Μυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας


Μυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας

Από τις 14 έως και τις 22 Οκτωβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του Μυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας, του διαμεσικού κοινοτικού πρότζεκτ που στοχεύει στη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού από τους κατοίκους της πόλης, διοργανώνει στον ΟΣΕ – Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας δύο πρωτότυπα εργαστήρια για μουσικούς αλλά και όσους ενδιαφέρονται να πειραματιστούν δημιουργικά με τον ήχο.

Στις 14 και 15 Οκτωβρίου, ο μουσικός και συνθέτης Τάσος Στάμος σχεδιάζει και υλοποιεί ένα εργαστήριο για μουσικούς και τραγουδιστές παραδοσιακής μουσικής που θέλουν να δημιουργήσουν πρωτότυπο ηχητικό περιεχόμενο που θα αναμεταδοθεί στο ραδιόφωνο, ενώ από τις 14 έως και τις 22 του μήνα, θα πραγματοποιηθούν οι “Ηχο-ιστορίες”, ένα εργαστήριο που ευελπιστεί να μυήσει τους συμμετέχοντες στην αφήγηση ντοκιμαντέρ με κύριο μέσο γραφής τον ήχο, με εισηγήτρια την σκηνοθέτιδα Αιμιλία Μηλού.

Αναλυτικά τα εργαστήρια:

Εργαστήριο για μουσικούς
με εισηγητή τον Τάσο Στάμου

14 & 15 Οκτωβρίου

Η εθνογραφική ποικιλομορφία του πληθυσμού της Ελευσίνας έδωσε την αφορμή στον συνθέτη ηλεκτρακουστικής μουσικής και αυτοσχεδιαστή Τάσο Στάμου να διαμορφώσει ένα μουσικό εργαστήρι φέρνοντας κοντά τους συλλόγους σε ένα ακόμα πιο συλλογικό μουσικό αποτέλεσμα με σύγχρονη ματιά και με στόχο να αντιπροσωπεύσει όλες τις παράλληλες μουσικές δυναμικές του τόπου σε μια μορφή που υπερβαίνει την τοπική. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα κληθούν να παραθέσουν τις μουσικές και τα όργανα της επιθυμίας τους αλλά και να συνδιαλλαγούν μουσικά με αυτές των υπολοίπων με βάση τον ελεύθερο μουσικό αυτοσχεδιασμό. Θα αυτοσχεδιάσουν μαζί και να συντονιστούν με πιο σύγχρονες φόρμες και πειραματισμούς υπό την καθοδήγηση του εισηγητή. Επίσης, θα διδαχθούν τεχνικές ηχογράφησης και ραδιοφωνικής παραγωγής, μιας και το εργαστήριο θα ηχογραφηθεί και θα επεξεργαστεί σε μορφή ραδιοφωνικής εκπομπής η οποία θα αναμεταδοθεί από το διαδικτυακό ραδιόφωνο Μυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας.

Πού απευθύνεται: Σε μουσικούς και τραγουδιστές παραδοσιακής μουσικής που θέλουν να πειραματιστούν δημιουργικά με τον κόσμο του ήχου και να δημιουργήσουν ηχητικό περιεχόμενο που θα αναμεταδοθεί στο ραδιόφωνο.

Ημερομηνίες: 14 & 15 Οκτωβρίου
Ώρες: 10.30 – 13:30

Τόπος Διεξαγωγής: ΟΣΕ – Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Δηλώσεις συμμετοχής: Μέσω mail στο voicesofelefsina@2023eleusis.eu & τηλεφωνικά στα 6976899520 και 6982761065

 

Ηχο-ιστορίες
Εργαστήριο ηχητικού ντοκιμαντέρ
με την Αιμιλία Μηλού
14 & 15 (ΟΣΕ – Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας)
21 & 22 Οκτωβρίου (Αναψυκτήριο)

Το εργαστήριο “Ήχο-Ιστορίες” ευελπιστεί να μυήσει τους συμμετέχοντες στην αφήγηση ντοκιμαντέρ με κύριο μέσο γραφής τον ήχο. Κάθε τόπος έχει την δική του ακουστική ταυτότητα, η οποία διαμορφώνεται από το περιβάλλον, τις δραστηριότητες, τα πρόσωπα που τον κατοικούν. Μέσα από ασκήσεις που αναπτύσσουν την ακροαστική δεινότητα, παραδείγματα ντοκιμαντέρ και εισαγωγή σε μεθόδους αφήγησης, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μικρού μήκους ηχητικά ντοκιμαντέρ που θα αναδείξουν την ηχητική ταυτότητα της Ελευσίνας. Τα ηχητικά αυτά ντοκιμαντέρ θα αναμεταδοθούν από το διαδικτυακό ραδιόφωνο Μυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας.

Πού απευθύνεται: Σε όλους όσους θέλουν να πειραματιστούν με την δημιουργία αφηγηματικού ηχητικού περιεχομένου και να πειραματιστούν δημιουργικά με τον κόσμο του ήχου, του ντοκιμαντέρ και του ραδιοφώνου.

Ημερομηνίες: 14 & 15 Οκτωβρίου
Ώρες: 10.30 – 13.30
Τόπος Διεξαγωγής: ΟΣΕ – Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Ημερομηνίες: 21 & 22 Οκτωβρίου
Ώρες: 10.30 – 13.30
Τόπος Διεξαγωγής: Αναψυκτήριο

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Βιογραφικά εισηγητών

Τάσος Στάμου

Ο Τάσος Στάμου είναι συνθέτης ηλεκτροακουστικής μουσικής και περφόρμερ ελεύθερου αυτοσχεδιασμού με έδρα την Αγγλία. Τα τελευταία χρόνια της μουσικής του καριέρας ο μουσικός έχει εστιάσει τη δουλειά του σε έργα που είναι άμεσα επηρεασμένα από τις εθνικές και πολιτισμικές ρίζες του, σε έργα που αντανακλούν άμεσα την ελληνική παράδοση μέσα από μια σύγχρονη μουσική γλώσσα.

Αιμιλία Μήλου

Η Αιμιλία Μήλου έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία και Φωτογραφία. Παρακολούθησε σεμινάρια κινηματογράφου με την Εύα Στεφανή και τον Γιώργο Μαυροψαρίδη στο New York College της Αθήνας. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτις, εικονολήπτρια, μοντέρ, σεναριογράφος και βοηθός σκηνοθέτη σε ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας. Το πρώτο της ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Express Scopelitis” ήταν στην Επίσημη Επιλογή του Festival dei Popoli, του Festival international Cinemed και του Thessaloniki Documetary Festival. Έχει συμμετάσχει σε ταινίες που προβλήθηκαν στην Μπιενάλε της Βενετίας 2019 και στην Documenta14. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές ταινίες για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και έχει γυρίσει βίντεο για το Μουσείο Μπενάκη και τον Δήμο Αθηναίων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες (Ζάφος Ξαγοράρης, Σοφία Δόνα, Κατερίνα Ανδρέου, Λόλα Πέπλου, Μιχάλης Καλλιμόπουλος, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Nova Melancolia, Δημήτρης Παπαϊωάννου). Τώρα σκηνοθετεί δύο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes