Μυστήριο 200 Μυθολογικοί Κήποι – Σεπτέμβριος


Μυστήριο 200 Μυθολογικοί Κήποι - Σεπτέμβριος

Το Μυστήριο 200 Μυθολογικοί Κήποι μεταμορφώνει έναν άδειο, και έρημο χώρο σε εύφορο τόπο και κήπο, όπου θα επιχειρηθεί η αναβίωση του αφηγήματος της αρχαίας Ελευσίνας και της αρχαίας Ελλάδας, καθώς και η διασύνδεσή τους με την πρόσφατη και σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Συντελεστές:

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Brian Michaels
Επιμελητές: Brian Michaels & Σωζήτα Γκουντούνα
Βοτανολόγος: Peter Pretscher
Ηθοποιοί: Ανδρέας Κωνσταντίνου & Nisren Faour</strong
Σχεδιασμός του κήπου: Tillman Prescher
Εφαρμογή Τελικού Κήπου: Landoffice
Παραγωγή: Out Of The Box (Greece in USA), Discover Greek Culture, Kate Peila
Συντονισμός έργου:
Γεωργία Βουδούρη – Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης 2023 Ελευσίς
Νεοκλής Μαντάς – Προϊστάμενος Πολιτιστικής Ανάπτυξης 2023 Ελευσίς

Μία διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα Της Ευρώπης

Πληροφορίες:

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023
19:00 – 20:00 | Brian Michaels & Andreas Konstantinou
Mythological Gardens Guided Tour

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
20:00 – 21:30 | Anna Furse, Nicole Dimitrakopoulou, Shona Morris
a Crack

Σε έναν ανθισμένο οικολογικό μικρόκοσμο, ο οποίος θα αιχμαλωτίσει την προσοχή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης στους Δημήτριους κήπους και στις ιαματικές ενέργειές σε αντιδιαστολή με την εντεινόμενη περιβαλλοντική κρίση και υποβάθμιση. Ο κήπος είναι ο πυρήνας του έργου, αλλά θα εμπλουτίζεται μέσω δράσεων που ερμηνεύουν τόσο τον αρχαίο όσο και το σύγχρονο κόσμο.

Τα Εγκαίνια των Μυθολογικών Κήπων θα λάβουν χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, μέσα από μια περιπατητική περφόρμανς από τους Brian Michaels, και Ανδρέα Κωνσταντίνου. Δύο περφόρμερ φιλοξενούν και ξεναγούν τους επισκέπτες στον χώρο του ΙΡΙΣ, μιλώντας στα ελληνικά και στα αγγλικά. Οι επισκέπτες ξεναγούνται σε μια μυθολογική περιήγηση μυστηρίου μέσα από τις ιστορίες των κήπων μας. Δεν πρόκειται για μια βοτανική εκδρομή, αλλά για μια συνάντηση με το αφηγηματικό πλαίσιο της μεταμόρφωσης που εμπνέουν οι αρχαίοι μας σπόροι. Αργά, βήμα προς βήμα, οι επισκέπτες θα γίνουν μάρτυρες της ανάδυσης νέων παλιών κόσμων. Ο χώρος μεταμορφώνεται από φυτά, λουλούδια, μυρωδιές, ήχους, φωνές, χορό, κείμενα και οπτικοποιήσεις. Αυτός ο μετασχηματισμός είναι το πλαίσιο μέσα από το οποίο γίνεται εφικτός ο αφηγηματικός περίπατος. Οι επισκέπτες καλούνται να παρατηρήσουν, να ακούσουν και να συνεισφέρουν – ίσως γράφοντας τις δικές τους σύντομες ιστορίες ή αποκαλύπτοντας τις φωτογραφίες τους μετά το τέλος της περιήγησης.

Η απτή μεταμόρφωση θα συνοδεύεται από καλλιτεχνικές δράσεις, είτε πρόκειται για την ερμηνεία της Κασσάνδρας από την Daria Fain, είτε για τη Μήδεια που ενσαρκώνεται από την Παλαιστίνια ηθοποιό Nisren Faour. Στόχος είναι η τέχνη και η επιστήμη να παρεμβληθούν με υποδειγματικό τρόπο δημιουργώντας έτσι ένα νέο (Κ)ρονολόγιο για την Ελευσίνα.

Στη συνέχεια, αντλώντας από τη σύγχρονη οικοπολιτιστική αισθητική, τα Live Acts (Ζωντανές Δράσεις) θα περιλαμβάνουν ηχοτοπία, παραστάσεις, προβολές, ξεναγήσεις από διεθνείς και τοπικούς καλλιτέχνες. Πρώτη δράση η μεταιχμιακά ονειροπόλα και ειρωνική performance “Α Crack” της Anna Furse, που θα παρουσιαστεί την 1η Οκτωβρίου 2023. Ηχοτοπία, performances και προβολές υπό την επιμέλεια των Brian Michaels, Sozita Goudouna και Kate Peila.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes