Μυστήριο 60 metamorphoSEA

Μυστήριο 60 metamorphoSEA

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στη Βλύχα από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου το Μυστήριο 60 metamorphoSEA, σε σκηνοθεσία του Ολλανδού θεατρικού σκηνοθέτη Sjoerd Wagenaar.

Συντελεστές:

Σκηνοθέτης: Sjoerd Wagenaar (NL)
Βοηθός σκηνοθέτη: Σέτα Αστραίου Καρύδη (GR)
Συγγραφέας/Δραματουργός: Μανώλης Τσίπος (GR)
Σχεδιάστρια φωτισμών: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη (GR)
Σχεδιαστής ήχου: Dennis van Tilburg (NL)
Σκηνικά-κοστούμια: Διδώ Γκόγκου (GR)
Σχεδιαστής προβολής βίντεο: Jurjen Jellema (NL)
Βοηθός παραγωγής: Γιώργος Παλιός (GR)
Ερμηνευτές (GR): Σπύρος Δέτσικας, Ιωάννα Καρατέγου, Ηρώ Καρρά, Ισαβέλλα Κασιμάτη, Θοδωρής Βράχας
Ερμηνευτές (NL): Jolanda Bazzi, Laila el Bazi
Διοργάνωση & διαχείριση: CHORUS (GR)
Σύλληψη και παραγωγή: CHORUS (GR) & Brave New World Producties (NL)
Συγχρηματοδοτότηση: Creative Europe & 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες παράστασης: 26, 27, 29, 30 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρα: 19:00
Σημείο συνάντησης: Πλατεία Ελευθερίας, 192 00, Ελευσίνα (https://maps.app.goo.gl/hrF72w7qCGAWkSkS6)
Χώρος: Δημόσιος Χώρος – Όρμος Βλύχας
Διάρκεια: 120 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη | Απαραίτητη προκράτηση θέσης εδώ

Χρήσιμες πληροφορίες:

Λόγω της περιπατητικής φύσης της παράστασης, συνιστάται στους θεατές να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια, καθώς και να έχουν μαζί τους κάποιο ζεστό ένδυμα.
Η διαδρομή περιλαμβάνει: εκκίνηση από την Πλατεία Ελευθερίας στην παραλία της Ελευσίνας αυστηρά στις 19:15, περιπατητική διαδρομή μέσα από το εργοστάσιο του Τιτάνα και τελικό προορισμό τον όρμο της Βλύχας, όπου οι θεατές θα κληθούν να καθίσουν σε ενδεδειγμένο σημείο στο έδαφος.
Η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί με πούλμαν μέχρι το σημείο εκκίνησης.
Απαγορεύεται αυστηρά η μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση, φωτογράφιση μέρους ή/και όλης της παράστασης & κάθε χρήση οπτικοακουστικών μέσων καταγραφής.

Μια site-specific περιπατητική παράσταση στο παράκτιο τοπίο της σύγχρονης πόλης της Ελευσίνας και μια πρόσκληση σε μία νέα Οδύσσεια. Οδηγός είναι το 14ο κεφάλαιο του «Οδυσσέα» του James Joyce που, αντλώντας έμπνευση από τη ραψωδία ‘μ’ της Οδύσσειας του Ομήρου, καταπιάνεται με την τρομερή ιστορία της σφαγής των ιερών Βοδιών του θεού Ήλιου στο νησί της Θρινακίας.

Με όχημα αυτήν την ιστορία της ύβρεως που διαπράττεται από τους συντρόφους του Οδυσσέα, στη metamorphoSEA αναζητάται μια σύγχρονη κάθαρση αυτής της αρχαίας ιεροσυλίας. Εδώ, σήμερα, στη σύγχρονη Ελευσίνα, το κοινό καλείται να αναμετρηθεί με τις νέες Σειρήνες, καθώς διασχίζει τον βιομηχανικό χώρο του ΤΙΤΑΝΑ. Στην τοποθεσία «βραχάκια» θα ακουστούν οι φωνές μιας Ελευσίνας που δεν υπάρχει πια, καθώς και το κέλευσμα ΚΟΓΞ ΟΜ ΠΑΞ του αρχαίου Ιεροφάντη των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Αμέσως μετά, περνώντας από τη σημερινή Σκύλλα και Χάρυβδη, οι θεατές θα βρεθούν στo συμβολικά φορτισμένα παραλιακό μέτωπο του όρμου της Βλύχας.

Σαν θεατές σε αρχαία Τιτανομαχία, τα μισοβυθισμένα και παροπλισμένα καράβια, δεξαμενόπλοια, μαούνες και επιβατηγά πλοία κείτονται μάρτυρες μιας άλλου είδους ύβρεως που έχει εκεί διαπραχθεί και που αφορά στον αφανισμό της ξακουστής –υμνημένης από την αρχαιότητα– φύσης του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας. Στη metamorphoSEA αναζητείται όποια ομορφιά μπορεί ακόμη να κρύβεται μέσα στην καταστροφή. Μια νέα γλώσσα θα αναδυθεί, ικανή να μας μιλήσει για την απαραίτητη σύγχρονη μεταμόρφωση μέσα σε όλους εμάς, τους σύγχρονους συντρόφους του Οδυσσέα.

Λίγα λόγια για τη δράση Μυστήριο 60 metamorphoSEA

Το Μυστήριο 60 metamorphoSEA υλοποιείται στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Ulysses European Odyssey, που συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe. Αφορά στη διασύνδεση 18 ευρωπαϊκών πόλεων, εστιάζοντας στην κινητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων μέσα από πολιτιστικές πρακτικές. Αποτελεί μια συνεργατική και καλλιτεχνική μορφή συμμετοχικής δράσης μέσω της οποίας τοπικές κοινότητες, καλλιτέχνες, περιβαλλοντολόγοι και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι κατέχουν καίριες θέσεις στην Ελευσίνα, μπορούν να φανταστούν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον. Η site specific καλλιτεχνική παρέμβαση του Ολλανδού θεατρικού σκηνοθέτη Sjoerd Wagenaar με πηγή έμπνευσης την ακτή της Ελευσίνας και συγκεκριμένα την περιοχή της Βλύχας, πραγματοποιείται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο. Ξεκινά με ένα άνοιγμα προς την κοινωνία, διερευνώντας το πάθος των κατοίκων της Ελευσίνας για τη θάλασσα και την επιθυμία τους για επανένωση με την ακτογραμμή της. Για την εκτέλεση της περφόρμανς συνεργάζονται Έλληνες και Ολλανδοί καλλιτέχνες, ξεκινώντας μια διεθνή ανταλλαγή δεξιοτήτων, πρακτικών και εμπειριών.

Photo credit: Jurjen Jellema

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes