Μυστήριο 155 Hosting: Elefsina


Μυστήριο 155 Hosting: Elefsina

Το έργο Μυστήριο 155 Hosting: Elefsina είναι ένας ηχητικός περίπατος, μια περφόρμανς στον δημόσιο χώρο όπου οι συμμετέχοντες, εξοπλισμένοι με ασύρματα ακουστικά, διασχίζουν, με τη συνοδεία μιας ηθοποιού, το αστικό περιβάλλον μέσα από μια περιπατητική διαδρομή στις γειτονιές της πόλης.

Συντελεστές:

Σύλληψη και σκηνοθεσία: Eduardo Di Pietro
Διερμηνεία: Simone Mongelli, Giulia Innesto
Περφόρμερ: Martina Di Leva
Αφήγηση: Ζωή Δρακοπούλου
Βοήθεια στην έρευνα πεδίου: Marco Montecatino
Δραματουργός: Cecilia Lupoli
Σχεδιασμός ήχου: Floris Maiolino
Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Goethe Institut – Culture Moves Europe
Ευχαριστίες στους: Brunella Fusco, David Murolo, Ελένη Αναγνώστου
Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πληροφορίες:

Πότε: 9 & 10 Δεκεμβρίου
Σημείο Εκκίνησης: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Ώρες παραστάσεων: 11:30 & 13:30
Διάρκεια: 60 λεπτά

Και, αν και όλοι γνωρίζουν ότι ακούν την ίδια φωνή, για κάθε θεατή το ταξίδι αποδεικνύεται προσωπικό και μοναδικό, στον απόηχο της δικής του εμπειρίας και συναισθημάτων. Η ομάδα των επισκεπτών συνθέτει έτσι μια προσωρινή κοινότητα σε επαφή με την κοινότητα των οικοδεσποτών, σε ένα μοίρασμα ταυτότητας: ένας τρόπος να δεις τις αισθήσεις, την άυλη διάσταση που βρίσκεται κάτω από μια συγκεκριμένη πραγματικότητα και να προτείνεις ένα πρωτόγνωρο σύμφωνο φιλοξενίας.

Η τοπική κοινότητα συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του έργου μέσω ηχητικών συνεντεύξεων και της έρευνας πεδίου που διεξήχθησαν. Έτσι προέκυψε μια ηχητική περιήγηση στην πόλη, η οποία είναι ταυτόχρονα μια ποιητική εμπειρία: μια δημόσια συνάντηση με την κοινότητα και το περιβάλλον της.

Η σχέση φιλοξενίας (HOSTING) είναι μια από τις πιο ιερές μορφές συνάντησης: στην αρχαία Ελλάδα περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα κανόνων και αφηγήσεων γύρω από αυτή την ευκαιρία για γνώση. Σήμερα, σε μια εποχή τεράστιων μεταναστεύσεων και εθνικισμού, η φιλοξενία δεν είναι πλέον τόσο προφανές συμπέρασμα. Ακολουθώντας ένα σύστημα σύνθεσης από κάτω προς τα πάνω, δημιουργήθηκε μια παράσταση στην οποία οι κάτοικοι έγιναν επίσης συγγραφείς και ηθοποιοί, εκθέτοντας την ιδιαιτερότητά τους, μοιράζοντας την κοινοτική τους ύπαρξη με τους επισκέπτες-καλεσμένους. Οι φωνές, οι ιστορίες και οι απόψεις τους συγχωνεύτηκαν σε ένα ηχητικό μωσαϊκό, μια χορωδιακή δραματουργία που προσφέρει μια πρωτότυπη δυνατότητα συνάντησης πληθυσμού και κοινού.

Το πορτρέτο της πόλης που προσφέρουν οι κάτοικοι επιστρέφει ένα εξαιρετικό συμβολικό δώρο, το οποίο διατηρεί η Ελευσίνα λόγω της πολύ αρχαίας κληρονομιάς της: αυτός είναι ο τόπος που γιορτάζει και διατηρεί την αναγέννηση. Σε μειωμένη αναλογία, αυτή η περιοδικότητα αντανακλά τη μοιραία παρακμή, τις καταρρεύσεις, τις κρίσεις που ο καθένας μας στην πορεία της ύπαρξης πρέπει να ξεπεράσει και μετά να αναδυθεί ξανά στην ανανέωση της ζωής, με νοήματα εγκάρσια στην ίδια την ανθρώπινη κατάσταση. Και η Ελευσίνα, όπως ο καθένας στα βάθη του, ηγείται ενός φυσιολογικού αγώνα για μια καθημερινή αναγέννηση. Η ποιητική εμπειρία της Φιλοξενίας: Η Ελευσίνα εξερευνά αυτά τα κοινά σε όλους μας Μυστήρια, φωτίζοντας έτσι τα νοήματα που είναι θαμμένα στο καθένα, τουλάχιστον εν μέρει.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!


Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 12 η συνεχή χρονιά στην Ελευσίνα το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes