Μυστήριο 111
Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας

Καλλιτέχνης: Juan Esteban Sandoval
Παραγωγή: Sektor 30 (GR)
Το έργο περιλαμβάνει ενεργούς και συνταξιούχους εργάτες διαφορετικών εργοστασίων· για καθέναν από αυτούς θα δημιουργηθεί ένα χειροποίητο κράνος από πηλό.

Σε κάθε κράνος θα είναι χαραγμένα συμβολικά στοιχεία ή λέξεις που αντιπροσωπεύουν το άτομο στο οποίο ανήκει το αντικείμενο. Το Φθινόπωρο του 2023 όλα τα κράνη θα εκτεθούν σε μία ενιαία έκθεση στον χώρο του Ίρις. Στη συνέχεια, όλα τα κράνη θα μοιραστούν στους εμπλεκόμενους εργάτες –που θα τα κρατήσουν ως ανάμνηση αυτού του γιγαντιαίου έργου–, αποτελώντας τμήματα του μνημείου στην κοινότητα.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός εφήμερου μνημείου για τους ανθρώπους που εργάστηκαν και εργάζονται στην Ελευσίνα. Αυτό το τεράστιο συλλογικό πορτρέτο δεν είναι φτιαγμένο από ένοπλους στρατιώτες που προετοιμάζεται για πόλεμο. Αυτός ο στρατός είναι φτιαγμένος για να αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που έχουν σφυρηλατήσει με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια και τη ζωή τους τη σημερινή εικόνα του τόπου όπου κατοικούν. Το έργο διερωτάται ποια είναι η αξία του πολιτισμού σήμερα σε μια βιομηχανική πόλη όπως η Ελευσίνα. Η μεγάλη εγκατάσταση τοποθετείται απέναντι σε αυτή την ερώτηση, προβάλλοντας τα ίδια τα αποτελέσματα του κόπου χιλιάδων ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες ώστε να μετατραπεί μια γεωργική γη σε μια περιοχή αφιερωμένη στη βιομηχανική παραγωγή, και στις πολλές επιπτώσεις για την κοινωνία που έχει αυτός ο μετασχηματισμός στην εποχή μας.

Το κράνος λειτουργεί στην εγκατάσταση ως συμβολικό στοιχείο, καθώς σε όλες τις βιομηχανικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται προστατευτικά αντικείμενα, όπως γυαλιά, μπότες, γάντια και ιδιαίτερα κράνη, αλλά ειδικά αυτό το αντικείμενο χρησιμοποιείται από εργαζομένους σε όλους τους τομείς. Λειτουργώντας ως το αντιπροσωπευτικό στοιχείο του έργου, δημιουργείται ένα χειροποίητο αντικείμενο φτιαγμένο από πηλό με αναφορά, πέρα από τον βιομηχανικό σχεδιασμό, και στα καθημερινά και τελετουργικά αντικείμενα της αρχαιότητας που βρέθηκαν στο νεκροταφείο της Ελευσίνας. Συνδέει έτσι το βιομηχανικό παρόν και παρελθόν της πόλης με την αρχαία ιστορία της.

Θεματικός Άξονας

Εργασία

Ο θεματικός άξονας Εργασία του καλλιτεχνικού προγράμματος διερευνά το παρελθόν και το μέλλον της εργασίας, τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της επισφάλειας και την καλλιέργεια ενός μοντέλου σύγχρονης, βιώσιμης οικονομίας, με χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή διασύνδεση της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία. Προσεγγίζεται έτσι και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιομηχανία, η οποία έχει αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες. Δημιουργεί συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιστήμονες, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», «Culture My Profession/Culture My Hobby», «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes