Ο τίτλος του έργου, «Συσκότιση στην Πρίγκηπο» μας υπόσχεται ένα μαγευτικό ταξίδι στα Πριγκηπονήσια της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1930. Εκεί, στο αρχοντικό της οικογένειας Ιασωνίδη, μια ξαφνική, δυνατή καταιγίδα αναστατώνει, με τον χειρότερο τρόπο, την ηρεμία του σπιτιού. Η στιγμιαία συσκότιση που προκλήθηκε, φέρνει αντιμέτωπο τον Επιθεωρητή της Αστυνομίας Μουσταφά Καραντενίζ, την οικογένεια, καθώς και τους προσκεκλημένους και «απρόσκλητους» επισκέπτες, με ένα δυσεπίλυτο μυστήριο. Θα καταφέρει ο Επιθεωρητής, μαζί με τη βοηθό του, Φαριγιέ Ναζλή, να το εξιχνιάσουν πριν γίνουν κι άλλοι… φόνοι;
Μέσα από τις διασκεδαστικές σκηνές της παράστασης, ζωντανεύουν οι ιδιαίτερες πτυχές της ζωής στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη. Για τα πρόσωπα του έργου αντλούνται στοιχεία από τους τύπους, τους χαρακτήρες και τις συνήθειες της εποχής. Οι εκλεπτυσμένες ενασχολήσεις του οικοδεσπότη και η ευρωπαϊκή φινέτσα των κυριών, σε αντιδιαστολή με τα γλωσσικά ιδιώματα των υπηρετριών και του «ανατολίτη» Επιθεωρητή της Αστυνομίας, συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, που αναδεικνύει τον πολιτισμικό πλουραλισμό μιας ακμάζουσας κοινωνίας της Πόλης, αλλά και της ευρύτερης καθ’ ημάς Ανατολής εν γένει.
Έτσι, αναδεικνύεται μια λιγότερο προβεβλημένη πτυχή της Μικρασίας, που συνήθως λείπει από την συνήθη θεματολογία του θεατρικού ρεπερτορίου. Πρόκειται για ένα ιστορικό αποτύπωμα μιας ακμάζουσας, αισιόδοξης, χαρούμενης κοινωνίας, που ισορροπεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή δύση και στην Ανατολή.