Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης


Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο το Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης, τη νέα γλυπτική εγκατάσταση της Στεφανίας Στρούζα, της καταξιωμένης εικαστικού η οποία μόλις πριν από λίγο καιρό απέσπασε το βραβείο της φετινής Art Athina για νέους καλλιτέχνες.

Συντελεστές:

Σύλληψη ιδέας, καλλιτεχνικό έργο: Στεφανία Στρούζα
Διεύθυνση επιμέλειας: Ζωή Μουτσώκου, Διευθύντρια Σύγχρονης Τέχνης 2023 Ελευσίς
Επιμέλεια έκθεσης: Δάφνη Δραγώνα
Μελέτη εφαρμογής: Ιωάννης Παναγιωτίδης, qoop metalworks – Νίκος Σούλης
Τρισδιάστατος σχεδιασμός μοντέλου: qoop metalworks – Χρήστος Γυφτόπουλος
Μεταλλικές υποστηρικτικές κατασκευές: qoop metalworks
Κατασκευή & επίβλεψη έργου: Ιωάννης Παναγιωτίδης
Φωτισμοί / ηλεκτρολογικές εργασίες: Νίκος Σταματόπουλος
Συντονισμός έργου: Ζωή Μουτσώκου, Ζωή Δρακοπούλου
Βοηθός παραγωγής: Σιμώνη Νιάρου
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΚΕ
Χορηγίες Υλικών: Δήμος Ελευσίνας – ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΥ, EVOMAT – Πιπιλής Ασβεστοποιία

Μία διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: 15 Δεκεμβρίου 2023 έως 11 Φεβρουαρίου 2024
Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη έως Παρασκευή, 17.00 – 20.00
Σάββατο & Κυριακή, 13.00 – 20.00
Χώρος: Παλαιό Ελαιουργείο

Κλειστά: 24/12 & 31/12

Εγκαίνια:

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, 18.00 [Στο πλαίσιο της τριήμερης τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη: Έναρξη | Μία τελετή]

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο, στο πλαίσιο της τριήμερης τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη: Έναρξη | Μια τελετή.

Η εγκατάσταση αναφέρεται στην οικολογική καταστροφή που βιώνει ο πλανήτης σήμερα, έχοντας ως σημείο εκκίνησης την παράκτια ζώνη της Ελευσίνας. Συνεχίζοντας το καλλιτεχνικό έργο της πάνω στον μύθο της Μήδειας, αυτή τη φορά επιλέγει ως σημείο αναφοράς το θεατρικό τρίπτυχο του Heiner Müller Ρημαγμένη όχθη – Μήδειας υλικό – Τοπίο με Αργοναύτες (1982), όπου η Μήδεια γίνεται αντιληπτή ως «τόπος» στον οποίο χαράσσονται μνήμες και τραύματα ενός βίαιου πατριαρχικού και καταναλωτικού κόσμου. Η Στρούζα αξιοποιεί το ερμηνευτικό αυτό σχήμα και προχωρά σε μια ταύτιση της Μήδειας με τη Φύση και με τον τόπο της Ελευσίνας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της βαριάς βιομηχανίας καθώς και της διάβρωσης εγκαταλελειμμένων πλοίων στην περιοχή.

Το έργο παίρνει τη μορφή γλυπτικής εγκατάστασης σε τρία διακριτά αλλά και συνδεόμενα μέρη ακολουθώντας τη δομή του κειμένου του Müller. Αυτά αναπτύσσονται στον χώρο ως νησίδες γης και τμήματα μίας παράκτιας περιοχής όπως αυτής του κόλπου της Ελευσίνας.

Η Ρημαγμένη όχθη αναφέρεται σε ένα «τοπίο με τη φύση σε αποσύνθεση», όπως το περιγράφει ο ίδιος ο Müller, όπου διαφαίνονται τα ίχνη της ανθρώπινης μόλυνσης και καταστροφής. Ένα επιδαπέδιο έργο σαν συνονθύλευμα και κράμα από φυσικές ύλες και βιομηχανικά υλικά υποδηλώνει ένα τοπίο σχεδόν εγκαταλελειμμένο με αναφορές στη διάβρωση, τη μόλυνση και την υπερεκμετάλλευση της φύσης.

Το Μήδειας υλικό εστιάζεται στην έμφυλη ταυτότητα και ανισότητα αλλά και στην αυτενέργεια και μεταμόρφωση της ύλης. Ένα ένδυμα-γλυπτό από διάφανο πλαστικό με οξειδωμένα τμήματα παραπέμπει στο νυφικό της Μήδειας με το οποίο φόνευσε τη Γλαύκη. Αναφέρεται στην επικινδυνότητα της αόρατης ρύπανσης αλλά και της κοινωνικοπολιτικής ατμόσφαιρας που περιβάλλει και απειλεί οντότητες και κοινότητες ανά τον κόσμο.

Το Τοπίο με Αργοναύτες αποτελεί μνεία στο συλλογικό ασυνείδητο μιας σύγχρονης κοινωνίας αντιμέτωπης με την εκμετάλλευση, την καταστροφή και τις ευθύνες που και η ίδια φέρει. Γλυπτά από αλουμίνιο παραπέμπουν στην Αργώ του μύθου, σε κουφάρια παροπλισμένων πλοίων και σε τεχνολογικά θραύσματα. Το τοπίο λειτουργεί ως σχόλιο στην επιθυμία για άμετρη τεχνολογική πρόοδο και σε μορφές αποικιοποίησης από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

Στο εικαστικό αυτό τρίπτυχο, η Μήδεια ως τραυματισμένος από την ανθρώπινη δραστηριότητα τόπος αφήνει να διαφανούν οι σχέσεις φύσης και πολιτισμού, ανθεκτικότητας και φθοράς, μύθου και πραγματικότητας για να καταστεί τελικά ορατή η σύνδεση και αλληλεξάρτησή τους. Ισορροπώντας ανάμεσά τους ως τεχνοφυσική δύναμη, ο χαρακτήρας της φανερώνει κατά την καλλιτέχνιδα πως οι μύθοι μπορούν να μιλήσουν για τα κατεστραμμένα τοπία της Ανθρωπόκαινου εποχής και να ενεργοποιήσουν πρακτικές συλλογικής γνώσης και δράσης μέσα από την ίδια την υλικότητα.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes