Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο | Ποιητής & Χρόνος ή Η άλλη μεριά του χρόνου


Συντελεστές

Επιμέλεια δράσης: Ηλίας Κουνέλας

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Ελένη Μπερντέ – “Logline”

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

 

Πληροφορίες

Κυριακή 29 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης: 19.00
Ώρα προσέλευσης: 18.30
Χώρος: Προαύλιο Αγίου Νικολάου, Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

Είσοδος: 3€ | Προπώληση: ticketservices.gr και στην είσοδο του χώρου 60 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Προβολή ντοκιμαντέρ «Η Επιστροφή του Ε.Χ. Γονατά» της Εύας Στεφανή Ομιλίες – Συζήτηση με τον πολυσχιδή στοχαστή Σάββα Μιχαήλ και τον Εμμανουήλ Πλειώνη, αστροφυσικό και Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Το Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον χρόνο επιστρέφει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, και πάντα υπό το φως της πανσελήνου. Με τίτλο Ποιητής & Χρόνος ή Η άλλη μεριά του χρόνου,  η έκτη έκδοση της δράσης, υπό την επιμέλεια του Ηλία Κουνέλα, εστιάζει στον ΠΟΙΗΤΗ και τον ΧΡΟΝΟ, αναζητώντας εκείνη τη μεριά του χρόνου που επιστρέφει από την πλευρά των ποιητών στον κόσμο των ζωντανών. Σάμπως οι ποιητές να μας επιστρέφουν από την άλλη μεριά του χρόνου έναν χρόνο βιωμένο που εμείς ποτέ δεν ζήσαμε ή που ζούμε όψιμα εν αγνοία μας.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Η Επιστροφή του Ε.Χ. Γονατά» της Εύας Στεφανή, ενώ στο δεύτερο θα συμβάλουν σε μια διαλογική συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού, ο πολυσχιδής στοχαστής Σάββας Μιχαήλ και ο Εμμανουήλ Πλειώνης, αστροφυσικός και Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Τέλος, θα ακουστούν στίχοι αγαπημένων ποιητών που σχετίζονται με το αποσπασματικό Όλον του χρόνου, από τον ηθοποιό και επιμελητή της δράσης, Ηλία Κουνέλα.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας

Οι Νύχτες Βραδύτητας, ο καθαρός φιλοσοφικός θύλακας και δράση παρακαταθήκης του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, εντάσσονται στην ενότητα «Μυστήρια σε κοινή θέα». Παρουσιάστηκαν το 2018 για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ως μέρος μιας ετήσιας εκδήλωσης των Γαλλικών Ινστιτούτων από όλον τον κόσμο, αφιερωμένης στην ανταλλαγή και κυκλοφορία των ιδεών. Η 2023 Ελευσίς επανέλαβε και εξέλιξε τη δράση, τιτλοφορώντας την Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο», παρουσιάζοντας δύο φορές τον χρόνο, υπό το φως της πανσελήνου, μία σειρά πρωτότυπων δράσεων και ομιλιών πάνω στην έννοια του χρόνου, φιλοξενώντας πάντοτε διακεκριμένους προσκεκλημένους.

Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2021, υπό την επιμέλεια του σκηνοθέτη και συνθέτη The Boy (Aka Αλέξανδρου Βούλγαρη), περιλαμβάνοντας  ομιλίες από τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή του συνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ. Η δεύτερη, επίσης υπό την επιμέλεια του The Boy, έλαβε χώρα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς με προσκεκλημένους τον σκηνοθέτη Patrick Bokanowski και τη συνθέτρια Michele Bokanowski. Στην τρίτη της εκδοχή τον Μάιο 2022, πραγματοποιήθηκαν περιπατητικές διαδρομές στην πόλη, προβολή ταινίας, μουσική performance και συζήτηση ανάμεσα στον αρχιτέκτονα Σταύρο Σταυρίδη και τον καθηγητή φιλοσοφίας Στέφανο Ροζάνη, υπό τον συντονισμό του Γιάννη Λεοντάρη.

Ο ίδιος  επιμελήθηκε και την τέταρτή της έκδοση, που περιελάμβανε συναυλία του διεθνούς μουσικοσυνθέτη Mihaly Vig, προβολή ντοκιμαντέρ του Kevin B. Lee, μία εφήμερη θεματική γλυπτική εγκατάσταση από φοιτητές/τριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, υπό την επιμέλεια της καθηγήτριας Αγγελικής Αυγητίδου, ηχητική περφόρμανς σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου, και συζήτηση μεταξύ του Στράτου Θεοδοσίου, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με τον Δημήτρη Αναγνώστου, σκηνοθέτη και Διδακτορικό ερευνητή του έργου του Bela Tarr. Στην πέμπτη της έκδοση, η δράση εξερεύνησε υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ηλία Κουνέλα, τον χρόνο της εγκατάλειψης, περιλαμβάνοντας προβολή ταινίας του Σταύρου Ψυλλάκη, ομιλίες και συζήτηση μεταξύ του ιστορικού της φιλοσοφίας και ιατρού Γιώργου Κρανιδιώτη, του ακαδημαϊκού φιλόσοφου και λέκτορα Γεώργιου Τσαγδή, του ογκολόγου Νίκου Καρβούνη, της εικαστικού Κατερίνας-Χριστίνας Μανωλάκου και της ηθοποιού Ιφιγένειας Γρίβα.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

IN SITU REALITIES Eleusis Documentary Festival

Με 12 πρεμιέρες ταινιών τεκμηρίωσης, εμπνευσμένες από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές και με σημαντικές συνεργασίες από τον χώρο του κινηματογράφου, εγκαινιάζεται το 1ο IN SITU REALITIES – Eleusis Documentary Festival, ένα έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς.

Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο το Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης, τη νέα γλυπτική εγκατάσταση της Στεφανίας Στρούζα, της καταξιωμένης εικαστικού η οποία μόλις πριν από λίγο καιρό απέσπασε το βραβείο της φετινής Art Athina για νέους καλλιτέχνες.


Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει τη νέα εποχή του ανακαινισμένου εργοστασίου ΙΡΙΣ με το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας από τον διεθνή καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval. Μία έκθεση-αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάζονται στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη Δυτική Αττική, ένα τεράστιο συλλογικό πορτρέτο που αντιπροσωπεύει όσους έχουν σφυρηλατήσει με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια και τη ζωή τους τη σημερινή εικόνα του τόπου όπου κατοικούν. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη : Έναρξη | Μια τελετή.


Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μυστήριο 151 A Rave Down Below, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes