Νέα

Jule Despreries performance at Elefsina. Photographer: Pantelis Ladas http://ldspro.net

Η Ελευσίνα ως «Ένα άλλο Μυστήριο»!

12.11.2021

100 κάτοικοι και συμμετέχοντες σε έξι εθνικοτοπικούς συλλόγους της Ελευσίνας λαμβάνουν μέρος στον χορογραφικό περίπατο Ένα Άλλο Μυστήριο (Un Autre Mystère), που διοργανώνει η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης στις 13 και 14 Νοεμβρίου, στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης. Μια καλλιτεχνική περιπλάνηση στα αντιφατικά τοπία της Ελευσίνας, στις χορευτικές και μουσικές της παραδόσεις, σε σύλληψη και χορογραφία της σπουδαίας Γαλλίδας χορογράφου Julie Desprairies και τη συμμετοχή πέντε Ελληνίδων και Γαλλίδων χορευτριών σύγχρονου χορού. Μια αποκαλυπτική διαδρομή δύο χιλιομέτρων σε κείμενα, χορούς και τραγούδια, φόρος τιμής όχι σε κάποια θεά, αλλά στους ίδιους τους πολίτες της Ελευσίνας.

Η“Αγία Μαρκέλλα” Χιακή Ένωση Ελευσίνας, o Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, Η Μεγαλόνησος” Ένωση Κρητών Ελευσίνας, ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας και ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίναςστήνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του χορογραφικού περιπάτου “Ένα Άλλο Μυστήριο”, ένα υπαίθριο γλέντι, με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και ζωντανή μουσική κατά μήκος των ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών, που διαπερνούν την πόλη από τη δύση ως την ανατολή. Για δύο μέρες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελευσίνας θα διασχίσουν τα τοπία της πόλης, και θα αποκαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς της, από την τοπική κηπουρική ως την επηρεασμένη από όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα χορευτική παράδοση.

Η κορυφαία Γαλλίδα χορογράφος JulieDesprairiesκαι η ομάδα της,CompagniedesPrairies, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη δυο καλλιτεχνικά residencies στην Ελευσίνα με τη συμμετοχή κατοίκων και εθνοτοπικών συλλόγων, μέσω του έργου της “Ένα Άλλο Μυστήριο” θα αναδείξει τις διαφορετικές κοινότητες που συνθέτουν τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλούτο της πόλης μέχρι και σήμερα. Ο χορογραφικός αυτός περίπατος θα αποτελέσει μια σπουδαία ευκαιρία απογραφής των χορών, των τραγουδιών και της μουσικής που λαμβάνουν χώρα στην Ελευσίνα. “Η παράσταση “‘Ένα Άλλο Μυστήριο” περιλαμβάνει την από κοινού δημιουργία και υλοποίηση. Η καταγραφή των χορευτικών κινήσεων, όσο και η δραματουργία της περιπλάνησης, έχει συσταθεί από αρχεία και εικονογραφικές ή κειμενικές πηγές, οι οποίες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια δύο μεγάλων επισκέψεων στην πόλη.”, αναφέρει η JulieDesprairies. Προβάλλοντας την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση που έχει αναπτυχθεί μέσα στην κοινότητα, η σπουδαία Γαλλίδα χορογράφος θα δημιουργήσει μία ενσώματη χαρτογράφηση των χορών της Ελευσίνας και θα διερευνήσει τον ρόλο του χορού σε σχέση με τη σύγχρονη βοτανική και τον αστικό σχεδιασμό.

Με περισσότερα από 30 in-situ έργα στο ενεργητικό της, στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή, από χορευτικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις και video χορού, μέχρι χορογραφημένα πάρτι και εκθέσεις, η JulieDesprairies δημιουργεί εδώ και 20 χρόνια χορογραφικά έργα στον δημόσιο χώρο. Με εξειδίκευση στη δημιουργία παραστάσεων από τους κατοίκους για τους κατοίκους, χρησιμοποιώντας πολλές και διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, τα έργα της Γαλλίδας χορογράφου διακρίνονται από μια θεμελιώδη ιδέα: η πόλη είναι η σκηνή της και οι κάτοικοι οι ερμηνευτές.


Δημιουργία:
Compagnie des Prairies (FR)
Σύλληψη – Χορογραφία: Julie Desprairies
Βοηθός Χορογράφου: Elise Ladoué
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μελίνα Φάκα
Τεχνικός Διευθυντής: Αναστασία Τσοπελάκη
Τεχνικός Εξοπλισμός: Kariotis Audio & Lighting
Διεύθυνση Παραγωγής: TooFarEast | Χρήστος Χριστόπουλος, Νίκος Μαυράκης
Συντονισμός Συμμετεχόντων: Mentor Γιάννης Παππάς
Διοίκηση, παραγωγή και περιοδεία: La Magnanerie – Anne Herrmann, Victor Leclère, Martin Galamez and Lauréna de La Torre (FR)
Ερμηνευτές: Δάφνη Κουτσαφτή, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα, Elise Ladoué, Θέμις Χατζή, Βάσια Δεμίρη

Με τη συμμετοχή των παρακάτω -κατά σειρά εμφάνισης- εθνοτοπικών συλλόγων της Ελευσίνας:

Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου
Η Μεγαλόνησος” Ένωση Κρητών Ελευσίνας
“Αγία Μαρκέλλα” Χιακή Ένωση Ελευσίνας
Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας
Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας
Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας


Παραγωγή:
Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Τη διεθνή περιοδεία και το έργο της CompagniedesPrairiesJulieDesprairies υποστηρίζουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Ville de Lyon.

Trailer: https://bit.ly/3mUzt93
©GTMH Digital Tribe

Πληροφορίες

Τέσσερις χορογραφικοί περίπατοι, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 11.00 και στις 16.00.
Αφετηρία: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Τέρμα: Πάρκο Πλάτωνος
Χάρτης της διαδρομήςεδώ
Διάρκεια περιπάτου: 1 ώρα και 30 λεπτά
Απόσταση: Δυο (2) χιλιόμετρα

Είσοδος ελεύθερη
με δελτία εισόδου, χωρίς προκράτηση και βάσει διαθεσιμότητας, στον χώρο διεξαγωγής της δράσης, 30′ πριν την έναρξή της.Τα ηλεκτρονικά δελτία ελεύθερης εισόδου εξαντλήθηκαν.

Ο μέγιστος αριθμός θεατών ανά παράσταση ορίζεται στα 40 άτομα.

Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, διαβάστε εδώ τις απαραίτητες προϋποθέσεις.