Πόλη – Πολιτισμός – Παρακαταθήκη


Πόλη - Πολιτισμός - Παρακαταθήκη

Μια σειρά συζητήσεων με τίτλο Πόλη – Πολιτισμός – Παρακαταθήκη (3 Π) διοργανώνει η 2023 Ελευσίς στις 9, 16 και 26 Φεβρουαρίου στο Παλαιό Δημαρχείο και στο Αναψυκτήριο Ελευσίνας.

Πληροφορίες:

Πόλη – Πολιτισμός – Παρακαταθήκη (3 Π)

9 Φεβρουαρίου | Παλαιό Δημαρχείο

16 και 26 Φεβρουαρίου | Αναψυκτήριο

Ώρα: 18.30 | Είσοδος ελεύθερη

Στόχος είναι η δημιουργία ενός δημόσιου διαλόγου σχετικά με τη δυναμική εξέλιξη της πολιτιστικής ζωής της πόλης, την ενεργοποίηση ομάδων της τοπικής κοινότητας στους τομείς της τέχνης και της  έρευνας και τις δυνατότητες αξιοποίησης της παρακαταθήκης, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εξέλιξης της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. 

Ομάδες από την τοπική κοινωνία έχουν ήδη σχηματιστεί ως ανεξάρτητοι πυρήνες και θύλακες παραγωγής και διαχείρισης πολιτισμού στην πόλη. Πρωτοβουλίες γεννήθηκαν στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς, με τη  σταθερή της υποστήριξη και σε αγαστή συνεργασία μαζί της, αξιοποιώντας δομές και υποδομές, που έχει δημιουργήσει ο φορέας στην Ελευσίνα. Κινήσεις συγκροτήθηκαν κατά τη χρονιά του τίτλου της ΠΠΕ, είτε ενδυναμώνοντας προϋπάρχουσες μορφές τους είτε δημιουργώντας νέους σχηματισμούς -αφουγκραζόμενες ανάγκες και δημιουργικές δυνάμεις της πόλης- και προσβλέποντας σε μια ακόμη πιο δυναμική συνέχεια. 

Η σειρά συζητήσεων 3 Π έχει ως στόχο να προαγάγει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών της Ελευσίνας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Περιλαμβάνει θεματικές όπως τη σχέση του Πολιτισμού με τα Πολιτιστικά δικαιώματα, την ένταξη και την κοινωνική συνοχή, την υγεία και την ευημερία, την εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων, τον αστικό σχεδιασμό, τη γαστρονομία, την οικολογική και κοινωνική μετάβαση, την κλιματική αλλαγή, τις διεθνείς συνεργασίες κ.ά.

Η δράση πραγματοποιείται εν όψει του εργαστηρίου αυτο-αξιολόγησης, που θα λάβει χώρα στην Ελευσίνα στις 9 Μαρτίου στο πλαίσιο του προγράμματος Πιλοτικές Πόλεις, μια πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Culture Action Europe σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του διεθνούς οργανισμού UCLG-United Cities and Local Governments. Αναλυτικές πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Πιλοτικές Πόλεις

Η Ελευσίνα είναι η μοναδική ελληνική πόλη και μία από τις 16 σε ευρωπαϊκό επίπεδο που συμμετέχουν στις Πιλοτικές Πόλεις. Ένα διεθνές πρόγραμμα, που τοποθετεί τον πολιτισμό ως τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης μιας πόλης δίπλα στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνική συμπερίληψη. Μέσα από τη μοναδική συνθήκη που έχει δημιουργήσει στην πολη τα τελευταία χρόνια η 2023 Ελευσίς, η Ελευσίνα έχει οδηγηθεί σε ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας που τοποθετεί την τέχνη και τον πολιτισμό στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, με τους κατοίκους να γίνονται η κινητήριος δύναμη πίσω από το σύνολο του συμμετοχικού προγράμματος. Περισσότερες πληροφορίες για το 1o εργαστήριο αυτο-αξιολόγησης του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε το 2019 εδώ. καθώς και τα αποτελέσματά του εδώ.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes