Μυστήριο 168 Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος – Σεπτέμβριος

Μυστήριο 168 Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος - Σεπτέμβριος

Από τις 9 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, παρουσιάζει το Μυστήριο 168 Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος, έναν σύγχρονο πλανόδιο κινηματογράφο που, αυτή τη φορά, ταξιδεύει στην Ελευσίνα και στη Μαγούλα.

Συντελεστές:

Καλλιτεχνικη Διευθυνση & Επιμελεια: Τζίνα Πετροπούλου, Κλεώνη Φλέσσα
Υπευθυνοι Εκπαιδευτικων Προγραμματων: Στεφανία Χαρίτου, Αλέξανδρος Φιλιππίδης
Οργανωση Παραγωγης: Σοφία Πουλουπάτη, Αντωνία Πτερνέα, Κυριάκος Λιαράκος
Εκτελεση Παραγωγης: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Μία Παραγωγή Της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα Της Ευρώπης
Συντονισμός Έργου:
Γεωργία Βουδούρη – Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Νεοκλής Μαντάς – Προϊστάμενος Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Η δράση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής
Σε συνεργασία με τους Δήμους Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας & Μεγαρέων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάρων «ο Θέογνις».

Πληροφορίες:

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν.
Όλες οι προβολές αρχίζουν στις 21.00.

Ένας κινητός κινηματογράφος που λειτουργεί αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου συνεχίζει το ταξίδι του τη Δυτική Αττική: συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ μεταφέρουν ένα ισχυρό περιβαλλοντικό μήνυμα!

Για πέντε βραδιές το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο πέντε συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ με θέμα το περιβάλλον, τα δύο από τα οποία παρουσιάζονται σε πανελλαδική πρεμιέρα. Πιο συγκεκριμένα, το Darwin’s nightmare (O Εφιάλτης του Δαρβίνου) του Hubert Sauper, το ντοκιμαντέρ που χαρακτηρίστηκε “χαστούκι της χρονιάς” το 2004 που προβλήθηκε, δείχνει ανεπιτήδευτα αεροπλάνα από την Ευρώπη να προσγειώνονται στην Τανζανία γεμάτα όπλα και να φεύγουν γεμάτα ψάρια από τη λίμνη Βικτόρια. Το The Last Forest (Το Τελευταίο Δάσος) καταγράφει την καθημερινότητα της κοινότητας των Yanomami στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και απεικονίζει το απειλούμενο περιβάλλον που ζουν, ενώ το The Last Human (Ο Τελευταίος Άνθρωπος) της Ivalo Frank είναι ένα αφιέρωμα στην αχανή χώρα της Γροιλανδίας που ακροβατεί ανάμεσα σε δύο άκρα: την αρχή και το τέλος της ζωής στη Γη όπως την ξέρουμε. Ακόμη, στο ντοκιμαντέρ Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη του Γιώργου Αυγερόπουλου επανεξετάζεται το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης του νερού που δοκίμασαν για δεκαετίες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και το Αγαπητά μελλοντικά παιδιά του Franz Böhm παρακολουθεί τη νέα γενιά στο επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής από τη Χιλή μέχρι το Χονγκ Κονγκ και την Ουγκάντα.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 168 Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος:

Παραδοσιακά, οι πλανόδιοι κινηματογράφοι περιόδευαν στην επαρχία κάνοντας προβολές σε υπαίθριους χώρους απομακρυσμένων περιοχών, δεν είχαν αποκλειστικό στόχο την ψυχαγωγία των κατοίκων χωρίς πρόσβαση σε κινηματογραφικές αίθουσες αλλά την αποστολή να μεταφέρουν μηνύματα και πληροφορίες στους τόπους όπου ταξίδευαν. Το ίδιο ακριβώς κάνει σήμερα και το Solar World Cinema, το διεθνές δίκτυο σύγχρονων πλανόδιων κινηματογράφων που λειτουργούν αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου. Επισκέπτεται την Ελευσίνα της βιομηχανικής ανάπτυξης και των οξυμένων περιβαλλοντικών ζητημάτων, τον Ασπρόπυργο, τη Μάνδρα, τα Μέγαρα, προβάλλοντας ένα περιβαλλοντικό μήνυμα που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το βιώσιμο κινηματογράφο και τις πράσινες τεχνολογίες. Στόχος είναι να εγείρει προβληματισμούς για το περιβάλλον και την ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, να επιχειρήσει να συνθέσει οικολογικά μηνύματα αξιοποιώντας τα οπτικοακουστικά μέσα με τρόπο δημιουργικό και πρωτότυπο.

Στο πλαίσιο του Μυστήριο 168 Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, για 12 συνολικά βραδιές, σινεφίλ και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βραβευμένες ταινίες, ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, κάποιες από τις οποίες προβάλλονται για πρώτη φορά, και να συνομιλήσουν με καταξιωμένους σκηνοθέτες, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, το εγχείρημα των “οικολογικών” αυτών κινηματογραφικών προβολών συνοδεύεται από μία σειρά σεμιναρίων – εργαστηρίων με περιβαλλοντικό άξονα για παιδιά και εφήβους 7 – 15 ετών, τα οποία αντλούν την έμπνευσή τους από την ιστορία της Ελευσίνας, τον βιομηχανικό της χαρακτήρα και τα Ιερά Μυστήρια του αρχαίου κόσμου.

Ολόκληρος ο εξοπλισμός των κινητών κινηματογράφων τροφοδοτείται από 100% ηλιακή ενέργεια. Ο ηλιακός κινηματογράφος μπορεί να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε περιοχή και είναι απόλυτα αυτάρκης.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ | 21.00
ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΙΡΙΣ
Darwin’s nightmare (O Εφιάλτης του Δαρβίνου)
Σκηνοθεσία/σενάριο: Hubert Sauper
Διάρκεια: 107′

Στην καρδιά της Αφρικής, πριν 20 χρόνια περίπου, ένα νέο ζωικό είδος εισήχθη στη Λίμνη Βικτόρια, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού πειράματος. Η πέρκα του Νείλου αποδείχθηκε τόσο επιθετική, που σύντομα όλα τα υπόλοιπα ψάρια της λίμνης εξαφανίστηκαν. Σήμερα, η πέρκα του Νείλου εξάγεται σε όλο τον κόσμο, ενώ το εμπόριό της πλαισιώνεται από το παράνομο εμπόριο όπλων για τους αμέτρητους πολέμους που διεξάγονται στη σκοτεινή καρδιά της αφρικανικής ηπείρου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ | 21.00
ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΠΑΛΑΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
The Last Forest (Το Τελευταίο Δάσος) – πρεμιέρα
Σκηνοθεσία: Luiz Bolognesi
Διάρκεια: 74’

Mε δυνατές σκηνές -εναλλασσόμενες μεταξύ παρατήρησης, στημένων ενοτήτων και έντονων ηχοτόπων- ο Luiz Bolognesi καταγράφει την καθημερινότητα της γηγενούς κοινότητας των Yanomami και απεικονίζει το απειλούμενο περιβάλλον, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στο οποίο ζουν.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ |  21.00
ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΙΡΙΣ (πεζόδρομος εργοστασίου Ίρις)
The Last Human (Ο Τελευταίος Άνθρωπος) – πρεμιέρα
Σκηνοθεσία: Ivalo Frank
Διάρκεια: 73′

Η ζωή στη Γη ξεκινά και τελειώνει με τη Γροιλανδία. Η ανακάλυψη ορόσημο του ερευνητή Μίνικ Ρόσινγκ για την πρώτη μορφή ζωής έρχεται σε αντίθεση με τις μάζες πάγου που λιώνουν. Το αφιέρωμα της Ιβάλο Φρανκ στην αχανή χώρα της παίρνει τη μορφή ενός φόρου τιμής, που ακροβατεί ανάμεσα σε δύο άκρα: την αρχή και το τέλος της ζωής στη Γη όπως την ξέρουμε.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ | 21.00
ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Διάρκεια: 59′

Μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις -όπως το Παρίσι και το Βερολίνο- επανέκτησαν τον δημόσιο έλεγχο του νερού τους, απορρίπτοντας ως αποτυχημένο το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης που δοκίμασαν για δεκαετίες. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει τις χρεωμένες χώρες να ιδιωτικοποιήσουν τα δικά τους δημόσια συστήματα ύδρευσης. Μεταξύ εταιρικών και δημοσίων συμφερόντων, ανάμεσα στα λόμπι και τις πολιτικές της ΕΕ, ο άγνωστος πόλεμος για το νερό της Ευρώπης αποκαλύπτεται.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ | 21.00
ΜΑΓΟΥΛΑ, 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Αγαπητά μελλοντικά παιδιά (Dear future children)
Σκηνοθεσία: Franz Böhm
Διάρκεια: 89΄

Με τις παγκόσμιες διαμαρτυρίες να αυξάνονται, το Dear Future Children παρακολουθεί τη νέα γενιά στο επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Οι ιστορίες της Ράγιεν, που διεκδικεί κοινωνική δικαιοσύνη στη Χιλή, της Πέπερ που αγωνίζεται για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και της Χίλντα, που μάχεται κατά των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην Ουγκάντα συνθέτουν ένα μωσαϊκό οικολογικής αφύπνισης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!


Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 12 η συνεχή χρονιά στην Ελευσίνα το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes