Μυστήριο 42 Futuring Waters


Συντελεστές:

Καλλιτέχνις: Τζένη Μαρκέτου

Σύμβουλος Επιμέλειας: Ελένη Ρήγα

Με την συμμετοχή των: Νίκος Αναστασόπουλος, Δήμητρα Ιωάννου (textlab), Τατιάνα Θεοδωροπούλου, Αριάνα Καλλιγά, Παναγής Μαρκέτος, Μιχαήλ Σκούλλος, Blanca de la Torre, Denis Maksimov-Gupta, Joulia Strauss, Angela YT Chan

 

Από τις 29 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου 2023, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η διεθνής εικαστικός και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου, στο πλαίσιο του Μυστήριο 42 Futuring Waters, πραγματοποιούν μια σειρά δημόσιων διεπιστημονικών και διακαλλιτεχνικών συναντήσεων (εργαστήρια, διαλέξεις, περφόρμανς, podcast, επιτόπιες επισκέψεις κ.ά.) με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους, οι οποίες θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μανιφέστου για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα εξερευνώντας δυνητικά κοινωνικο-οικολογικά μέλλοντα. Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο, με τίτλο “A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina” (“Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα”), θα παρουσιαστεί, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2023 στο πλαίσιο του Ecoculture Festival, και θα συνοδεύεται από μια εικαστική έκθεση καθώς και μια ειδική έντυπη έκδοση.

Δικαίωμα συμμετοχής στις συναντήσεις έχουν όλοι, τόσο τα παιδιά από την ηλικία των 12 ετών όσοι και οι ενήλικοι. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή κατοίκων της Ελευσίνας.

Η συμμετοχή στις συναντήσεις είναι δωρεάν.
Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Οι συμμετέχοντες έχουν δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συναντήσεις και σε ένα ή περισσότερα εργαστήρια.
Περισσότερες πληροφορίες & το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

Ημερομηνίες συναντήσεων 29 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2023
A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina: 15 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2023 (στο πλαίσιο του Ecoculture Festival)

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes