Μυστήριο 169 If the Wind Blows


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

Συντελεστές:

Καλλιτέχνιδα: Mariko Hori
Voice over
Αγγλικά – Shira Wolfe
Ελληνικά –  Γιώργος Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος
Ιαπωνικά – Helen Vogt
Συντονισμός έργου:
Γεωργία Βουδούρη – Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης 2023 Ελευσίς
Νεοκλής Μαντάς – Προϊστάμενος Πολιτιστικής Ανάπτυξης 2023 Ελευσίς

Με την υποστήριξη του EU- Japan Fest Japan committee

Μία Παραγωγή Της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα Της Ευρώπης

Το έργο “IF THE WIND BLOWS” ξεκίνησε το 2021 σε συνεργασία με Artegiro Contemporary Art,  AILAE Associazione Culturale και συντονισμένη από τη  Renata Summo – O’connell με την υποστήριξη του MAD- Murate Art District στη Φλορεντία, Ιταλίας.

 

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: 16 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου
Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη έως Παρασκευή, 17.00 – 21.00
Σάββατο & Κυριακή, 13.00  – 21.00
Τοποθεσία: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας

[Όταν φυσάει ο άνεμος, σκόνη μπαίνει στα μάτια των ανθρώπων και κάποιοι θα τυφλωθούν. Στην Ιαπωνία παραδοσιακά η εργασιακή απασχόληση για τους τυφλούς ανθρώπους ήταν να αφηγούνται ιστορίες ως πλανόδιοι και παίζοντας shamisen (παραδοσιακό ιαπωνικό μουσικό όργανο). Όταν φυσάει ο άνεμος θα αγοραστούν περισσότερα shamisen. Το δέρμα του shamisen είναι φτιαγμένο από γάτα. Έτσι, οι γάτες θα δολοφονούνται για το δέρμα τους. Αν οι γάτες δολοφονούνται, τότε θα υπάρχουν περισσότερα ποντίκια. Και τότε οι άνθρωποι θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι το ρύζι τους διατηρείται μέσα σε βαρέλια. Θα παραγγείλουν, λοιπόν, βαρέλια. Και οι κατασκευαστές βαρελιών θα πλουτίσουν.]

Για μία ολόκληρη εβδομάδα, η καλλιτέχνις περπάτησε στην Ελευσίνα και συνομίλησε με τους κατοίκους της, ρωτώντας τους τι θα γινει αν ο άνεμος φυσήξει στην πόλη τους. Συντονισμένη με την πόλη αλλά και με την τρέχουσα παγκόσμια συνθήκη, επιχείρησε να αναδιατυπώσει αυτή την παροιμία επικαιροποιώντας τη και προμαντεύοντας τη δυναμική που η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επιφυλάσσει για το μέλλον. Η νέα εκδοχή της παροιμίας που προτείνει η Mariko Hori ξεκινά επίσης με τις λέξεις «αν φυσήξει ο άνεμος» αλλά ολοκληρώνεται με μια διαφορετική πρόταση οποία θα αντικατοπτρίζει τον σύγχρονο κόσμο και τον τοπικό χαρακτήρα ακολουθώντας τις αφηγήσεις που εκτυλίσσονται στο μεσοδιάστημα.

Μία ηχητική εγκατάσταση με ανέμους, υφάσματα, σπόρους, χώμα, πέτρες και κολάζ.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes