Ολοήμερη γιορτή στο ARKOPOLIS | Εγκαίνια Skate Park

Πληροφορίες:

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου | 11:00 – 18:00
ARKOPOLIS

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Τελετής Λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 ΛΗΞΗ: ΕΝΑΡΞΗ, Μία Τελετή, το ARKOPOLIS, ο χώρος που έφτιαξε για την Ελευσίνα η βελγική κολεκτίβα των TimeCircus, γίνεται το επίκεντρο μιας ολοήμερης γιορτής που επιμελείται η ομάδα Cultterra. Εκεί, εγκαινιάζεται και το πρώτο Skatepark της Δυτικής Αττικής, που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση ως αποκλειστική δωρεά στο Δήμο Ελευσίνας, η νεότερη προσθήκη στο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα του ARKOPOLIS και πάγιο αίτημα των νέων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά πρωτότυπων δράσεων, live music shows και DJ sets, προβολές, workshops για μικρούς και μεγάλους που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τοπικούς καλλιτέχνες, ομάδες και κοινότητες της Ελευσίνας, αναδεικνύοντας την δημιουργικότητα και την πολυπολισμικότητα της περιοχής, σε έναν χώρο που πλέον έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης, συνεργασίας, συμπερίληψης και ελεύθερης δημιουργίας για ανθρώπους όλων των ηλικιών

Πιο αναλυτικά, στις 11:00 μία συμβολική πομπή από skaters, riders και rollers με αφετηρία την πλατεία Λαού διασχίζει την πόλη μέχρι το ARKOPOLIS. Αμέσως μετά, η Στέλλα Φωτιάδη και η ομάδα Still Pilgrim Paradox καλούν παιδιά, εφήβους αλλά και όλους τους κατοίκους της Ελευσίνας στο Μυστήριο 172 Dancing Journey, ένα χορευτικό ταξίδι, μία site specific σπονδυλωτή παράσταση στην οποία ο σύγχρονος χορός συναντά τους χορούς του δρόμου και το skateboarding. Στις 13.00 θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του Skatepark, ενώ θα ακολουθήσουν εργαστήριο μεταξοτυπίας για όλους και διαγωνισμός καλύτερου trick για skate, BMX και rollers υπό τους ήχους των μουσικών επιλογών του Nikos Bardis. Παράλληλα, οι μικροί φίλοι του skate θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα συναρπαστικό εργαστήριο από την ομάδα freemovement. Η γιορτή θα ολοκληρωθεί με ένα ξεσηκωτικό hip-hop live show από τους Shadow Knight x Johnny Boy feat. Dj D.O.C.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας, όσοι βρεθούν στο ARKOPOLIS θα έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν στην τέχνη του finger skate υπό την καθοδήγηση του πρώτου skater της Ελευσίνας, Konstantinos Sakov, να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους στο σκάκι και στο ping pong ή να μάθουν κρίκετ παρέα με την Πακιστανική κοινότητα της πόλης. Ακόμη, στο ΚΙΝΟ container, στον μικρό κινηματογράφο που δημιούργησαν οι TimeCircus, θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από το ταξίδι του Landship και ταινίες – ημερολόγια από την παραμονή της κολεκτίβας στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του Μυστήριο 99 The Ark. Στο χώρο, τέλος, θα βρίσκονται stands σε συνεργασία με τοπικά καταστήματα και ομάδες της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής. 

Μια γιορτή από τους νέους της πόλης για τους νέους, το μέλλον της πόλης αλλά και για ολόκληρη την Ελευσίνα!

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
11:00 – 18:00 | ARKOPOLIS
ARKOPOLIS festival  

11:00 | Συμβολική πομπή skaters / riders / rollers από την πλατεία Λαού στο ARKOPOLIS

12.15 | Μυστήριο 172 Dancing Journey | Ομάδα Still Pilgrim Paradox

13:00 | Ομιλίες ARKOPOLIS – Skatepark | Εγκαίνια χώρου – Special event 

13:30 | Nikos Bardis DJ set
Εργαστήριο μεταξοτυπίας
Διαγωνισμός καλύτερου trick skate / BMX / rollers

13:30 – 15:30 | Εργαστήριο skateboarding για παιδιά | Ομάδα freemovement

16:00 | Local hip-hop live show | Johnny Boy x Shadow Knight feat. D.O.C.

Παράλληλες δράσεις (11:00 – 18.00): Εγκατάσταση Finger skate από τον Konstantinos Sakov / Τουρνουά ping pong, σε συνεργασία με τον Α.Σ. Τριπτόλεμος / Τουρνουά σκάκι, σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ελευσίνας – SMS Elefsina / Προπόνηση κρίκετ από την Πακιστανική κοινότητα

Stands (11:00 – 18:00): Bazaar από τοπικές εθελοντικές ομάδες για τα αδέσποτα ζώα Αδέσποτα Μυστήρια (Ελευσίνα) & Stray souls (Μάνδρα) / BeBike (Pumptruck) & more TBA

Λίγα λόγια για το ARKOPOLIS:

Στο πλαίσιο του Μυστηρίου 99 The Ark, η καλλιτεχνική κολεκτίβα TimeCircus από την Αμβέρσα διέσχισε την Ευρώπη με ένα πλοίο ξηράς – το Landship – και έφτασε στην Ελευσίνα για να δημιουργήσει μια ξύλινη Κιβωτό Αιώνιας Νεότητας, έναν χώρο πολιτισμού, συνεργασίας, συμπερίληψης και ελεύθερης δημιουργίας, παρακαταθήκη για την πόλη της Ελευσίνας. Το ίχνος αυτής της περιπέτειας πήρε τη μορφή ενός συμπλέγματος πρωτότυπων κατασκευών, του Ark, ενός αψιδωτού αρχιτεκτονήματος, της Σφαίρας, αλλά και του Skate Park, ενός έργου που αποτελούσε πάγια επιθυμία των νέων της πόλης, υλοποιήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση στον Δήμο Ελευσίνας και πλέον κοσμεί την περιοχή των Παλαιών Καμινιών Ελευσίνας. 

Λίγα λόγια για την ομάδα νέων Cultterra:

Η Cultterra είναι μια ομάδα νέων με αγάπη και όραμα για την Ελευσίνα, η οποία δημιουργήθηκε το 2019 με πρωτοβουλία, την υποστήριξη, την κατάρτιση και τη δικτύωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του έργου Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη. Δημιουργώντας έναν καινούριο, κοινό χώρο προβληματισμού και διεκδίκησης, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, τα μέλη της, μέσα από μια πρωτοβουλία δράσεων κι εκδηλώσεων, αλλά και της συνεχούς εξέλιξής τους μέσα από ευρωπαϊκά δίκτυα, προγράμματα κατάρτισης, καθώς και της πολυδύναμης συμμετοχής τους στα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έχουν κατορθώσει να αναδείξουν φωνές των νέων πρωτίστως της ίδιας της πόλης τους, να προβάλλουν το έργο νέων καλλιτεχνών από την τοπική κοινότητα, να αναπτύξουν ικανότητες και συνεργασίες, να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο, πιο ανθρώπινο κι ενδιαφέρον πεδίο δράσης στην ίδια την κοινότητα, καθώς και μια δυναμική, διαρκώς εξελισσόμενη πολιτιστική σκηνή στην περιοχή. Όραμα της ομάδας είναι η θεσμοθέτηση ενός Κοινοτικού Κέντρου που θα λειτουργεί ως χώρος δημιουργίας, έκφρασης και απασχόλησης των νέων της πόλης. Τα μέλη της Cultterra είναι ενεργοί πολίτες του αύριο που διαμορφώνουν περιεχόμενο και δομές πολιτισμού ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης της Ελευσίνας μετά το πέρας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Είναι το πρόσωπο του μέλλοντός της.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes