Μυστήριο 200 Μυθολογικοί Κήποι – Σεπτέμβριος


Μυστήριο 200 Μυθολογικοί Κήποι - Σεπτέμβριος

Το Μυστήριο 200 Μυθολογικοί Κήποι μεταμορφώνει έναν άδειο, και έρημο χώρο σε εύφορο τόπο και κήπο, όπου θα επιχειρηθεί η αναβίωση του αφηγήματος της αρχαίας Ελευσίνας και της αρχαίας Ελλάδας, καθώς και η διασύνδεσή τους με την πρόσφατη και σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Συντελεστές:

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Brian Michaels
Επιμελητές: Brian Michaels & Σωζήτα Γκουντούνα
Βοτανολόγος: Peter Pretscher
Ηθοποιοί: Ανδρέας Κωνσταντίνου & Nisren Faour</strong
Σχεδιασμός του κήπου: Tillman Prescher
Εφαρμογή Τελικού Κήπου: Landoffice
Παραγωγή: Out Of The Box (Greece in USA), Discover Greek Culture, Kate Peila
Συντονισμός έργου:
Γεωργία Βουδούρη – Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης 2023 Ελευσίς
Νεοκλής Μαντάς – Προϊστάμενος Πολιτιστικής Ανάπτυξης 2023 Ελευσίς

Μία διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα Της Ευρώπης

Πληροφορίες:

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023
19:00 – 20:00 | Brian Michaels & Andreas Konstantinou
Mythological Gardens Guided Tour

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
20:00 – 21:30 | Anna Furse, Nicole Dimitrakopoulou, Shona Morris
a Crack

Σε έναν ανθισμένο οικολογικό μικρόκοσμο, ο οποίος θα αιχμαλωτίσει την προσοχή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης στους Δημήτριους κήπους και στις ιαματικές ενέργειές σε αντιδιαστολή με την εντεινόμενη περιβαλλοντική κρίση και υποβάθμιση. Ο κήπος είναι ο πυρήνας του έργου, αλλά θα εμπλουτίζεται μέσω δράσεων που ερμηνεύουν τόσο τον αρχαίο όσο και το σύγχρονο κόσμο.

Τα Εγκαίνια των Μυθολογικών Κήπων θα λάβουν χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, μέσα από μια περιπατητική περφόρμανς από τους Brian Michaels, και Ανδρέα Κωνσταντίνου. Δύο περφόρμερ φιλοξενούν και ξεναγούν τους επισκέπτες στον χώρο του ΙΡΙΣ, μιλώντας στα ελληνικά και στα αγγλικά. Οι επισκέπτες ξεναγούνται σε μια μυθολογική περιήγηση μυστηρίου μέσα από τις ιστορίες των κήπων μας. Δεν πρόκειται για μια βοτανική εκδρομή, αλλά για μια συνάντηση με το αφηγηματικό πλαίσιο της μεταμόρφωσης που εμπνέουν οι αρχαίοι μας σπόροι. Αργά, βήμα προς βήμα, οι επισκέπτες θα γίνουν μάρτυρες της ανάδυσης νέων παλιών κόσμων. Ο χώρος μεταμορφώνεται από φυτά, λουλούδια, μυρωδιές, ήχους, φωνές, χορό, κείμενα και οπτικοποιήσεις. Αυτός ο μετασχηματισμός είναι το πλαίσιο μέσα από το οποίο γίνεται εφικτός ο αφηγηματικός περίπατος. Οι επισκέπτες καλούνται να παρατηρήσουν, να ακούσουν και να συνεισφέρουν – ίσως γράφοντας τις δικές τους σύντομες ιστορίες ή αποκαλύπτοντας τις φωτογραφίες τους μετά το τέλος της περιήγησης.

Η απτή μεταμόρφωση θα συνοδεύεται από καλλιτεχνικές δράσεις, είτε πρόκειται για την ερμηνεία της Κασσάνδρας από την Daria Fain, είτε για τη Μήδεια που ενσαρκώνεται από την Παλαιστίνια ηθοποιό Nisren Faour. Στόχος είναι η τέχνη και η επιστήμη να παρεμβληθούν με υποδειγματικό τρόπο δημιουργώντας έτσι ένα νέο (Κ)ρονολόγιο για την Ελευσίνα.

Στη συνέχεια, αντλώντας από τη σύγχρονη οικοπολιτιστική αισθητική, τα Live Acts (Ζωντανές Δράσεις) θα περιλαμβάνουν ηχοτοπία, παραστάσεις, προβολές, ξεναγήσεις από διεθνείς και τοπικούς καλλιτέχνες. Πρώτη δράση η μεταιχμιακά ονειροπόλα και ειρωνική performance “Α Crack” της Anna Furse, που θα παρουσιαστεί την 1η Οκτωβρίου 2023. Ηχοτοπία, performances και προβολές υπό την επιμέλεια των Brian Michaels, Sozita Goudouna και Kate Peila.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs

Μια συναρπαστική παράσταση σύγχρονου τσίρκου και χορού, το Μυστήριο 109 ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και της χορογράφου Χριστίνας Σουγιουλτζή, παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes