Μυστήριο 111
Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας

Καλλιτέχνης: Juan Esteban Sandoval
Παραγωγή: Sektor 30 (GR)
Το έργο περιλαμβάνει ενεργούς και συνταξιούχους εργάτες διαφορετικών εργοστασίων· για καθέναν από αυτούς θα δημιουργηθεί ένα χειροποίητο κράνος από πηλό.

Σε κάθε κράνος θα είναι χαραγμένα συμβολικά στοιχεία ή λέξεις που αντιπροσωπεύουν το άτομο στο οποίο ανήκει το αντικείμενο. Τον Μάιο του 2023 όλα τα κράνη θα εκτεθούν σε μία ενιαία έκθεση στον χώρο του Ίρις. Στη συνέχεια, όλα τα κράνη θα μοιραστούν στους εμπλεκόμενους εργάτες –που θα τα κρατήσουν ως ανάμνηση αυτού του γιγαντιαίου έργου–, αποτελώντας τμήματα του μνημείου στην κοινότητα.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός εφήμερου μνημείου για τους ανθρώπους που εργάστηκαν και εργάζονται στην Ελευσίνα. Αυτό το τεράστιο συλλογικό πορτρέτο δεν είναι φτιαγμένο από ένοπλους στρατιώτες που προετοιμάζεται για πόλεμο. Αυτός ο στρατός είναι φτιαγμένος για να αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που έχουν σφυρηλατήσει με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια και τη ζωή τους τη σημερινή εικόνα του τόπου όπου κατοικούν. Το έργο διερωτάται ποια είναι η αξία του πολιτισμού σήμερα σε μια βιομηχανική πόλη όπως η Ελευσίνα. Η μεγάλη εγκατάσταση τοποθετείται απέναντι σε αυτή την ερώτηση, προβάλλοντας τα ίδια τα αποτελέσματα του κόπου χιλιάδων ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες ώστε να μετατραπεί μια γεωργική γη σε μια περιοχή αφιερωμένη στη βιομηχανική παραγωγή, και στις πολλές επιπτώσεις για την κοινωνία που έχει αυτός ο μετασχηματισμός στην εποχή μας.

Το κράνος λειτουργεί στην εγκατάσταση ως συμβολικό στοιχείο, καθώς σε όλες τις βιομηχανικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται προστατευτικά αντικείμενα, όπως γυαλιά, μπότες, γάντια και ιδιαίτερα κράνη, αλλά ειδικά αυτό το αντικείμενο χρησιμοποιείται από εργαζομένους σε όλους τους τομείς. Λειτουργώντας ως το αντιπροσωπευτικό στοιχείο του έργου, δημιουργείται ένα χειροποίητο αντικείμενο φτιαγμένο από πηλό με αναφορά, πέρα από τον βιομηχανικό σχεδιασμό, και στα καθημερινά και τελετουργικά αντικείμενα της αρχαιότητας που βρέθηκαν στο νεκροταφείο της Ελευσίνας. Συνδέει έτσι το βιομηχανικό παρόν και παρελθόν της πόλης με την αρχαία ιστορία της.

Θεματικός Άξονας

Εργασία

Ο θεματικός άξονας Εργασία του καλλιτεχνικού προγράμματος διερευνά το παρελθόν και το μέλλον της εργασίας, τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της επισφάλειας και την καλλιέργεια ενός μοντέλου σύγχρονης, βιώσιμης οικονομίας, με χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή διασύνδεση της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία. Προσεγγίζεται έτσι και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιομηχανία, η οποία έχει αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες. Δημιουργεί συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιστήμονες, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», «Culture My Profession/Culture My Hobby», «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 0 Μυστήρια Μετάβασης - Τελετή Έναρξης

Η μεγάλη γιορτή της Ευρώπης ξεκινά με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο παράκτιο μέτωπο και ένα «πολύχρωμο» διήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη!


Μυστήριο 177 Visions from the Underworld

Η έκθεση Visions from the Underworld εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αντλεί ελεύθερα στοιχεία από μυστικές εμπειρίες και τα χρησιμοποιεί ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα.


Μυστήριο 34 Πρόσωπα

Η καλλιτεχνική έρευνα εν εξελίξει, θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης της 2023 Ελευσίς, με την προβολή φωτογραφιών στην πρόσοψη του Παλαιού Δημαρχείου Ελευσίνας.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
Time Circus Arrival 04.02.23
Opening Ceremony
Days
Hours
Minutes