Μυστήριο 67 Αμολή

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Συντελεστές

Αιμιλία Μπουρίτη, Εμπνεύστρια της ιδέας «ΑΜΟΛΗ», Σκηνοθέτης, Εικαστικός, Performance Artist, Υπεύθυνη Πολιτιστικού και Κοινωνικού σχεδιασμού – Ερευνήτρια συμμετοχικών δράσεων
Παναγιώτης Κτενίδης, Ερευνητής – Συντονιστής Δράσεων σύνδεσης Πολιτισμού, Ενέργειας, Αειφόρου Ανθεκτικότητας των Αγροτικών Κοινοτήτων και των προκλήσεων της χρήσης νερού για τους αγρότες του Θριασίου πεδίου
Ανδρομάχη Οικονόμου, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ερευνητικός σύμβουλος
Μπία Παπαδοπούλου, Επιμελήτρια Εκθέσεων – Ιστορικός Τέχνης
Δέσποινα Σαββοπούλου, Επιμελήτρια κειμένων – Δημοσιογράφος, Θεατρολόγος
Πάνος Βιττωράκης, Εικονολήπτης, Σκηνοθέτης
Χάρης Καρούτσος Εικονολήπτης, Μοντάζ
Βούλα Ανδρώνη, Υπεύθυνη οργάνωσης & εκτέλεσης παραγωγής – Φωτογράφος
Ιωάννης Στάμου, Παραδοσιακός μουσικός κλαρίνου
Τάσος Φωτίου, Καθηγητής μουσικής, μουσικός, performer, μουσική επιμέλεια
Κωνσταντίνος Μερετάκης, Μουσική εκτέλεση (Νταούλι).
Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Καλλιτεχνική Πλατφόρμα «Συν+Εργασία» – ΑΜΚΕ

Τραγουδούν οι Αρβανίτισσες: Μαρία Καψάλα, Κούλα Λιόση, Καίτη Νερούτσου, Κατίνα Νερούτσου, Φανή Παπαδά, Νίκη Λυσαίου, Σοφία Κασσάκη, Σοφία Μυλωνά, Ελένη Φυτά, Αικατερίνη Πέππα, Αικατερίνη Στάθη-Σωτηρίου, Αικατερίνη Φαρμάκη

Και από το Σύλλογο Γυναικών Μαγούλας: Σπυριδούλα Παναγοπούλου, Καίτη Τριβέλλα, Μαρίκα Γκόγκου, Αγγελική Δημακοπούλου, Βούλα Κοκκινιώτη, Αθηνά Κουτσοδήμου, Ζωή Κατσίμπρα, Ζωή Καραγιάννη Φιλομήλα. 

 

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 17:00 – 21.30
Μεταφορά θεατών από την πλατεία Δημαρχείου στον Ασπρόπυργο στις 16:30

Τοποθεσίες: Αγροκτήματα των Ευάγγελου Μουζάκα, Σοφίας Ρόδη, Προκοπίου Καλλιέρη, Γεωργίου Καλλέργη

Με την υποστήριξη:

Με την υποστήριξη: Δήμος Ασπροπύργου – Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου
Το Μυστήριο 67 Αμολή υλοποιείται σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου.
Υπό την Αιγίδα και την Υποστήριξη της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων,του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μια διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Μετά από τις δύο επιτυχημένες δράσεις του τρίπτυχου Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo, της ερευνήτριας, εικαστικού και performance artist Αιμιλίας Μπουρίτη που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Αυγούστου και 14 Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, ολοκληρώνεται το Σάββατο στις 23 Σεπτεμβρίου το τελευταίο τμήμα της σύνθετης δράσης που εστιάζει στη δημιουργία δικτύου και ανταλλαγών μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων της περιοχής και αποτελεί την επίσημη πρόταση του Δήμου Ασπροπύργου για την 2023 Ελευσίς.

“Αμολή” για τους αγρότες του Ασπροπύργου σημαίνει το αυλάκι του νερού που ποτίζει τις αγροτικές καλλιέργειες. Το Μυστήριο 67 Αμολή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιπατητική διαδρομή στα αγροκτήματα, συμμετοχή του κοινού στην αγροτική εργασία, όπως φύτευση οπωροκηπευτικών, αφηγήσεις, παραδοσιακή μουσική, αρβανίτικα τραγούδια, performance, εικαστική εγκατάσταση, προβολές, παρουσίαση του ντοκιμαντέρ “100 χρόνια αγροτική ζωή στον Ασπρόπυργο”. Συνάντηση μεταξύ των αγροτικών συλλόγων και κοινοτήτων του Θριασίου Πεδίου και της ευρύτερης Δυτικής Αττικής, συντονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Ασπροπύργου.
.

Οι δράσεις ολοκληρώνονται με την παρουσίαση από ερευνητή του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, των θεμάτων της ενεργειακής μετάβασης στις αγροτικές κοινότητες και οι προκλήσεις της χρήσης νερού για τους αγρότες του Θριασίου πεδίου.

Πρόκειται για μία πολύπλευρη αναφορά στην αγροτική Θεά Δήμητρα, την προστάτιδα της γεωργίας, η οποία παρά τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του Θριασίου πεδίου δεν έφυγε ποτέ από αυτό. Είναι ζωντανή όχι ως ένας μύθος αλλά ως μία πραγματικότητα αφού η πεδιάδα καλλιεργείται συστηματικά από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Το κρίσιμο μήνυμα του έργου είναι ότι η τροφή και η σύνδεση του ανθρώπου με τη γη είναι ένα διαχρονικό στοιχείο όχι μόνον επιβίωσης αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στοιχείο το οποίο οφείλει να διαφυλαχτεί και να έχει τον προστατευόμενο χώρο του στο διαρκώς μεταβαλλόμενο Θριάσιο Πεδίο.

Με εργαλεία τη σύγχρονη τέχνη, τη συμμετοχικότητα, τη βιωματική γνώση και την επιστήμη, το Μυστήριο 67 Αμολή προσεγγίζει τις αγροτικές κοινότητες των δύο πόλεων, της Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου και ευρύτερα του Θριασίου Πεδίου, ξετυλίγοντας την πολιτιστική κληρονομιά τους, μετατρέποντας το αγροτικό τοπίο σε πεδίο νέων δυνατοτήτων.

Συνάντηση των Αρβανιτών Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μαγούλας και Μάνδρας με σκοπό την μεταξύ τους γνωριμία, και εκμάθηση αρβανίτικων τραγουδιών στους συμμετέχοντες.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes