Μυστήριο 8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία

Συντελεστές:

Φωτογραφίες: Αντώνης Θεοδωρίδης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Mikiko Kikuta
Επιμελητικό Κείμενο: Christian Oxenius
Συντονισμός Έργου (2023 ΕΛΕΥΣΙΣ)
Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξη:
Γεωργία Βουδούρη
Προϊστάμενος Πολιτιστικής Ανάπτυξης: Νεοκλής Μαντάς
Μια Παραγωγή της 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ | Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Με την υποστήριξη του
EU- Japan Fest Japan committee

Πληροφορίες:

Λειτουργία Έκθεσης: Δευτέρα & Τρίτη κλειστά, Τετάρτη-Παρασκευή 17:00-20:00, Σάββατο & Κυριακή 13:00-20:00

Κλειστά: 24/12 & 31/12

Μέσω της Ανοιχτής Πρόσκλησης για Εικαστικούς Φωτογράφους και στο πλαίσιο του έργου Μυστήριο 8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία”, πάντα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Mikiko Kikuta και τον οργανισμό EU Japan Fest, ο Έλληνας φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης επιλέχθηκε να ταξιδέψει στην Ιαπωνία και να καταγράψει τα ίχνη του ιαπωνικού πολιτισμού στην επαρχία της Οσάκα. Έπειτα, παρέμεινε στην Ελευσίνα συνεχίζοντας τη φωτογραφική του παρατήρηση, αναζητώντας πιθανές συγκλίσεις και αποκλίσεις των δύο γεωγραφικών τόπων και ιστορικών πολιτισμών στο σήμερα. Ως επισφράγισμα αυτού του ταξιδιού, επιστρέφει για μια Έκθεση Φωτογραφίας υπό τον τίτλο “Η Επιστροφή της Άνοιξης και άλλες Ιεροτελεστίες της Μετάβασης”, η οποία είναι αφιερωμένη στις αντιστίξεις και στις αντιπαραβολές δύο διαφορετικών κόσμων, ανακαλύπτοντας έναν κοινό τόπο μέσα από έννοιες καθολικές, όπως η εναλλαγή των εποχών και οι μεταβάσεις από τη φθορά στην αναγέννηση, από το πένθος στη χαρά, από την παιδικότητα στην ενηλικίωση.   

Λίγα Λόγια για τη δράση European Eyes on Japan / Japan Today από την Mikiko Kikuta: Από το 1999, το φωτογραφικό project  European Eyes on Japan / Japan Today φιλοξενεί στην Ιαπωνία φωτογράφους από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης για να ανακαλύψουν ξανά -μέσα από τη δουλειά τους- όλες εκείνες τις εκφάνσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, που συχνά προσπερνάμε. 

Οι φωτογραφίες τους παρουσιάζονται με τη μορφή έκθεσης στους τόπους που οι εκάστοτε φωτογράφοι έζησαν και εργάστηκαν. Στην Ευρώπη, αυτό μπορεί να ιδωθεί σαν μια ευκαιρία υπέρβασης των στερεοτύπων, αφού οι θεατές εκτίθενται στην Ιαπωνία του σήμερα.  

Μέχρι σήμερα, 69 Ευρωπαίοι εικαστικοί φωτογράφοι έχουν επισκεφθεί με το φακό τους 43 περιφέρειες της Ιαπωνίας. Για το 2023, ο Αντώνης Θεοδωρίδης από την Ελλάδα και η Andrea Palásti από τη Σερβία εργάστηκαν στην Osaka. Η πρωτοβουλία αναμένεται να καλύψει και τις 47 Ιαπωνικές περιφέρειες.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes