Μυστήριο 140 Τυφλός ξεναγός


Μυστήριο 140 Τυφλός ξεναγός

Μια ακουστική παράσταση / ξενάγηση αφιερωμένη στον Τυφλό Ξεναγό, για άτομα με ή χωρίς οπτική αναπηρία έρχεται τη δύση του ηλίου στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Παύλος Παυλίδης
Ανάπτυξη ιδέας – Καλλιτεχνικός σχεδιασμός: Μαρίνα Καλογήρου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Gary Salomon
Τυφλή ξεναγός – Αφηγήτρια: Ελένη Γκουβάτσου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανθή Φουντά
Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Ντόσα
Εκτέλεση παραγωγής: Βίκυ Μπαρμπόκα
Εταιρεία εκτέλεσης παραγωγής: Oneness Act
Φωτογραφίες: Νίκος Κουστένης
Ερμηνευτές: Ελένη Γκουβάτσου, Μαρίνα Καλογήρου, Ανθή Φουντά, Gary Salomon
Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πληροφορίες:

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 27, Κυριακή 28, Δευτέρα 29 Μαΐου
Έναρξη: 20:30 (με τη δύση του ηλίου) Προσέλευση: 20:00
Διάρκεια: 75 λεπτά
Μέγιστος αριθμός θεατών: 60 άτομα

Τιμές εισιτηρίου: 6€ κανονικό και 3€ μειωμένο (ατέλειες, φοιτητές, παιδιά και νέοι 6 εως 18, 65 άνω, ανεργοι, ΑΜΕΑ και συνοδοί)

Ένα συμπεριληπτικό καλλιτεχνικό έργο για άτομα με ή χωρίς οπτική αναπηρία, σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη, που καλεί υπό τις οδηγίες της τυφλής ξεναγού Ελένης Γκουβάτσου τους επισκέπτες να λάβουν μέρος με κλειστά μάτια σε ένα υπερρεαλιστικό, σχεδόν συνειρμικό και αποκλειστικά ακουστικό ταξίδι μύησης στον χώρο τέλεσης των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

«Επειδή χάθηκε η όραση, δεν σημαίνει ότι χάθηκε και ο άνθρωπος» έλεγε ο πρώτος τυφλός ξεναγός, Θοδωρής Κώνστας, στον οποίο και αφιερώνεται η παράσταση.

Το Μυστήριο 140 Τυφλός Ξεναγός εκκινεί, όταν το φυσικό φως αρχίζει να χάνεται. Η οπτική της τυφλής ξεναγού Ελένης Γκουβάτσου για τον χώρο, τον χρόνο, τις διαστάσεις, τις αποστάσεις αλλά και τη ζωή, δίνει νέο νόημα όχι μόνο στη θέαση του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας αλλά και στην αίσθηση των θεατών για το οικείο. Δίνοντας πνοή σε ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν και σαν ένα ζωντανό Μυστήριο, η παράσταση ως μία ακουστική ξενάγηση, οδηγεί τους θεατές σε ένα βαθιά φωτεινό ταξίδι στον σκοτεινό Άδη.

Τον Απρίλιο του 2014 η ειδικότητα «Ξεναγός σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (Άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής)» εντάχθηκε στο Δ’ ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Αγίας Παρασκευής ξεκινώντας την πιλοτική λειτουργία του. Πλέον είναι ανενεργή. Τον Οκτώβριο του 2018 ο Θοδωρής Κώνστας, ο πρώτος τυφλός ξεναγός παγκοσμίως, πρότεινε στην ηθοποιό Μαρίνα Καλογήρου να δημιουργήσουν μια παράσταση – ξενάγηση σε έναν αρχαιολογικό χώρο της χώρας, αφού παρά την ολοκλήρωση των σπουδών του ως τυφλού ξεναγού, δεν μπορούσε να ασκήσει νόμιμα το επάγγελμά του και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Οι πολιτιστικοί φορείς στους οποίους αποτάθηκε, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του. Τον Απρίλιο του 2020 ο Θοδωρής πέθανε.

Το Μυστήριο 140 Τυφλός Ξεναγός εμπνέεται από την ιστορία του Θοδωρή Κώνστα, επιδιώκοντας να καλύψει τόσο την ανθρώπινη ανάγκη για ποίηση, σε μια εποχή που αυτή τείνει να εκλείψει από την καθημερινότητά μας όσο και να προτείνει έναν καινούργιο
τρόπο απασχόλησης και συμπερίληψης των ανθρώπων με αναπηρία σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Το επάγγελμα του ξεναγού σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με πλήθος παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχαιολογικών χώρων, είναι μόνο ένα από τα πολυάριθμα παραδείγματα.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Εμπνευσμένοι από τα Ελευσίνια Μυστήρια αλλά και από τη συγκινητική προσπάθεια του Θοδωρή Κώνστα να γίνει ο πρώτος παγκοσμίως τυφλός ξεναγός σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, εξερευνάμε τη “στιγμή” που η έλλειψη γεννάει φαντασία και ο άνθρωπος προσπαθεί να νικήσει τον θάνατο με ζωή, αναζητώντας φως μέσα από το σκοτάδι. Η εικόνα δεν υπάρχει. Όπως στα όνειρα ενός εκ γενετής τυφλού. Μέσω της μουσικής, των ηχοτοπίων και των ιστοριών -αληθινών ή μη- επισκεπτόμαστε τον Κάτω Κόσμο και αποτίοντας έναν φόρο τιμής στους αγαπημένους μας που έφυγαν, προσπαθούμε να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε.

Με την ευγενική υποστήριξη του Φάρου Τυφλών Ελλάδος και του Ιδρύματος Αντώνης & Ιωάννης Αγγελικούσης

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι θεατές θα πρέπει να προσέρχονται στον Αρχαιολογικό χώρο τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα για τον έλεγχο του δελτίου εισόδου, την αγορά του εισιτηρίου και την παραλαβή του απαραίτητου εξοπλισμού. Για τον δανεισμό του εξοπλισμού είναι απαραίτητη η επίδειξη εγγράφου ταυτοποίησης (δίπλωμα οδήγησης, ταυτότητα ή διαβατήριο).

Μετά την έναρξη της παράστασης, οι πόρτες του Αρχαιολογικού χώρου θα κλείνουν και η είσοδος δεν θα είναι δυνατή. Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα ζητηθεί από τους θεατές να διανύσουν με κλειστά μάτια μια μικρή απόσταση στον Αρχαιολογικό χώρο με τη βοήθεια συνοδών.

Το δεύτερο μέρος της παράστασης είναι αποκλειστικά ακουστικό.

Οι θεατές συνιστάται να φοράνε άνετα, κλειστά παπούτσια.

Με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Θερμές ευχαριστίες: στην Χριστίνα Μερκούρη, Διευθύντρια της ΕΦ.Α.Δ.Α. και στην Ευσταθία Ανέστη, Αρχαιολόγο της ΕΦ.Α.Δ.Α., καθώς και στο σύνολο του προσωπικού φύλαξης του Αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes