Μυστήριο 56 4η Συνάντηση Πολιτισμός 2030


Μυστήριο 56 4η Συνάντηση Πολιτισμός 2030

Κύρια επιδίωξη της Συνάντησης Πολιτισμός 2030 είναι, μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών έργων, συζητήσεων και εργαστηρίων, να δημιουργήσει ένα πεδίο προβληματισμού, ιδεών και προτάσεων για τη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας και των πόλεων, με ορίζοντα το 2030.

Συντελεστές:

Συνεργάτης: Μπασάρτ (GR)
Επιμέλεια: Κέλλυ Διαπούλη

Η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 είναι ένας από τους νέους θεσμούς που εισάγει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καθώς και ένα από τα βασικά προγράμματα παρακαταθήκης. Κύρια επιδίωξη της Συνάντησης Πολιτισμός 2030 είναι, μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών έργων, συζητήσεων και εργαστηρίων, να δημιουργήσει ένα πεδίο προβληματισμού, ιδεών και προτάσεων για τη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας και των πόλεων, με ορίζοντα το 2030.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Συνάντησης Πολιτισμός 2030 δημιουργεί έναν φυσικό χώρο στον οποίο άνθρωποι και φορείς που εμπλέκονται στο πεδίο της πολιτιστικής παραγωγής από διαφορετικές θέσεις (καλλιτέχνες, πολιτικοί, πολιτιστικοί διαχειριστές, θεωρητικοί κτλ.) μπορούν να μοιραστούν τα προβλήματα, τις δυσκολίες, αλλά κυρίως τις προσδοκίες και τα όνειρά τους σε σχέση με το μέλλον της δουλειάς τους και των κοινοτήτων στις οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται. Με αυτόν τον τρόπο η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 γίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους τους εμπλεκομένους να διευρύνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η πρώτη Συνάντηση Πολιτισμός 2030 διοργανώθηκε στην Ελευσίνα το 2018 με τίτλο «Είναι η τέχνη πρωτεύουσα;», ενώ ακολούθησε η δεύτερη το 2019 με τίτλο «Άνθρωποι, ιστορίες, πολιτισμός».

Μετά την περίοδο της πανδημίας και τους περιορισμούς που αυτή επέβαλε, η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 επανέρχεται στο πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς με δύο διοργανώσεις, τον Νοέμβριο του 2022 και του 2023 αντίστοιχα, εστιάζοντας στο τι σημαίνει «καλλιτεχνική ιθαγένεια» (πολιτειότητα) και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν η τέχνη και οι καλλιτέχνες ως φορείς κοινωνικής αλλαγής και ευημερίας.

Θεματικός Άξονας

Εργασία

Ο θεματικός άξονας Εργασία του καλλιτεχνικού προγράμματος διερευνά το παρελθόν και το μέλλον της εργασίας, τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της επισφάλειας και την καλλιέργεια ενός μοντέλου σύγχρονης, βιώσιμης οικονομίας, με χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή διασύνδεση της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία. Προσεγγίζεται έτσι και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιομηχανία, η οποία έχει αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες. Δημιουργεί συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιστήμονες, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», «Culture My Profession/Culture My Hobby», «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο: 5 Έκδοση

Το Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο επιστρέφει τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στο επιβλητικό προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, πάντα υπό το φως της πανσελήνου.

Μυστήριο 38 Μουσική των σπιτιών

Διαδρομές στους οικισμούς/συνοικισμούς της πόλης με επιλεγμένες μουσικές που ακούγονται μέσα από τα σπίτια και διαχέονται στον δημόσιο χώρο από τις πόρτες και τα παράθυρα.

Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Culture Action Europe παρουσιάζουν στην Ελευσίνα, από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, το Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference 2023, με θέμα Handle with Care | Culture for Social Well-being.

Μυστήριο 49 Συμπόσιo #4

Το Μυστήριο 49 Συμπόσια είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε και να φάμε μαζί. Να ανταλλάξουμε γαστρονομικές παραδόσεις, ιστορίες, τρόπους.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

June

Days
Hours
Minutes
What's on

Ιούνιος

Days
Hours
Minutes