Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων


Συντελεστές:

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Γκίγκη Αργυροπούλου – θεωρητικός, επιμελήτρια, σκηνοθετης
Βασίλης Νούλας – σκηνοθέτης, εικαστικός
Κώστας Τζημούλης – εικαστικός, ακαδημαϊκός υπότροφος
Χριστίνα Καραγιάννη – χορεύτρια, ερευνήτρια
I broke the vase – Εύα Ματσίγγου & Νεφέλη Σάνη / καλλιτεχνικό και ερευνητικό ντούο

Σύλληψη – Διοργάνωση: το ΟΧΤΩ, critical institute for arts and politics
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Επίσης συμμετέχουν:
Βάσω Κανελλοπούλου – συγγραφέας, ερευνήτρια, μέλος του Δικτύου ΣΙΤΩ
Λευτέρης Μπιτζιλεκης – βιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Περιβολάκι – βιολογικό αγρόκτημα
Δημήτρης Ταχιας – Γεωπόνος, Παιδαγωγός

Πληροφορίες:

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Ώρες: 11.00 – 16.00

Για συμμετοχή στα εργαστήρια, δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Από τις 25 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το ΟΧΤΩ, critical institute for arts and politics διοργανώνουν το Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων, δύο συμμετοχικά εργαστήρια που απευθύνονται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τις τέχνες, το περιβάλλον και την πολιτική και θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός συλλογικού καλλιτεχνικού έργου.

Μέσα από διατομεακές συνεργασίες επιστημόνων και καλλιτεχνών από τα πεδία των εικαστικών, των παραστατικών τεχνών και της μουσικής, οι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις των δύο εργαστηρίων Σπόροι και ζιζάνια (25 έως 28 Μαΐου) και Όλα τα νησιά φτιάχνουν ένα αρχιπέλαγος (28 Μαΐου έως 1 Ιουνίου) ακολουθούν τα ταξίδια των σπόρων και τους ρυθμούς και τα σχήματα της θάλασσας, αντίστοιχα. Εξερευνώντας ποιητικές αλλά και πολιτικές σχέσεις παραγωγής, ανάπτυξης, παρασιτισμού και αδράνειας, επιδιώκουν να αναδείξουν τοπικά οικοσυστήματα και δίκτυα αλληλουποστήριξης, ενώ θέτουν γενικότερα ερωτήματα για τις κρίσιμες νέες πρακτικές, μεθοδολογίες και παιδαγωγικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και τις ανάλογες προεκτάσεις τους στο αστικό, φυσικό και κοινωνικοπολιτικό πεδίο.

Το συλλογικό καλλιτεχνικό έργο που θα παραχθεί από τους συμμετέχοντες των δύο εργαστηρίων θα παρουσιαστεί, τον Σεπτέμβριο του 2023, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Αναλυτικά τα εργαστήρια:

Σπόροι και ζιζάνια | 25 έως 28 Μαΐου 2023

Στο πρώτο ανοιχτό ερευνητικό εργαστήριο εξετάζονται θεωρίες βιοποικιλότητας, συμβίωσης και αλληλεπίδρασης και το πώς αυτές εφαρμόζονται σε διάφορα συστήματα φυτικής παραγωγής και αγροτικής καλλιέργειας. Πώς αυτές οι θεωρίες και πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στην προσέγγιση του διακυβεύματος της συνύπαρξης με τις ανάλογες προεκτάσεις στο αστικό και πολιτικό πεδίο; Η μονοκαλλιέργεια ή / και βιοποικιλότητα προσφέρονται ως μοντέλα προς κριτική σκέψη και δημιουργική δράση. Στις συναντήσεις θα συμμετέχουν επιστήμονες, καλλιεργητές και καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών.

Όλα τα νησιά φτιάχνουν ένα αρχιπέλαγος | 28 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2023

Το δεύτερο ανοιχτό ερευνητικό εργαστήριο εξετάζει, μέσα από παραδείγματα θεωριών και επιστημονικών πρακτικών γύρω από τη θάλασσα του Αιγαίου, τα δημιουργικά μοτίβα και τους σχηματισμούς των νησιωτικών συμπλεγμάτων. Το εργαστήριο στοχεύει στο να διερευνήσει τη δημιουργία συμβιωτικών δομών, τοπικών οικοσυστημάτων, δικτύων αλληλοστήριξης μέσα από τη μικροκλίμακα του ανθρώπινου σώματος. Ακολουθώντας καλλιτεχνικές συμμετοχικές διαδικασίες, προτείνεται η ανάδειξη της σημασίας του αρχιπελάγους ως χρήσιμου μοντέλου για νεες πρακτικές συμβίωσης και ανθρωπογεωγραφίας. Στις συναντήσεις θα συμμετέχουν επιστήμονες, μουσικοί και καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!


Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 12 η συνεχή χρονιά στην Ελευσίνα το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes