Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.

Συντελεστές

Εικαστικός:  Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου
Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Γιοβάνου

Φωτογραφίες: Θανάσης Μίλησης
Επιμέλεια: Ζωή Δρακοπούλου


Συντονισμός (2023 Ελευσίς): Μαρία Παπακωνσταντίνου

Μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πληροφορίες

29 Μαρτίου έως 21 Απριλίου

Πολυχώρος Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς

Μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας

Η έκθεση αποτελεί την αρχή μιας δημιουργίας που εξελίσσεται και θα ολοκληρωθεί με το τέλος του κύκλου του χρόνου αλλά και την τελική εργασία των δύο σπουδαστριών στο Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας IN SITU, μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς. Με την καθοδήγηση και την υποστήριξη της Σοφίας Ριζοπούλου, ομότιμης καθηγήτριας Οικοφυσιολογίας Φυτών του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, η Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η Ειρήνη Γιοβάνου, από το καλοκαίρι του 2023, μελετούν τη χλωρίδα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας και την αποτυπώνουν στο χαρτί με σχέδιο και χρώμα.

Μέσα από την εξάμηνη φοίτησή τους στο Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας IN SITU, η οποία “άνοιξε το παράθυρο της γνώσης για να δουν με άλλα μάτια την πόλη και όλο τον κόσμο γύρω τους”, οι δύο γυναίκες ήρθαν σε επαφή με το αρχέγονο ενδιαφέρον των ανθρώπων για τη Γη, τη μυθολογία της περιοχής, τη λατρεία της Δήμητρας και της Περσεφόνης, τα ομηρικά έπη, τον Αριστοτέλη που μελέτησε τον φυτικό και τον ζωικό κόσμο στα Φυσικά και τα Μεταφυσικά του, τον πρωτεργάτη της επιστήμης των φυτών Θεόφραστο και τον συνεχιστή του Διοσκουρίδη αλλά και τον Βρετανό βοτανολόγο Sibthorp που, τον 18ο αιώνα, μαζί με τον Ferdinard Bauer, αποτύπωσε τα φυτά του ελλαδικού χώρου στο Flora Graeca. Αντλώντας έμπνευση από τα παραπάνω, η Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η Ειρήνη Γιοβάνου πραγματοποίησαν συχνές επισκέψεις στον Αρχαιολογικό Χώρο, μελέτησαν και αποτύπωσαν τα βότανα που απαρτίζουν τη χλωρίδα του για να έρθουν αντιμέτωπες με πολλές εκπλήξεις. Ποιος γνώριζε άλλωστε ότι εκεί φύονται 11 δέντρα που βγάζουν ροζ πιπέρι;

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, παίρνει τη μορφή μιας εικαστικής πρώτης παρουσίασης που συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό του Θανάση Μίληση και γεμίζει με χρώματα το φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς.

Βιογραφικά

Η Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εργάστηκε για πολλά χρόνια σε συντηρήσεις και αναπαλαιώσεις τοιχογραφιών σε κτίρια του Τσίλερ, εικονογράφησε πολλά παιδικά βιβλία και εργάστηκε για 22 χρόνια ως καθηγήτρια εικαστικών στην Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d’Arc. Ζει και εργάζεται με την οικογένειά της στην Ελευσίνα. 

Η Ειρήνη Γιοβάνου είναι απόφοιτος του Rutgers University (ΗΠΑ) στην Επιστήμη Υπολογιστών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τεχνολογίας από το New Jersey Institute of Technology (ΗΠΑ). Εργάζεται ως εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης στον τομέα της Πληροφορικής. Ζει και εργάζεται στην Ελευσίνα και ασχολείται με την έρευνα και την λαογραφία.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes