Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του έργου Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων στο εργοστάσιο Ίρις. Εξερευνώντας ποιητικές αλλά και πολιτικές σχέσεις παραγωγής, ανάπτυξης, παρασιτισμού και αδράνειας, την περασμένη άνοιξη, πραγματοποιήθηκαν τα συμμετοχικά εργαστήρια “Όλα τα νησιά φτιάχνουν ένα αρχιπέλαγος” και “Σπόροι και ζιζάνια”, στα οποία αναδείχτηκαν τοπικά οικοσυστήματα και δίκτυα αλληλοστήριξης. Μέσα από διατομεακές συνεργασίες επιστημόνων και καλλιτεχνών, η ομάδα του ΟΧΤΩ πρότεινε εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που ακολουθούν τους ρυθμούς και τα σχήματα της θάλασσας και τα ταξίδια των σπόρων. Στο Ίρις θα παρουσιαστεί ένα video – καλλιτεχνικό έργο που προέκυψε από τη διαδικασία των εργαστηρίων καθώς και μια ανοιχτή στο κοινό συμμετοχική περφόρμανς που θα επιχειρήσει – με πρακτικές και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων – να δημιουργήσει μια εφήμερη παρέμβαση.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, η συγγραφέας-ακτιβίστρια Βάσω Κανελλοπούλου από το δίκτυο ΣΙΤΩ ευαισθητοποίησε τους συμμετέχοντες γύρω από τις τράπεζες σπόρων και την τρέχουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους, ενώ το καλλιτεχνικό και ερευνητικό ντούο I broke the vase (Εύα Ματσίγγου και Νεφέλη Σάνη) τους μύησε σε πρακτικές deep listening· ο βιολόγος Λευτέρης Μπιτζιλέκης τους εξοικείωσε με τη βιοποικιλότητα και την ιδιαιτερότητα της χλωρίδας και πανίδας του Αιγαίου επιχειρώντας μια αναδρομή στο βαθύ γεωλογικό παρελθόν, ενώ η χορεύτρια-ερευνήτρια Χριστίνα Καραγιάννη τους βοήθησε να μεταφέρουν τη γνώση σε κινησιολογικά και χειρονομιακά μοτίβα· η ανάδειξη της σημασίας του αρχιπελάγους του Αιγαίου ως χρήσιμου μοντέλου για την αντιμετώπιση σημαντικών ερωτημάτων στη βιογεωγραφία, την οικολογία και τις εξελικτικές διαδικασίες βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής μας. Μέσα από την επισκόπηση θεωριών γέννησης και σχηματισμού των νησιωτικών συμπλεγμάτων, και προχωρώντας σε θεωρίες νησιωτικής αυτονομίας και/ ή αλληλεξάρτησης στόχος ήταν η διερεύνηση συμβιωτικών δομών, τοπικών οικοσυστημάτων, δικτύων αλληλοστήριξης. Ο γεωπόνος-παιδαγωγός Δημήτρης Ταχιάς μίλησε για τις διαδρομές και τα εξελικτικά στάδια των σπόρων, ενώ η επίσκεψή μας στο βιολογικό πολυλειτουργικό αγρόκτημα “Περιβολάκι” στα Μέγαρα έφερε τους συμμετέχοντες σε άμεση επαφή με ένα πρότυπο εγχείρημα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Τα συμμετοχικά εργαστήρια περιελάμβαναν ζώνες συλλογικής ανάγνωσης, δημιουργικής γραφής, αναστοχασμού, δημιουργίας ενός ιδιότυπου λεξικού, ανάπτυξης προβληματισμών κι ανταλλαγής απόψεων. Με τη πολυεπίπεδη δράση “Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων” τέθηκαν γενικότερα ερωτήματα για τις κρίσιμες νέες πρακτικές, μεθοδολογίες και παιδαγωγικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και τις ανάλογες προεκτάσεις τους στο αστικό, φυσικό και κοινωνικό-πολιτικό πεδίο.