Μυστήριο 62  Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο: 4η έκδοση


Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης

Το Μυστήριο_62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο επιστρέφει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στις 19.00, στο επιβλητικό προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, πάντα υπό το φως της πανσελήνου. Μια δράση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που έρχεται να μυήσει το κοινό στην τέχνη της βραδύτητας, μειώνοντας τους ξέφρενους ρυθμούς ενός κόσμου που κινείται πολύ γρήγορα. Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης εδώ.

Η τέταρτη έκδοση της πρωτότυπης αυτής σειράς ομιλιών της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων, υπό τη καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Λεοντάρη: τη συναυλία του διεθνούς μουσικοσυνθέτη Mihaly Vig, συνθέτη της μουσικής των ταινιών του Bela Tarr, την προβολή του ντοκιμαντέρ “Orders of Time and Motion: The Shots of Satantango” του Kevin B. Lee για τη διαχείριση του χρόνου στον κινηματογράφο από τον Ούγγρο σκηνοθέτη, μία εφήμερη θεματική γλυπτική εγκατάσταση από φοιτητές/τριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, υπό την επιμέλεια της καθηγήτριας Αγγελικής Αυγητίδου, και την ηχητική περφόρμανς Η Φωνή του Σαλιγκαριού, εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Λουίς Σεπούλβεδα Η ιστορία ενός σαλιγκαριού που ανακάλυψε την σημασία της βραδύτητας, σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου. Η βραδιά ολοκληρώνεται με τη συζήτηση Ο ανέκφραστος Χρόνος / H Μουσική του Σύμπαντος μεταξύ του Στράτου Θεοδοσίου, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με τον Δημήτρη Αναγνώστου, σκηνοθέτη και Διδακτορικό ερευνητή του έργου του Bela Tarr. Συντονίζει ο Γιάννης Λεοντάρης.

MYSTERY 62 Nigths of Slowness Photo Pantelis Ladas 2 1

Η Νύχτα Βραδύτητας (Nuit de lenteur) παρουσιάστηκε το 2018 για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ως μέρος μιας ετήσιας εκδήλωσης των Γαλλικών Ινστιτούτων από όλον τον κόσμο αφιερωμένης στην ανταλλαγή και κυκλοφορία των ιδεών. Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εξελίσσει τη δράση τιτλοφορώντας την Μυστήριο_62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο, και παρουσιάζοντας δύο φορές τον χρόνο, υπό το φως της πανσελήνου, μία σειρά πρωτότυπων ομιλιών πάνω στην έννοια του χρόνου, με διακεκριμένους προσκεκλημένους και ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα.

Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2021 και περιελάμβανε ομιλίες από τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή του συνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ. Η δεύτερη έλαβε χώρα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς με προσκεκλημένους τον σκηνοθέτη Patrick Bokanowski και τη συνθέτρια Michele Bokanowski. Στην τρίτη της εκδοχή τον Μάιο 2022, πραγματοποιήθηκαν περιπατητικές διαδρομές στην πόλη, προβολή ταινίας, μουσική performance και συζήτηση ανάμεσα στον αρχιτέκτονα Σταύρο Σταυρίδη και τον καθηγητή φιλοσοφίας Στέφανο Ροζάνη, υπό τον συντονισμό του Γιάννη Λεοντάρη.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes