Μυστήριο 68 ΣΤΑΛΚΕΡ – Φεβρουάριος

Μυστήριο 68 ΣΤΑΛΚΕΡ - Φεβρουάριος

Το έργο Μυστήριο 68 ΣΤΑΛΚΕΡ, οι περιπατητικές διαδρομές και τα παιχνίδια πόλης της 2023 Ελευσίς σε συνεργασία με την ομάδα πeripatos, που συνδημιουργήθηκαν με την τοπική κοινωνία της Ελευσίνας, πλησιάζουν στο τέλος τους.

Ημέρες – Ώρες

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, 12:00 – 14:00
Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, 12:00 – 14:00
Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 12:00 – 14:00
Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, 12:00 – 14:00

Ύστερα από έναν χρόνο δημιουργικής συνεργασίας, εξερεύνησης και ανακάλυψης, 70 κάτοικοι και λάτρεις της Ελευσίνας συνεργάστηκαν με διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, ξεναγούς, ειδικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες και ανέπτυξαν διαδραστικές εμπειρίες στον δημόσιο χώρο, που εκφράζουν την κοινότητά τους με θεματικές όπως το περιβάλλον, η βιομηχανική αρχαιολογία κ.ά. Οι πολίτες ανέλαβαν τον ρόλο του αφηγητή και οδήγησαν περίπου 800 επισκέπτριες και επισκέπτες σε διαδραστικές, πολιτιστικές εμπειρίες στο δημόσιο τοπίο. 

Το Μυστήριο 68 ΣΤΑΛΚΕΡ μας προσκαλεί στις τελευταίες διαδρομές, για να διασχίσουμε παρέα τους δρόμους της Ελευσίνας, να ανακαλύψουμε τις ιστορίες της και να δημιουργήσουμε κοινές εμπειρίες πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης. 

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού μας μιλάει για το ελευσίνιο φυσικό περιβάλλον, όπως άνθιζε αλλά και όπως επιβιώνει σήμερα στον αστικό ιστό. Δύο ακόμη ομάδες πολιτών, με ειδικό ενδιαφέρον για την αρχαιολογία, την ιστορία και για τη βιομηχανική κληρονομιά, ανακαλούν μνήμες και αφηγούνται ιστορίες που ξεδιπλώνουν για εμάς τη διαχρονική, πολιτιστική φυσιογνωμία της Ελευσίνας. 

Αναλυτικά οι ημερομηνίες διαδρομών:

  • Σάββατο 3/2/24: 12.00-14.00 → Street Archaeology, μία εναλλακτική περιήγηση

Σημείο εκκίνησης: Συμβολή της Ιεράς Οδού και Αθανασίου & Αναστασίου Μουρίκη (επί της Ιεράς Οδού, μπροστά από την Ελαιουργική)

Ένα από τα πιο σημαντικά λατρευτικά κέντρα της αρχαιότητας, η Ελευσίνα, προσελκύει ανά τους αιώνες μύστες, περιηγητές και επισκέπτες. Η ιστορία της πόλης βρίσκεται παντού γύρω μας, στα διάσπαρτα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία που κρύβονται σε δρόμους, στενάκια, πιλοτές και πλατείες. Άνθρωποι με αγάπη για την αρχαιολογία και την ιστορία της Ελευσίνας, συγκέντρωσαν σε έναν περίπατο γνωστά αλλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό μνημεία. Μαζί, λοιπόν, ως σύγχρονοι περιηγητές, θα εξερευνήσουμε την πόλη και θα μάθουμε για την πολιτιστική της κληρονομιά.

  • Κυριακή 4/2/24: 12.00-14.00 → Βιομηχανικές Μνήμες, ας γίνουμε η φωνή τους…
  • Σάββατο 10/2/24: 12.00-14.00 → Βιομηχανικές Μνήμες, ας γίνουμε η φωνή τους…

Σημείο εκκίνησης: Αναψυκτήριο επί της οδού Κανελλοπούλου (απέναντι από τα Jumbo)

Η Ελευσίνα του σήμερα έχει διαμορφωθεί βάσει της αρχαιολογικής και βιομηχανικής της ιστορίας, η οποία συνιστά την οικονομική και πολιτιστική της ταυτότητα. Είναι η πόλη που, τα τελευταία χρόνια, συνδέεται αναπόσπαστα με την εκβιομηχάνιση της Ελλάδας. Κάτοικοι και λάτρεις της Ελευσίνας δημιούργησαν και προσφέρουν έναν αφηγηματικό περίπατο που δίνει φωνή στην προσωπική και συλλογική εμπειρία των ανθρώπων της βιομηχανίας της. Κατά τη διάρκεια της παράκτιας περιήγησης, θα ανακαλύψουμε εντυπωσιακά κτίρια εργοστασίων και άλλα βιομηχανικά τοπόσημα με επίκεντρο τις ιστορικές μαρτυρίες των εργατών που τους έδωσαν ζωή.

  • Κυριακή 11/2/24: 12.00-14.00 → Δέντρα, άνθη και καρποί… Περιβάλλοντος Οδηγοί

Σημείο εκκίνησης: ARKOPOLIS (τέρμα της οδού Μαρίας Κιουρί)

Η εύφορη πεδιάδα της Ελευσίνας, ποτισμένη από τον ελευσινιακό Κηφισό, αποτελούσε πηγή πλούτου για τους αρχαίους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που η μυθική θεά της καλλιέργειας και του σίτου, η Δήμητρα, συνδέθηκε με αυτόν τον τόπο.

Ωστοσο, είναι αμφίβολο αν η Δήμητρα θα αναγνώριζε την Ελευσίνα σήμερα. Η άφιξη της βιομηχανίας αρχικά ήταν μία ευλογία για τον τόπο, όμως η ακτογραμμή έχει μεταμορφωθεί, οι λόφοι έχουν αλλάξει όψη, τα ποτάμια έχουν εξαφανιστεί. Σήμερα, τελικά, ποια είναι η Ελευσίνα; Ποιο είναι το περιβάλλον της; Ποια νερά τη διασχίζουν, ποια φυτά φυτρώνουν σε αυτή;

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με την πeripatos sociocultural enterprise.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes