Μυστήριο 49 Συμπόσιo #3


Μυστήριο 49 Συμπόσιo #3

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σας προσκαλεί στο Συμπόσιο #3: Μάνδρα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 14:30 στην Κεντρική Πλατεία Μάνδρας σε συνεργασία με συλλογικότητες της πόλης.

Πληροφορίες

Είσοδος Ελεύθερ με προκράτηση θέσεων εδώ.

Για μία ημέρα, η πλατεία της Μάνδρας μετατρέπεται σε ένα μεγάλο δημόσιο τραπέζι, με ομιλίες για το φαγητό, ιδιαίτερες συνταγές με στόχο να γνωρίσουμε τον πλούσιο πολιτισμό των γεύσεων των επιμέρους κοινοτήτων της πόλης.

Μία ευκαιρία να “γευτούμε” τον πολιτισμό. Να βρεθούμε και να φάμε μαζί. Να ανταλλάξουμε γαστρονομικές παραδόσεις, ιστορίες, τρόπους. Να έρθουμε λίγο πιο κοντά μέσα από την πιο ανεπιτήδευτη, μα και την πιο αισθαντική καθημερινή μας συνήθεια.

Οι δράσεις της ενότητας Μυστήριο 49 Συμπόσια έχουν ως επίκεντρο το φαγητό και την πολιτισμική ανταλλαγή που το συνοδεύει με στόχο τη γνωριμία με τις κοινότητες της Ελευσίνας και των όμορων πόλεων. Από την επιλογή της πρώτης ύλης και τα ταξίδια που έχει κάνει για να φτάσει στο πιάτο μας, τον τρόπο που την επεξεργαζόμαστε και τη σερβίρουμε, αλλα και τις παραδόσεις, τα ταμπού, τις συνθήκες συνύπαρξης και διαλόγου που συνοδεύουν το γεύμα μας, μπορεί κανείς να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα για μας και τη ζωή μας.

Σε συνεργασία με τις Ταβέρνες “Η Δροσιά” και ”Ελιά”.

Μυστήριο 49 Συμπόσια

Η διατροφή, το φαγητό, είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της πολιτισμικής ιστορίας. Και όχι μόνο το τι τρώμε, αλλά και το πώς. Από την επιλογή της πρώτης ύλης και τα ταξίδια που αυτή έχει κάνει για να φτάσει στο πιάτο μας, τον τρόπο που την επεξεργαζόμαστε και τη σερβίρουμε, αλλά και από τις παραδόσεις, τα ταμπού, τις συνθήκες συνύπαρξης και διαλόγου που συνοδεύουν το γεύμα μας μπορεί κανείς να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα για μας και τη ζωή μας. Ή, όπως λέει ο Jean-François Bergier, ο χρόνος και η γεωμετρία, τα αγαθά και οι άνθρωποι – το καθετί αντανακλάται στο βάθος του πιάτου.

Μέσα από μια σειρά δράσεων που έχουν τη μορφή εκτεταμένων δημόσιων τραπεζιών, εμπλουτισμένων με τοπική λαϊκή μουσική, εστιάζουμε στο φαγητό και στην πολιτισμική ανταλλαγή που το συνοδεύει. Κάθε φορά οι προσκεκλημένοι συμμετέχοντες, από την ανθρωπογεωγραφία της Ελευσίνας, εμπνέονται από ένα συγκεκριμένο θέμα και βασίζονται σε συγκεκριμένες συνταγές της πλούσιας λαογραφικής παράδοσης. Το Μυστήριο 49 Συμπόσια είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε και να φάμε μαζί.

Να ανταλλάξουμε γαστρονομικές παραδόσεις, ιστορίες, τρόπους. Να έρθουμε λίγο πιο κοντά μέσα από την πιο ανεπιτήδευτη, μα και την πιο αισθαντική καθημερινή μας συνήθεια. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς λαογραφικούς συλλόγους της Ελευσίνας.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 92 Piano, Violin, Viola, Cello

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής dissonΑrt παρουσιάζει την εμβληματική σύνθεση του Morton Feldman Piano, Violin, Viola, Cello.


Μυστήριο 177 Visions from the Underworld

Η έκθεση Visions from the Underworld εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αντλεί ελεύθερα στοιχεία από μυστικές εμπειρίες και τα χρησιμοποιεί ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

MARCH

Days
Hours
Minutes
What's on

ΜΑΡΤΙΟΣ

Days
Hours
Minutes