NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Η καρδιά του live cinema χτύπησε στην Ελευσίνα!

Προβολές, ομιλίες, διαδραστικές περφόρμανς ακόμα και ένα πραγματικό πανηγύρι έλαβαν χώρα -νυχθημερόν- από τις 21 έως τις 23 Απριλίου στο Εργατουπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ) και στην οδό Παγκάλου με τίτλο Μυστήριο 84 Πανηγύρι (στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου).

Τον τριήμερο αυτόν κινηματογραφικό μαραθώνιο έστησε, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς, ο Σύλλας Τζουμέρκας με συνεπιμελητές την ακαδημαϊκό και cultural practitioner Μαρία Χατζηχριστοδούλου (aka Maria X) και τον κριτικό κινηματογράφου και programmer Λορέντζο Εσποζίτο, με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του The Live Art Development Agency του Λονδίνου.

Οι σκηνοθέτες Σύλλας Τζουμέρκας και Έλκε Λέρενκραους εισχώρησαν στο πανηγύρι του Α. Γεωργίου (πολιουχου της Ελευσινας) και κάπου ανάμεσα στους παραδοσιακούς χορούς, την περιφορά της λιτανείας, τη Φιλαρμονική του Δήμου, τους μικροπωλητές, τις καμπάνες, τα βεγγαλικά και τους βαλκανικούς ρυθμούς των Αγία Φανφαρα άφησαν την απτή πραγματικότητα να γίνει μέρος των ταινιών τους. Για πρώτη φορά σε γυρίσματα ταινίας οι συντελεστές επεδίωξαν να χάσουν τον έλεγχο και όχι να τον επιβάλουν, τοποθετώντας στημένες σκηνές μέσα σε μια πραγματική συνθήκη περιλαμβάνοντας τις αντιδράσεις των περαστικών που δεν γνώριζαν εκ των προτέρων τι θα συμβεί.

Παράλληλα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ) είχε μετατραπεί σε pop-up cinema, με δύο αίθουσες προβολών με καθίσματα, ξαπλώστρες και στρώματα όπου οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να κοιμηθούν σε μία ταινία και να ξυπνήσουν σε μία άλλη, ενώ στον εξάωρο μαραθώνιο δημόσιου λόγου στόχος ήταν η διερεύνηση τόσο της έννοιας και της εικόνας της εργατικής τάξης στην Ευρώπη σήμερα, όσο και της ίδιας της αισθητικής του live cinema, του σινεμά δηλαδή που παράγεται ή αντιδρά σε πραγματικό χρόνο.

Από μία τρίτη αίθουσα, το κοινό έβγαινε κατενθουσιασμένο από τις δύο περφόρμανς εικονικής πραγματικότητας που παρουσίασε η φημισμένη βρετανική ομάδα ZU-UK, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Ελευσίνα. Μια απολαυστική match making διάδραση και ένας ύπνος που ξυπνάει παιδικές μνήμες αποτέλεσαν τις βασικές θεματικές της διεπιστημονικής ομάδας.

Από το Σάββατο το βράδυ έως την Κυριακή το απόγευμα το κοινό παρακολούθησε σε πραγματικό χρόνο τη διαδικασία του μοντάζ -το κατεξοχήν άβατο της κινηματογραφικής διαδικασίας- με τις ταινίες να “ψήνονται” επί τόπου, προκειμένου να κάνουν πρεμιέρα σε μία πρώτη μορφή την Κυριακή το βράδυ.

Οι δύο ταινίες μικρού μήκους που γυρίστηκαν μέσα σε δύο μόλις ημέρες με σκηνικό την ίδια την πόλη της Ελευσίνας είναι:

“Mothers and Daughters”
της Elke Lehrenkrauss

Διανομή: Αλεξάνδρα Ψαρράκου, Ελένη Καραγιώργη, Χριστίνα Κυπραίου, Μαριάννα, Μποζαντζόγλου, Νίκη Παπανδρέου, Ζωή Σιγαλού, Αινείας Τσαμάτης, Μίλτος Τσιάντος
Σκηνοθεσία: Elke Lehrenkrauss
Συν-σκηνοθεσία: Γιούλα Μπούνταλη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Konrad Waldmann
Μοντάζ: Λεωνίδας Παπαφωτίου
Ήχος: Νίκος Έξαρχος
Casting: Κλεοπάτρα Αμπατζόγλου
Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Ρηνιώ Δραγασάκη

“My Mother is a Saint”
του Σύλλα Τζουμέρκα

ΔΙΑΝΟΜΗ: Αγγελική Παπούλια, Jacopo Olmo Antinori, Λεωνίδας Στάμου, Αργύρης Λάμπρου, Άρτεμις Ζαρόκωστα, Βασίλης Κανάκης Ελένη Καραγιώργη, Αναστασία Αναγνωστοπούλου, Νίκη Παπανδρέου

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλεξάνδρα Ρίμπα
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Σκηνική επιμέλεια: Πηνελόπη Βλαντή
Κοστούμια: Μάρλη Αλιφέρη
Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Ηχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος
Casting: Κλεοπάτρα Αμπατζόγλου
Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Κολιούκος

Το Μυστήριο 86 Πανηγύρι πραγματοποιήθηκε:

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το The Live Art Development Agency – LADA.
Με την υποστήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, του Gothe-Institut Athen και του Kingston School of Arts.

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi
Ανάθεση – Παραγωγή: 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Το Μυστήριο 84 Πανηγύρι, όπως και το σύνολο των δράσεων της 2023 Ελευσίς αφιερώνεται στη Δέσποινα Γερουλάνου, την “ψυχή” της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που ήταν από μόνη της η χαρά της ζωής.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κουσκούτης

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο: 5 Έκδοση

Το Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο επιστρέφει τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στο επιβλητικό προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, πάντα υπό το φως της πανσελήνου.

Μυστήριο 38 Μουσική των σπιτιών

Διαδρομές στους οικισμούς/συνοικισμούς της πόλης με επιλεγμένες μουσικές που ακούγονται μέσα από τα σπίτια και διαχέονται στον δημόσιο χώρο από τις πόρτες και τα παράθυρα.

Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Culture Action Europe παρουσιάζουν στην Ελευσίνα, από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, το Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference 2023, με θέμα Handle with Care | Culture for Social Well-being.

Μυστήριο 49 Συμπόσιo #4

Το Μυστήριο 49 Συμπόσια είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε και να φάμε μαζί. Να ανταλλάξουμε γαστρονομικές παραδόσεις, ιστορίες, τρόπους.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

June

Days
Hours
Minutes
What's on

Ιούνιος

Days
Hours
Minutes