Μυστήριο 68 ΣΤAΛΚΕΡ – Αρχαιολογία

Συνεργάτες:

πeripatos sociocultural enterprise,
Artopolis Cultural Association, Caterina Moroni

Τοποθεσία:

Σημείο εκκίνησης: Απέναντι από το Άγαλμα του εργάτη – επί της Ιερά Οδού. Δείτε εδω.

Στο πλαίσιο:

SYNOIKISMOI LOGO 007

Το έργο Mυστήριο 68 ΣΤΑΛΚΕΡ αφορά τη συνδημιουργία περιπατητικών διαδρομών και παιχνιδιών πόλεως σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Κάτοικοι της Ελευσίνας συνεργάζονται με διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, ξεναγούς, ειδικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες για να αναπτύξουν διαδραστικές εμπειρίες στον δημόσιο χώρο που εκφράζουν την κοινότητά τους – με θεματικές όπως το περιβάλλον, η βιομηχανική αρχαιολογία κ.ά. Οι πολίτες αναλαμβάνουν τον ρόλο του αφηγητή και μας προσκαλούν σε διαδραστικές, πολιτιστικές εμπειρίες στο δημόσιο τοπίο.

Οι συμμετέχοντες, ως σύγχρονοι περιηγητές, ξεδιπλώνουν τις πολύπτυχες πλευρές και μνήμες της πόλης και προχωρούν στην απεικόνιση των πολλαπλών οπτικών ερεθισμάτων. Μεθοδολογικά εφαρμόζονται η καλλιτεχνική πρακτική, η εθνογραφική έρευνα και η προφορική ιστορία, ο σχεδιασμός υπηρεσιών και παιχνιδιών πόλης. Αυτή η συνδυαστική μεθοδολογική προσέγγιση αποσκοπεί στη μετουσίωση του δημόσιου χώρου σε έναν ζωντανό και δημιουργικό τόπο έκφρασης της τοπικής κοινωνίας, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να προβληματιστεί και να μοιραστεί όσα αγαπάει.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes