen ετοιμάζει μια  αποστολή στη Σελήνη. Ο Louis,  ο παπαγάλος του Reodor, είναι  ο επιλεγμένος αστροναύτης,  αλλά η αποστολή δεν θα είναι  εύκολη. Κατά τη διάρκεια του  ταξιδιού ο Louis και ο φίλος  του, ο Luca, ο σκαντζόχοιρος,  θα αντιμετωπίσουν διάφορες  προκλήσεις, όπως κακοκαιρία,  μηχανικές βλάβες και μυστικούς  επιβάτες. Τελικά, θα καταφέρουν  να φτάσουν στη Σελήνη, αλλά  εκεί θα ανακαλύψουν ότι κάτι  δεν πάει καλά. Η ταινία είναι  γεμάτη περιπέτεια, χιούμορ  και συναισθήματα. Είναι μια  διασκεδαστική και εκπαιδευτική  ταινία για παιδιά και οικογένειες. 

ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ
Κεντρική Αίθουσα

15:00-17:00
Masterclass
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ
«Η προσέγγιση του θέματος στο ντοκιμαντέρ»

17:00
DARK WATERS
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Πρεμιέρα
(2023, 30΄)

ΣΥΝΟΨΗ

Με αφορμή την ανάδειξη της  Ελευσίνας σε Πολιτιστική  Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το  2023, το ντοκιμαντέρ Dark Waters εστιάζει στο ζωτικότερο σημείο  της πόλης, τη θάλασσα, με στόχο  να εξερευνήσει και να αναδείξει  τις διαφορετικές πτυχές μιας πόλης της οποίας η εικόνα και  η ταυτότητα χαρακτηρίζονται  από μεγάλες αντιθέσεις και  αντιφάσεις. Στην Ελευσίνα  ο Πάνω Κόσμος συνυπάρχει με  τον Κάτω Κόσμο, προσδίδοντάς  της μυστηριακή και απόλυτα  μοναδική ταυτότητα. Ο μύθος  της Δήμητρας με την Περσεφόνη  και τα Ελευσίνια Μυστήρια  βρίσκονται στον ίδιο χώρο  με τη βαριά βιομηχανία, ένα  νεκροταφείο πλοίων στον βυθό  του κόλπου και μια πόλη χτισμένη με την πλάτη γυρισμένη στη  θάλασσα. Και ενώ το θαλάσσιο  περιβάλλον, η πόλη και οι  άνθρωποί της συνομιλούν μεταξύ τους, μια άγνωστη στους πολλούς  πραγματικότητα και εικόνα της  πόλης αρχίζει να ξεδιπλώνεται.  Ο κόσμος του βυθού, το οικείο και  το ανοίκειο, το τραυματισμένο  και το φωτεινό αποτελούν τη  μορφή μιας πόλης που πάλλεται  ανάμεσα στο σκοτάδι και στο  φως, ανιχνεύοντας τη νέα της  ταυτότητα. 

SPORTZAL
ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ
Πρεμιέρα
(2023, 60΄)

Ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες.

ΣΥΝΟΨΗ

Τα τελευταία 27 χρόνια ο Παντελής (72 ετών), Πόντιος πρόσφυγας, αθλητής και διακεκριμένος προπονητής στο Καζακστάν, προπονεί τα παιδιά της ποντιακής κοινότητας του Ασπρόπυργου. Μαζί τους συνεχίζει να προπονείται και ο ίδιος.

20:00
ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΙΝΗΣ
(2023, 8΄)

ΣΥΝΟΨΗ

Ένα οδοιπορικό που μελετά τη σωματική και ψυχική φθορά των εργαζομένων σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ο Βαγγέλης Γκίνης μέσα από μια οπτικοακουστική έρευνα μελετά τον κόσμο της εργασίας με επίκεντρο την εργατική τάξη στην Ελλάδα. Με αφετηρία την Ελευσίνα, την πόλη όπου ζει και εργάζεται, ο Βαγγέλης Γκίνης ταξίδεψε για έξι μήνες σε όλη τη χώρα, διέσχισε συνολικά 4.755 χιλιόμετρα και επισκέφτηκε 13 πόλεις της Ελλάδας για να συνομιλήσει με 28 εργαζόμενους από διαφορετικούς κλάδους και να απαθανατίσει τους ίδιους, τους χώρους εργασίας τους αλλά και προσωπικά τους αντικείμενα. Το υλικό του βίντεο αποτελείται από πλάνα που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού του καλλιτέχνη με κάμερα ή και κινητό τηλέφωνο, και συνδυάστηκαν με αποσπάσματα ανώνυμων ηχογραφημένων συνεντεύξεων με εργαζομένους.

ΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ
(2023, 99΄)

ΣΥΝΟΨΗ

Η νέα ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή είναι ένα κινηματογραφικό μωσαϊκό που επιχειρεί να συναρμολογήσει τη δυναμική προσωπογραφία της Ελευσίνας μέσα από στιγμιότυπα καθημερινού βίου, λοξές ματιές στο ιστορικό παρελθόν της πόλης, από την αρχαιότητα μέχρι και τον 20ό αιώνα, και πρωτίστως μέσα από τις μικροϊστορίες που σταχυολόγησε ο σκηνοθέτης, συλλέγοντας μαρτυρίες κατοίκων για τη ζωή τους στην Ελευσίνα και την ιδιαίτερη σχέση του καθενός με την πόλη. Ώστε η προσωπογραφία της Ελευσίνας προβάλλει ως άθροισμα επιμέρους πορτρέτων και ο όρος «ανθρωπογεωγραφία» λαμβάνει μια σχεδόν κυριολεκτική διάσταση, κατά το ότι η πόλη απαρτίζεται ουσιαστικά από τους πολίτες της, επιφανείς και «ανώνυμους», παλαιότερους και σημερινούς, ζώντες και τεθνεώτες.

Η αρχική βάση για το εγχείρημα αποτελείται από ένα αρχειακό υλικό 100 ωρών περίπου, που το θησαύρισε ο σκηνοθέτης κατά τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας για την Ελευσίνα, με τίτλο Αγέλαστος πέτρα, ξεκινώντας από το 1988. Στο υλικό αυτό, που συνιστά έκφραση εντοπιότητας και ταμιευτήρα πολιτισμικής μνήμης, προστίθενται καινούρια στοιχεία, όσα κορφολόγησε ο σκηνοθέτης κατά τον 21ο αιώνα, με μαρτυρίες νεότερων κατοίκων και εικόνες που αποτυπώνουν τις τεκτονικές αλλαγές που επήλθαν στη φυσιογνωμία της Ελευσίνας προϊόντος του χρόνου.

Η δημιουργική διαπλοκή του διαχρονικού με τον συγχρονικό άξονα δίνει τον τόνο σε όλη την ταινία (που διατελεί διαρκώς εν προόδω, όπως και η ίδια η Ελευσίνα), είτε πρόκειται για το μικροσκοπικό επίπεδο, με μαρτυρίες παλαιών και νέων κατοίκων και με εικόνες της καθημερινότητας, είτε για το μακροσκοπικό επίπεδο, με στοχασμούς και στιγμιότυπα που φωτίζουν την πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική ιστορία, αλλά και τις εξελίξεις που σταδιακά διαμορφώνουν τον νέο χαρακτήρα της πόλης και επιφέρουν καθοριστικές αλλαγές στις συνθήκες και στον τρόπο ζωής των κατοίκων της.

Με διακριτικό αλλά αισθητό και παραμόνιμο σημείο αναφοράς τα Ελευσίνια Μυστήρια, αξιοποιώντας τις οικουμενικές απολήξεις και τις υπαρξιακές προεκτάσεις τους, ο Φίλιππος Κουτσαφτής επιχειρεί τελικά την αναγωγή και τη μεταγραφή του υλικού του σε έναν οντολογικό ορίζοντα αναφοράς, ώστε η προσωπογραφία της συγκεκριμένης και ιστορικής Ελευσίνας να αποτελεί ταυτόχρονα και προσωπογραφία μιας Ελευσίνας οριακά συμβολικής και οραματικής, μιας πόλης που υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια και αποτελεί πνευματική πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού κόσμου.

Χώρος Lounge – Μικρές Οθόνες

15:00-23:00
ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ 1 | ΜΥΣΤΗΡΙΑ: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ

ΣΥΝΟΨΗ

Μπορούν να χωρέσουν τα Μυστήρια μίας ολόκληρης χρονιάς σε μία μονάχα οθόνη; Εμφανίζονται –ωμά και άτακτα– τα εξής: Μυστήριο 3 Elefsina Mon Amour, Μυστήριο 16 Together! A Circus Invitation, Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator ΙΙΙ – Αλλά μην το πεις σε κανέναν, Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, Μυστήριο 34 Πρόσωπα, Μυστήριο 38 Μουσική των σπιτιών, Μυστήριο 42 Futuring Waters, Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων, Μυστήριο 48 Αστερισμοί, Μυστήριο 57 Ακροβατώντας στην Ελευσίνα – Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας, Μυστήριο 60 metamorphoSEA, Μυστήριο 62 Νύχτες βραδύτητας – Ομιλίες για τον χρόνο, Μυστήριο 69 Greekies, Μυστήριο 73 Σινεμά Παράδεισος: Βιομηχανίες συνύπαρξης, Μυστήριο 76 Don’t Look Back, Μυστήριο 89 Elefsina by Night, Μυστήριο 91 Magnetic Dance, Μυστήριο 99 The Ark, Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια, Μυστήριο 106 Χαμομήλι – Διέλευσις, Μυστήριο 109 Το σωματίδιο Higgs, Μυστήριο 113 Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου, Μυστήριο 114 Everything Open, Μυστήριο 115 Μεγάλα και Μικρά Πλοία, Μυστήριο 118 Ρωγμή, Μυστήριο 119 Humanosphère, Μυστήριο 127 Ερωτευμένα άλογα, Μυστήριο 128 Crows, Μυστήριο 132 Sky Above Elefsina, Μυστήριο 134 Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί, Μυστήριο 139 Αποξένωση, Μυστήριο 140 Τυφλός ξεναγός, Μυστήριο 142 Γκρούε έδε Λεψίνα μπούρε, Μυστήριο 154 Live Music Acts, Μυστήριο 166 State of Emergency, Μυστήριο 168 Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος, Μυστήριο 182 Η ΕΛΕΥΣΙΣ της Κυριακής, Μυστήριο 183 ΑΠΟΘΕΡΙ project – Ένα πειραματικό-σύγχρονο πανηγύρι, Μυστήριο 189 Μύθοι και θρύλοι της Ελευσίνας: τα μυστήρια του πηλού, Μυστήριο 200 Μυθολογικοί κήποι, Μυστήριο 299 Πώς θα αλλάξουμε το μυαλό μας για να αλλάξουμε τον κόσμο.

ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ 2 | ΜΥΣΤΕΣ: ΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν έργα που περπάτησαν στο Ελευσίνιο και στο ευρύτερο Θριάσιο Πεδίο, ανοίχτηκαν στις τοπικές κοινότητές τους, αντάλλαξαν σκέψεις και ιδέες, δημιουργώντας σταδιακά και σταθερά νέους τελετουργικούς τρόπους αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Από το πολύχρωμο μωσαϊκό της Ελευσίνας έως τις αγροτικές κοινότητες του Ασπρόπυργου και τις μεταποιητικές εστίες των Μεγάρων, ένα δίκτυο μυημένων αρχίζει να συστήνεται και να λειτουργεί στη δυτική Αττική. Αυτές είναι μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές της δημιουργίας τους, πάντα πιστές -γι’ αυτό καθοριστικές- στην πραγματοποίηση του καλλιτεχνικού οράματος της 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ.

ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ 3 | ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΣΕΙΣ: ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ

Μερικοί από τους πλέον αναγνωρισμένους και καταξιωμένους δημιουργούς της σύγχρονης εποχής ήρθαν στην Ελευσίνα, βίωσαν την ενέργεια του τόπου και παρουσίασαν τα έργα τους σαν εκμυστηρεύσεις αυτής της εμπειρίας. Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην κατάθεση αυτών των εμπειριών. Στον φακό μιλάνε οι: Πατρίσια Απέργη και οι έξι χορογράφοι της Ακαδημίας Χορογραφίας, Πάνος Γιαννικόπουλος, Κατερίνα Γρέγου, Romeo Castellucci, Ιάννης Ζάννος,  Gemma Hanson, Λάμπρος Λιάβας, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Ελευθερία Ντεκώ (με την ομάδα χορού Dancetheater), Μαρίνα Φωκίδη, Sasha Waltz & Jochen Sandig, Γιάννης Χουβαρδάς,  η ομάδα εικαστικού φωτισμού BeforeLight και οι εικαστικοί καλλιτέχνες του V.A. Initiator ΙΙΙ (Vlad Brâteanu, James Bridle, Αθηνά Κουμπαρούλη, Εσμεράλδα Μομφεράτου, Susan Philipsz, Άγγελος Πλέσσας, Γιώργος Σαπουντζής, Flavia Stagi, Heidi Voet, Alex Wolframm).

ΠΡΩΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΟΡΦΕΑΣ

17:00-21:00
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 110 ΟΡΦΕΑΣ
ΕΥΑ ΣΤΕΦΑΝΗ
(Εικαστική εγκατάσταση)

Ένα έργο στη βιτρίνα του παλιού κινηματογράφου Ορφέας, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Μία εξιστόρηση μέσα από σπασμένες εικόνες για τη μετάβαση του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Ο άνθρωπος μόνος, μπροστά στο αναπόφευκτο του θανάτου και στο αναπότρεπτο της ζωής. Περιπλανώμενος, πασχίζει να απεγκλωβίσει την ψυχή από την ύλη.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes