NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

H 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης πορεύεται με διαφάνεια και σεβασμό στην καλλιτεχνική δημιουργία

Στις 13 Δεκεμβρίου η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης έφερε εις πέρας μια επιτυχημένη διεθνή συνέντευξη Τύπου, η οποία σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη του θεσμού. Μετά από μια μακρά περίοδο δυσκολιών, η πόλη της Ελευσίνας εισέρχεται στην ιστορική χρονιά του τίτλου με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και θετικές κριτικές εντός και εκτός συνόρων.

Στην πορεία προς την τελετή έναρξης στις 4 Φεβρουαρίου, σε όσα την αφορούν και προκειμένου να αποσαφηνιστούν κάποιες παράμετροι που συνεχίζουν να γίνονται αντικείμενο δημόσιου σχολιασμού στην πόλη, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα.

Η διαχείριση των οικονομικών πόρων του θεσμού γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και τηρεί την αρχική επιλογή της Προηγούμενης Δημοτικής Αρχής των 16.5 εκ. ευρώ για τις καλλιτεχνικές δράσεις και δημιουργίες. Όπως παρουσιάστηκε και στη σχετική συνέντευξη Τύπου, οι δαπάνες είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με το bid book, ενώ, πέραν των χορηγιών, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να εξασφαλιστούν πόροι και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εμπιστευόμαστε το σύνολο της καλλιτεχνικής ομάδας με επικεφαλής τον εμπνευσμένο καλλιτεχνικό διευθυντή, Μιχαήλ Μαρμαρινό, του οποίου το έργο μέχρι σήμερα απολαμβάνει εκτίμησης και επιβράβευσης Ευρωπαίων και Ελλήνων κριτικών. Επιμέρους κριτικές ή απόψεις σχετικά με το κόστος της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι καλό να λαμβάνουν υπόψη ότι σε όλες τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες το κόστος των τελετών έναρξης και ανάλογων καλλιτεχνικών έργων είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας. Εξάλλου, όλα τα έργα και οι επιμέρους δράσεις υλοποιούνται βάσει της σχετικής νομοθεσίας με πλήρη διαφάνεια. Τα οικονομικά στοιχεία, από την πρώτη στιγμή, είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, καθώς ούτως ή άλλως όλα τα ανωτέρω είναι αναρτημένα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Καλωσορίζουμε κάθε κριτική που μπορεί να βελτιώσει την συλλογική προσπάθεια να εντάξουμε με επιτυχία την Ελευσίνα στο κέντρο του διεθνούς και ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος και να κληροδοτήσουμε στην πόλη μια υλική και άυλη κληρονομιά που θα της επιτρέψει να κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία και ευκαιρίες για κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Το 2023 είναι μια χρονιά – ορόσημο για την πόλη, την Αττική, την Ελλάδα. Ο θεσμός επιστρέφει στη γενέθλια χώρα του, τιμώντας το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και του Ζακ Λανγκ. Ένας θεσμός, που δημιουργήθηκε για να ενώνει και να φέρνει κοντά την δημιουργία, τον πολιτισμό, τη διαφορετικότητα, τον διάλογο. Ας τον αγκαλιάσουμε και ας ενώσουμε όλοι και όλες τις δυνάμεις μας προς αυτόν τον στόχο.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 0 Μυστήρια Μετάβασης - Τελετή Έναρξης

Η μεγάλη γιορτή της Ευρώπης ξεκινά με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο παράκτιο μέτωπο και ένα «πολύχρωμο» διήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη!


Μυστήριο 177 Visions from the Underworld

Η έκθεση Visions from the Underworld εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αντλεί ελεύθερα στοιχεία από μυστικές εμπειρίες και τα χρησιμοποιεί ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα.


Μυστήριο 34 Πρόσωπα

Η καλλιτεχνική έρευνα εν εξελίξει, θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης της 2023 Ελευσίς, με την προβολή φωτογραφιών στην πρόσοψη του Παλαιού Δημαρχείου Ελευσίνας.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
Time Circus Arrival 04.02.23
Opening Ceremony
Days
Hours
Minutes